Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 червня 2024, питання №111570 340₴

Питання по проходженню ВЛК

Вітаю шановні! Ситуація наступна. В березні 22го проходив ВЛК в Тернополі як ВПО (прописка житомирська обл), обмежена придатність тривожно -депресивний розлад , гіпертонія 2 ст.
Вчора у львівській обл в одному з районів обл був жорстко забусений і доставлений в ТЦК де забрали все, повезли умовно голого кудись на ВЛК без телефона доків і тд. Причина затримання була прострочене ВЛК більше року, те шо це все було не в рамках закону , то упустимо , діяли жорстко і нагло, на зауваження не реагували і тд, короче то був беспредел і анархія.
Завезли в якийсь будинок , що охоронявся військовими , в обід туди приїхали лікарі проводити ВЛК тим кого туда доставили.
Якимось чудом терапевт поміряв мені тиск (200/120 був) + я сказав психіатру шо лікуюся в тернопільскому ПНД вони слава Богу з медсестрою глянули в Хелсі шось написали в моїй справі, я не бачив шо вони там написали. Потім голова ВЛК визвав мене і спитав чи є оригінали виписок з стаціонарів з собою у мене , бо йому шоб надати мені тимчасову непридатність треба підкріпити виписки в мою справу. Так як у мене нічо не було , то мені сказав тре буде пройти доосбстеження в 2 лікарнях по гіпертонії і психіатрії. Потім всім тіпам я так поняв видали моб розпорядження і увезли по учебкам зразу, мене машиною завезли назад в воєнкомат. Там видали нову повістку на нове ВЛК до них на 19 число і 2 напрвлення. На стаціонар в ПНД Львів на Кульпарківську і по гіпертонії в їхнє місцеве терепевтичне відділення.
Питання чи обов*язково проходити дообстеження там куди написали і чи можна пройти в Тернополі по місцю проживання і прийти в тернопільський ТЦК з виписками? І ще питання , припустимо я підтверджу діагнози , прийду на ВЛК в їх ТЦК , на що мені чекати? як краще діяти ? на всякий випадок 18го думаю лягти в терн ПНД , щоб якщо шось піде 19го числа не так і мені напишуть придатний до ТЦК , постачання і тд і захочуть наприклад дати бойову , я скажу шо на цей день лежу в психіатричній лікарні , страховка від бойової

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Василю!

    Питання чи обов*язково проходити дообстеження там куди написали і чи можна пройти в Тернополі по місцю проживання і прийти в тернопільський ТЦК з виписками?

    Прийти в Тернопільський ТЦК з виписками не вийде, оскільки повістку Ви отримали у іншому ТЦК й саме до останнього повинні з'явитись. Теж саме стосовно і направлень на обстеження.

    Пункт 3.11 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    "У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК".

    І ще питання , припустимо я підтверджу діагнози, прийду на ВЛК в їх ТЦК , на що мені чекати? як краще діяти ?

    Якщо підтвердите діагнози, то придатним Вас 100% не визнають та, можливо, у зв'язку з тим, що Ви маєте психічне захворювання, яке потребує лікування, нададуть тимчасову непридатність, як і говорив голова ВЛК.

    Відповідно до пункту г) статті 17 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402:

    "стан після первинних гострих невротичних порушень; адаптаційні розлади; ПТСР після епізоду загострення - тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків".

    на всякий випадок 18го думаю лягти в терн ПНД , щоб якщо шось піде 19го числа не так і мені напишуть придатний до ТЦК , постачання і тд і захочуть наприклад дати бойову , я скажу шо на цей день лежу в психіатричній лікарні , страховка від бойової.

    Так, це вірне рішення, допоки Ви знаходитесь на лікуванні у ПНД Вас не мають права мобілізувати і це надасть Вам ще більші шанси на отримання тимчасової непридатності строком від 1 до 6 місяців.

    Відповідно до пункту 3.10 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Питання чи обов*язково проходити дообстеження там куди написали і чи можна пройти в Тернополі по місцю проживання і прийти в тернопільський ТЦК з виписками?

    Щоб Вас не притягнули до адміністративної відповідальності за неявку по повістці на ВЛК - Вам потрібно пройти дообстеження саме в тих закладах охорони здоров'я куди Вас направили, дані направлення зафіксовані в Електронній системі охорони здоров'я в Україні.

    І ще питання , припустимо я підтверджу діагнози , прийду на ВЛК в їх ТЦК , на що мені чекати? як краще діяти ?

