Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 червня 2024, питання №111550 340₴

Невідповідність відомостей зазначених у військовому квитку з відомостями, що містяться в Оберіг.

27.05.24 р., відповідно до вимог ЗУ 3633-IX, оновив свої облікові данні через застосунок «Резерв+».
З інфор., отриманої з Оберіг, наступні данні: на обліку, ВОС 957669 (Слюсар).
Разом з тим, 13.05.10 р., відповідним РВК мені був виданий ВК, в якому зазначено, що 22.06.09р. мед. комісією при цьому РВК, я визнаний неприд. до військ. служби в мир. час, обмеж. придат. у військ. час.
22.06.09р. призов. коміс. цього РВК зарах. в запас на підст. п.п. 1, п.1, ст. 18 ЗУ 2232-XII., за стан. здоров’я був визнаний непридат. до військ. служби та звільн. від проход. базової військ. служби.
Наказом РВК 06.05.10р. присвоєно військ. звання, солдат. Відпов. до ВК про облік у запасі, встанов. 2 кат. обл., гр. обл. НПО, склад рядові. № ВОС 999 (без військ. підготовки, непридат. до військ. служ. у мир. час, обмеж. придат. у воєн. час) код ВОС 999000А.
13.05.10 р. був взятий на облік, та того ж дня одразу знятий. Квиток мені віддали в руки та попрощалися.
З інф. Оберігу, я на обліку, і так можливо краще, адже я не був виключений а просто знятий (не розумію навіщо так було зроблено). Жодна з підстав про зняття не підходить, Місце реєстр. не змінював, за кордон не виїжджав, в СБУ не працював! Жодних повісток не отримував. За роки навч. в універ. військ. каф. не проходив, надавши відповідний ВК.
Беручи до уваги вищевик. та керуючись аб.2, п.4 Порядку затвер. Пост. КМУ №559 від 16.05.24р., хочу подати рекоменд. листом з описом до ТЦК, щоб мені внесли інформ. в Оберіг про обмеж. прид. та коректної ВОС.
Разом з тим, з 04.05.24р. було скасовано статус «обмеж. придат.». Впродовж 9 міс. такі військовозобов'язані повинні пройти повторну ВЛК.
В цьому місяці складаю ЄВІ на вступ до аспірантури.
З огляду на це, є ймовірність, що мій лист тільки пришвидшить повторне проходження ВЛК, і я не встигну скласти іспити до ВЛК. Ну і сама розбіжність між ВК та даних з Оберіг - залишають можлив. для ТЦК з вулиці «забусити» до себе для корегування даних.
Ситуація - на шпагаті. Які думки, що порекомендуєте?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Дмитро!

    З інф. Оберігу, я на обліку, і так можливо краще, адже я не був виключений а просто знятий (не розумію навіщо так було зроблено).

    Вас зняли з обліку, оскільки Ви були визнані непридатним у мирний час. Раніше всіх хто був визнаний непридатним до проходження строкової служби знімали з обліку та відправляли у запас.

    Разом з тим, з 04.05.24р. було скасовано статус «обмеж. придат.». Впродовж 9 міс. такі військовозобов'язані повинні пройти повторну ВЛК.

    Так, упродовж 9 місяців Ви підлягаєте переогляду ВЛК. Проте, це не означає, що Ви повинні з'являтись до ТЦК самостійно.

    З огляду на це, є ймовірність, що мій лист тільки пришвидшить повторне проходження ВЛК, і я не встигну скласти іспити до ВЛК. Ну і сама розбіжність між ВК та даних з Оберіг - залишають можлив. для ТЦК з вулиці «забусити» до себе для корегування даних.

    "Забусити" Вас зможуть тільки у разі відмови від повістки. Проте, ситуація дійсно "на шпагаті", оскільки Ви вже зараз, після оновлення даних в Резерв+ "засвітились" та маєте ризик отримати повістку на ВЛК, й при тому не потрібно навіть чекати того часу, коли Ви звернетесь до ТЦК з приводу виправлень у реєстрі.

    Неявка ж до ТЦК за повісткою на ВЛК або на уточнення даних без поважної причини потягне за собою штраф на суму від 17000 грн до 25500 грн, а явка без підстави для відстрочки - мобілізацію, бо для ТЦК доказом Вашого права на відстрочку є заява на оформлення останньої та довідка з ЄДЕБО, яка видана ВНЗ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Dmytro Клієнт 4 місяці тому

      Вітаю! дякую за фідбек. Тобто, виходячи, з Вашої відповіді, я правильно розумію, що не потрібно було оновлювати дані на вимогу Закону 3633-IX, щоб не "засвітится"? І як тоді себе легалізувати після появи електронного квитка, його б взагалі не підтягнуло. Ситуація не нормальна. А щодо рекомендованого листа в ТЦК про внесення правильної ВОС в оберіг, надіслати завірені копії ВК та довідку ВЛК, щоб хоча б там навести порядок...що думаєте? чи буде результат? чи тільки я ще більше зацікавлю їх своєю скромною персоною? дякую

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Виходячи з моєї відповіді - можна було б почекати, у Вас ще був час для оновлення даних до 18.07.2024 року.

