Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 04 червня 2024, питання №111507 500₴

Зняття обтяження з кредитного авто перед продажем

Продаю авто. Кредит погашено достроково на авто півроку тому. Маю довідку з банку (вже без підпису).
В опендатабот обтяження висить як відкрите, через дію продати авто не можу, відхиляє.
Я за кордоном і приїхати ніяк не можу, авто вже з покупцем в Україні.
Підкажіть, що зробити, щоб система побачила, що обтяження зняте і могла продати авто?

Відповіді юристів (15)

    Богун Сергій Павлович
    40%

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися до кредитора щодо необхідності вилучення запису щодо обтяження з ДРОРМ.

    Відомості про припинення обтяження реєструються на підставі судового рішення або заяви обтяжувача чи уповноваженої ним особи.

    Після припинення обтяження обтяжувач самостійно або на письмову вимогу боржника чи особи, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження, протягом п'яти днів зобов'язаний подати реєстратору відповідну заяву для припинення обтяження та виключення його з Реєстру, крім випадку, коли державну реєстрацію припинення обтяження на підставі судового рішення вже проведено.

    Ілона Клієнт 4 місяці тому

    я переписуюсь з банком вже тиждень, вони мені надсилають справну з ДРОРМ І все, нічого не змінюється

    • Богун Сергій Павлович

      Витяг про виключно?

    • Богун Сергій Павлович

      Про внесення запису до Реєстру про припинення обтяження реєстратор видає заявнику примірник витягу. Другий примірник витягу реєстратор надсилає протягом п’яти днів обтяжувачу чи боржнику, що не подавали відповідну заяву.

    Ілона Клієнт 4 місяці тому

    я прикріпили в минулому повідомленні документ

    • Богун Сергій Павлович
      15%

      Більш всього не оновилися дані. Обтяження припинене. Вам надали витяг. Перевірте номер контрольної суми. Можливо помилка була при реєстрації припинення обтяження. Якщо все вірно - звертайтесь до банку з скаргою щодо виправлення цієї ситуації.

    Ілона Клієнт 4 місяці тому

    то це той витяг чи ні?

    • Богун Сергій Павлович

      Так. Вам надали витяг про припинення обтяження предмета застави.

    Ілона Клієнт 4 місяці тому

    дякую вам за допомогу

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ілона!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна":

    24. Відомості про припинення обтяження реєструються на підставі судового рішення або заяви обтяжувача чи уповноваженої ним особи.

    Обтяжувач чи уповноважена ним особа має право в будь-який час подати заяву про припинення обтяження і виключення запису з Реєстру чи про продовження строку дії реєстрації не більш як на п'ять років.

    На підставі судового рішення або заяви щодо припинення обтяження виключенню підлягає запис стосовно всього рухомого майна, що є предметом обтяження.

    Після припинення обтяження обтяжувач самостійно або на письмову вимогу боржника чи особи, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження, протягом п'яти днів зобов'язаний подати реєстратору відповідну заяву для припинення обтяження та виключення його з Реєстру, крім випадку, коли державну реєстрацію припинення обтяження на підставі судового рішення вже проведено.

    Відомості про припинення обтяження на підставі судового рішення можуть бути зареєстровані також за заявою боржника чи особи, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження, або самостійно реєстратором у зв’язку з отриманням судового рішення в своєму електронному кабінеті в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

    Записи про обтяження, які втратили чинність, підлягають виключенню з Реєстру через шість місяців після реєстрації відомостей про припинення обтяження.

    25. Реєстратор вносить до Реєстру відомості про припинення обтяження в день прийняття заяви до розгляду реєстратором або у день надходження судового рішення до електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, але не раніше дня набрання таким рішенням законної сили.

    У разі подання заяви в електронній формі або надходження судового рішення до електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в позаробочий час відомості про припинення обтяження вносяться до Реєстру не пізніше наступного робочого дня, але не раніше дня набрання таким рішенням законної сили.

    У разі подання заяви боржником чи особою, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження, реєстратор в порядку електронної інформаційної взаємодії Реєстру та Єдиного державного реєстру судових рішень, визначеному держателем Реєстру разом з Державною судовою адміністрацією, отримує примірник судового рішення в електронній формі.

    26. У разі припинення обтяження до Реєстру вносяться відомості про підставу припинення обтяження.