    Гіпертонічна хвороба ІІ стадії - стаття 39 "б" - придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Тривожно-депресивний розлад відноситься до статті 17 розкладу хвороб наказу МОУ 402. Придатність залежить від ступеня виражності розладу:

    1) до пункту «а» належать ПТСР з вираженою симптоматикою та прогредієнтним типом перебігу, виражений тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, виражений генералізований тривожний розлад, виражений обсесивно-компульсивний розлад, тяжкий депресивний епізод без психотичних симптомів, тяжкий депресивний епізод з психотичними симптомами, депресивні епізоди, ускладнені суїцидальними спробами, суїцидальними намірами, аутоагресивною поведінкою, які не піддаються лікуванню, з тривалістю хворобливих проявів понад 3 місяці з моменту виникнення клінічних хворобливих проявів.

    2) до пункту «б» належать помірно виражені, тривалі або повторні невротичні розлади, ПТСР з помірно вираженою симптоматикою та стабільним типом перебігу, помірний тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, генералізований тривожний розлад, обсесивно-компульсивний розлад, помірний депресивний розлад, помірно виражені рекурентні депресивні розлади коли хворобливі явища, незважаючи на патогенетичне лікування, стійко утримуються і заважають особам виконувати обов’язки військової служби. Експертна постанова приймається після безуспішного стаціонарного лікування хворого не менше двадцяти одного дня.

    3) до пункту «в» належать помірно виражені, короткотривалі (до 3 тижнів) невротичні розлад зі сприятливим перебігом, ПТСР з регредієнтним типом перебігу, що закінчився легкою астенією, помірний депресивний епізод із сприятливим перебігом, що закінчився легкою астенією.

    4) до пункту «г» належать: стан після гострої реакції на стрес, легкий депресивний епізод, порушення адаптації, легкі та помірно виражені невротичні розлади, які характеризуються переважно вегетативними порушеннями, добре піддаються лікуванню та закінчуються одужанням, ПТСР з регредієнтним типом перебігу після епізоду загострення.

    на всякий випадок 18го думаю лягти в терн ПНД , щоб якщо шось піде 19го числа не так і мені напишуть придатний до ТЦК , постачання і тд і захочуть наприклад дати бойову , я скажу шо на цей день лежу в психіатричній лікарні , страховка від бойової

    Згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав 4 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане ВАСИЛЬ!

    Щиро співчуваю, що Ви опинились в такій ситуації. Оцінити ситуацію цензурно і юридично дуже складно. В мене просто немає слів.

    На жаль проходити дообстеження Ви маєте саме в тих закладах, де вказано.

    При цьому якщо Вас ці заклади визнають придатним, а таке дуже часто буває з ВПО, яких окремі заклади і працівники системи охорони здоров"я не вважають за повноцінних людей, то Вас уже можуть змусити служити або притягнути до кримінальної відповідальності як "ухилянта".

    Бажано мати при собі усі медичні висновки. Маю надію вони серйозні і дійсно дають підстави. Бо якщо спірні випадки і колись там щось було, то гарантую, лікарні визнають Вас придатним, а хвороби такими, що відступили або ніколи й не було.

    Об"єктивно якщо людина має обілк у психлікарні, то взагалі які до неї питання. Така людина не може правильно усвідомлювати свої дії, а стало буть і не може виконувати вказівки якихось там ТЦК.

    Тож мабуть логічно, що якщо людина усвідомлює свої дії, то придатна на думку ВЛК та психіатричних лікарень Західної України.

    Формально звісно можна оскаржувати рішення ВЛК, але якщо ТЦК вже настільки перетворилося у організовані злочинні угрупування, то я навіть не знаю чи встигнете Ви щось оскаржити.

    Вирішувати Вам. Одне можу точно сказати, для отримання виключення з обліку треба перебувати на обілку в психіатричнй лікарні.

    Якщо цього немає і діагноз такий собі, то шансів не бути мобілізованим за сучасним розкладом хвороб - нуль.

    Висновок обстеження в стаціонарі для ВЛК може перебити лише висновок стаціонарного відділення лікарні при Науково-дослідному інституті системи Академії медичних наук України / МОЗ України або при вищому медичному навчальному закладі.

    У випадку з психіатрією такою установою є ДУ "Науково-дослідний інститут психіатрії МОЗ України"

    https://ndips.org/

    Консультативно-поліклінічне відділення

    Державної установи "Науково-дослідний інститут психіатрії Міністерства охорони здоров'я України" надає амбулаторну консультативно-діагностичну та лікувально-профілактичну допомогою населенню України.

    Ви можете отримати консультацію дорослого та дитячого психіатра, нарколога та психолога при психічних та поведінкових розладах.