        Так, я згоден з Вами, що ситуація не нормальна. Кожен крок, який би Ви не зробили все одно рано чи піздно приведе Вас до явки в ТЦК. Просто через Резерв+ це може відбутись скоріше, ніж рекомендованим листом (маю на увазі повістки).

        Результат може бути, а може і ні. Один з варіантів - це згода ТЦК на виправлення Ваших даних у реєтрі, другий - відповідь про те, що для внесення змін Ви повинні з'явитись до ТЦК самостійно з оригиналами документів. Хоча постанова № 559 не передбачає саме особистого звернення, як також зазначає, що виправлення повинні відбутись упродовж 5 днів.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Зареєструвавшись та оновивши дані в застосунку Реєстр+ Ви виконали вимоги Закону 3633-IX та уточнили дані.

    Якщо звернетесь до ТЦК - Вас направлять на ВЛК, теж саме може відбутися якщо Ви зустрінетесь з представниками ТЦК на вулиці.

    Складайте ЄВІ, вступайте на аспірантуру, отримайте довідку з ЄДБО (додаток 9 до постанови КМУ 560) та оформлюйте відстрочку.

    Потім вирішуйте з ТЦК всі питання щодо неточностей у військовому квитку

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    З 18 травня 2024 року законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Станом на зараз Ви виконали вимоги законодавства щодо уточнення військово-облікових даних. Не раджу готувати та направляти на адресу ТЦК щодо некоректних відомостей щодо Вас у Реєстрі "Оберіг". Наразі це всього-на-всього технічні помарки, які по великому рахунку глобально на ситуацію не впливають. Якщо Ви пройдете ВЛК, Вас взагалі можуть визнати придатним і всі питання відпадуть.

    На мою точку зору, дане питання можна буде рухати, якщо Ви вступите до закладу освіти. Коли вступите, пройдете ВЛК, і вже "свіжа" інформація буде передбачена Реєстром. З огляду на повідомлення, іспит буде доводі складним, а тому єдина порада зараз - прискорено готуватися до ЄВІ.

    Нагадувати зараз зайвий раз про себе не раджу, ні при яких умовах.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    25%
    Турчин Ярослав 4 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, шановний ДМИТРО!

    Щодо Вашого питання рекомендую перш за все переглянути відео колеги - адвоката з м. Харкова

    Можу додати лише те, що наразі програма Резерв + ще один проект, який кидає пляму підозр у корупції та розкраданні коштів, адже на Резерв+ було витрачено більше 80 тисяч доларів США грантових коштів, а на виході зробили на коліні програму на базі коду шкільного щоденника, з нульовим захистом та сумнівною інноваційністю.

    Але ніхто не гарантує, що Резерв+ як і "Дія" мінус не є шпигунською програмою, яка дозволяє без санкції суду слідкувати за громадянами України (саме така інформація з"явилася у професійному просторі виходячи з аналізу матеріалів однієї судової справи, яка розглядалася судом в Україні).

    От навіщо Ви спішите з тим оновленням данних? Навіщо? Чого Ви боїтесь? Що може бути дорожчим життя? Наразі як мінімум вляпатися в халепу під назвою Резерв+ чи ЦНАП, чи ТЦК можна до 18.07.2024 р. І то, черги в ТЦК є поважною причиною, якою можна виправдати свою неявку в ТЦК до 18.07.2024 р.

    Крім того, Верховна Рада розглядає можливість продовжити строк оновлення даних ще на 150 днів. При цьому законодавець пропонує продовждити на 150 днів не з 18.05.2024 р., а з дати набрання чинності таким законопроектом. Тобто це буде умовно кажучи 18.12.2024 р. чи пізніше.

    У Вас ще купа часу. Не спішіть з тим оновленням як і інші наївні співгромадяни, яким сильно було треба впхати свого носа у щілину в паркані і потім прищимити собі носа, дізнавшись, що вони тепер в розшуку ТЦК, бо повідомили свої актуальні дані, фактично розписавшись у своєму бажанні йти в армію чи інакше співпрацювати з ТЦК та СП.

    Не спішіть. Почекайте, поки у цих усіх резервах і діях наведуть лад.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, термін ВЛК не встановлено законом, тому можете затягувати процесс. У разі отримання повіски, поважна причина не явки лікарняний.

    Тому швидше вступайте на аспірантуру,

    Для отримання відстрочки вам потрібно вступити у навчальний заклад на денну форму навчання.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України