    27. Реєстратор відмовляє у внесенні запису до Реєстру про припинення обтяження в разі, коли:

    заява не відповідає вимогам, установленим пунктом 6 цього Порядку, або заява подана неналежному суб’єкту, що наділений повноваженнями реєстратора;

    відомості, що містяться в заяві, не відповідають відомостям, що наявні в Реєстрі;

    з Єдиного державного реєстру судових рішень не отримано примірник рішення суду в електронній формі або відсутня інформація про набрання ним законної сили - у разі подання заяви боржником чи особою, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження.

    Про внесення запису до Реєстру про припинення обтяження реєстратор видає заявнику примірник витягу. Другий примірник витягу реєстратор надсилає протягом п’яти днів обтяжувачу чи боржнику, що не подавали відповідну заяву.

    У разі подання заяви в електронній формі витяг надсилається заявнику виключно в електронній формі програмними засобами Реєстру.

    Відмова у внесенні запису до Реєстру про припинення обтяження оформляється письмово протягом двох робочих днів після надходження заяви із зазначенням причини".

    Оскільки Ви маєте витяг щодо припинення обтяження, то ніяких помилок при поданні заяви з боку банку не відбулося. Проте, дійсно пройшло вже багато часу для того, аби дані оновились.

    Можливо потрібно подати звернення до НАІС https://nais.gov.ua/contacts із проханням роз'яснити ситуацію.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    З матеріалів, що Ви надіслали у повідомленням колегам, вбачається, що у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна ПРИПИНЕНО обтяження з реєстраційним номером 29117152. Обтяження було припинено ще 06.12.2023 реєстратором Кондратюк Н.С.

    Можливо система просто не оновилася, адже саме по собі обтяження вже припинено. З цим проблем точно не буде, Ви маєте відповідний витяг. Я думаю, треба звернутися до адміністратор Дії щодо усунення відповідних помилок.

    З повагою!

    Богданов Микита
    Богданов Микита 4 місяці тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, спробуйте зробити довіреність на покупця на продаж авто за кордоном, якщо через Дію вибиває помилку. Покупець зможе оформити авто в сервісному центрі МВС із витягом про припинення обтяжень.

    Турчин Ярослав
    10%
    Турчин Ярослав 4 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пані ІЛОНА!

    Обтяження встановлене було у нотаріуса чи у МРЕВ ДАІ (ТСЦ МВС) ?

    Поки банк не звернеться до нотаріуса чи ТСЦ МВС із заявою про зняття обтяження - ніхто Вам не дозволить продати авто, адже воно знаходиться під обтяженням.

    Зверніться до банківської установи через електронний лист, засвідчений власним цифровим підписом з цією проблемою.

    Якщо банк відмовляється чи проявляє бездіяльність на Ваше звернення - єдиний варіант зняття обтяження через суд.

    Опендатабот - це ні про що. У них, як і у інших сервісів інформація неактуальна дуже часто.

    Треба отримувати офіційну інформацію з Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Цю інформацію може отримати покупець у нотаріуса.

    Якщо дійсно обтяження не знято, а скоріш за все так і є, бо банкам воно не треба за Вас переживати, то зняти обтяження можна лише банку, або через суд. В цьому випадку знадобиться довідка банку про погашений кредит.

    Ось приклад такого рішення суду.

    https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-documen...

    Інакше нічого Ви на жаль з автівкою зробити не зможете, окрім як призначити покупця належним користувачем або виписати йому довіреність в Консульстві. Можливо навіть генеральну з правом відчуження авто. Якщо звісно покупець піде на таку схему.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба звертатись до банку. Або вам треба робити нотаріально завірену довіреність на третю особу, яка зможе вирішити питання з банком.

    Зняти транспортний засіб з арешту можливо при наявності постанови з відповідного органу про зняття з арешту транспортного засобу та документів, що посвідчують особу. Для цього необхідно звернутися із заявою до регіонального сервісного центру МВС за місцем реєстрації власника транспортного засобу. Термін розгляду заяви та зняття транспортного засобу з арешту до 30 діб. Також для зняття арешту громадянин має змогу особисто звернутися з постановою безпосередньо до того сервісного центру МВС, який було уповноважено на зняття арешту відділом державної виконавчої служби. Це дозволить пришвидшити процедуру.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України