    Контакти: вул. Кирилівська, 103, 12 корпус, 3 поверх, м. Київ, Україна, 04080. Телефон: (044) 468-32-58.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Згідно глави 3 розділу II Положення № 402 медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

    Кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

    ЕКГ виконується після 40-річного віку та за наявності медичних показань. Інші лабораторні та інструментальні дослідження виконуються за показанням.

    До початку проведення медичного огляду ТЦК та СП отримує дані від органів соціального забезпечення щодо осіб з інвалідністю.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    Постанови ВЛК ТЦК та СП щодо військовозобов’язаних приймаються згідно з главою 20 розділу IІ Положення № 402.

    Під час дії особливого періоду постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби військовозобов’язаних оформлюються свідоцтвами про хворобу (додаток 11 до Положення № 402) у трьох примірниках, які не пізніше десятиденного строку з дня закінчення медичного огляду та перевірки ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП, направляються на затвердження до штатних ВЛК згідно адміністративно-територіальної зони відповідальності за проведення військово-лікарської експертизи.

    Інші постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП, на особливий період оформлюються довідкою військово-лікарської комісії (додаток 4 до Положення № 402) у трьох примірниках.

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП.

    Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за ЦВЛК.

    ТЦК та СП направляє в регіональну штатну ВЛК, на території якої проживає заявник, його заяву, медичні документи, які є в заявника або одержані військовим комісаріатом із закладів охорони здоров’я (установ), військовий квиток.

    Згідно глави 20 розділу II Положення № 402 постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

    Голова або члени ВЛК відповідальні за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв). ВЛК мають право приймати постанови на виїзних засіданнях та у випадках визначення потреби (відсутності потреби) у продовженні тривалого лікування військовослужбовців під час лікування за кордоном - дистанційно, на підставі оригіналів медичних та військово-облікових документів або належним чином їх засвідчених копій.

    Постанови ВЛК згідно з цим Положенням розглядаються, затверджуються, не затверджуються, контролюються, переглядаються, а за необхідності скасовуються або відміняються відповідною штатною ВЛК.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, Для проходження ВЛК беріть з собою всі необіхдін медичні документи, історію хвороби і т..д. . Гіпертонія 2 стадії, це Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони. Тому скоріше за все іи будете придатні, я іби вам ради, брати повістки у свого ТЦК іробити все за місцем проживання, при цьому надіслати лист повідомлення ТЦК, який до цього вам видав повістку.

    Розлади психіки та поведінки (F00-F99), їх наслідки

    Стаття 14

    Включено: органічні, симптоматичні (екзогенні) психічні розлади F00-F09 (усі види деменцій, органічний амнестичний синдром, психічні розлади внаслідок ураження головного мозку або внаслідок соматичної хвороби; розлади особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку)

    а) тяжкі та помірно виражені стійкі психічні розлади

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) легкі психічні прояви

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) стійкі компенсації наслідків гострого захворювання головного мозку або закритої черепно-мозкової травми

    Придатні

    Стаття 15

    Включено: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19 (алкоголю, опіоїдів, канабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та інших)

    а) при синдромі залежності з тяжкими, стійкими психічними розладами

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) при синдромі залежності з помірними або легкими психічними розладами

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Стаття 16

    Включено: ендогенні психози F20-F39 (шизофренія, шизотиповий розлад, хронічні маячні розлади, гострі та транзиторні психічні розлади, шизоафективні розлади, маніакальний епізод, біполярний афективний розлад, стійкі та інші розлади настрою (афективні)Виключено: F32; F33 (включено до статті 17)

    а) шизофренія, шизотипові та маячні розлади, афективні розлади з часто повторюваними фазами

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) розлади настрою (афективні) з рідкими приступами та тривалими проміжками повного клінічного здоров’я

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Стаття 17

    Включено: невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади F40-F48, F32, F33 (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматоформні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес, ПТСР, депресивний епізод).Виключено: ангіотрофоневроз (включено до статті 84)

    а) при виражених, стійких психічних розладах з прогредієнтним перебігом

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) при помірно виражених, тривалих або повторних психічних розладах

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) при легких психічних розладах з виходом в одужання

    Придатні

    г) стан після первинних гострих невротичних порушень; адаптаційні розлади; ПТСР після епізоду загострення

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Стаття 18

    Включено: поведінкові синдроми, розлади особистості та емоцій F50-F69; F80-F99 (пов’язані з розладами споживання їжі, зі зловживаннями речовинами, які не зумовлюють залежність); розлади поведінки та емоцій у підлітковому віці (гіперкінетичні, соціальні, емоційні, неуточнені психічні); розлади особистості та поведінки у зрілому віці (параноїдний, шизоїдний, диссоціальний, емоційно нестабільний, істеричний та інші) розлади звичок та спонукань, статевої ідентифікації, сексуальні розлади, специфічні розлади мовлення та мови, здібностей до навчання, розлади рухової функції, розлади, пов’язані з психологічним розвитком тощо.Виключено: неорганічний енурез F98(0) (включено до статті 86); заїкання F98(5)(включено до статті 85)

    а) різко виражені, із схильністю до повторних тривалих декомпенсацій або патологічних реакцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) помірно виражені з нестійкою компенсацією або компенсовані

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Стаття 19

    Включено: розумова відсталість F70-F79 (легкого, помірного, тяжкого ступеня, глибока розумова відсталість, інші форми розумової відсталості)

    а) глибока та тяжка розумова відсталість; розумова відсталість помірного ступеня

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) розумова відсталість легкого ступеня

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    V. Розлади психіки та поведінки (F00-F99), їх наслідки

    У разі відмови військовослужбовця від стаціонарного обстеження та лікування в умовах психіатричного стаціонару при наявності у нього ознак важкого психічного розладу з проявами ауто- чи гетероагресивної поведінки, командир військової частини зобов’язаний призначити службове розслідування з приводу невиконання наказу підлеглим з підтвердженням ознак хворобливих чи небезпечних проявів. Матеріали розслідування надаються до органів досудового слідства за територіальним принципом в тому числі з метою подальшого визначення потреби в примусовій госпіталізації військовослужбовця до спеціалізованого стаціонару.

    1. Стаття 14: передбачає психози та інші психічні розлади, що виникають унаслідок травм, пухлин головного мозку, епілепсії, енцефаліту, менінгіту, сифілісу мозку, а також при сенільних та пресенільних психозах, судинних, дегенеративних та інших соматичних захворюваннях або ураженнях головного мозку.

    Наявність вищезгаданих психічних розладів в анамнезі без патології збоку внутрішніх органів та психо-неврологічної сфери на період огляду не дає підстав визначати оглянутим ступінь придатності до військової служби. Сприятливе закінчення цих психічних розладів повинно бути підтверджене в спеціалізованому лікувальному закладі, тому експертна оцінка проводиться після стаціонарного обстеження з урахуванням клінічного психологічного дослідження з визначенням ступеню вираженості за результатами доказових методик (MMSE-шкала, Монреальський когнітивний опитувальник (МоСА).

    У документах про результати обстеження та огляду вказується основне захворювання, яке викликало розвиток психічного розладу.

    1) до пункту «а» належать різко виражені, затяжні психотичні стани, а також психічні розлади, що проявляються вираженими порушеннями за психоорганічним типом (ейфоричний та апатичний варіант), з вираженим когнітивним зниженням або стійким органічним розладом особистості, а також різко вираженими клінічними проявами або тривалим перебігом.

    2) до пункту «б» належать помірно виражені або повторні психотичні чи афективні стани із сприятливим перебігом за психоорганічним типом (астенічний варіант, експлозивний варіант психоорганічного синдрому), або призводять до патологічних змін особистості за органічним типом з проявами вираженого стійкого (до 2 місяців) астенічного стану (церебрастенії), а також неврозоподібним або психопатоподібним синдромом внаслідок органічного захворювання або ураження головного мозку.

    3) до пункту «в» належать минучі, легкі і короткотривалі психотичні та непсихотичні розлади, що виникли внаслідок травм або гострих органічних захворювань головного мозку, які закінчуються астенією без наявності достовірних даних органічного ураження центральної нервової системи.

    2. Стаття 15:

    1) до пункту «а» належать психічні і поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивних речовин з активною залежністю. Характерні різко виражені зміни особистості з інтелектуально-мнестичними і психотичними порушеннями, з відсутністю позитивного ставлення до лікування та критики до свого стану.

    2) до пункту «б» належать психічні та поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивними речовинами, при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами та збереження критичного ставлення до свого стану і поведінки.

    Поодиноке або епізодичне вживання психоактивних речовин або інших токсичних речовин без психічних та соматичних розладів не може бути підставою для застосування цієї статті.

    Щодо військовослужбовців, які перенесли гостре отруєння психоактивними речовинами з виходом в одужання, постанова ВЛК про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою не приймається.

    3. Стаття 16.

    Входять гострий поліморфний психотичний розлад, розлади шизофренічного спектру (шизоафективний розлад, шизофренія, шизотипові та маячні розлади, транзиторні психотичні розлади), афективні розлади (маніакальний епізод, БАР I та II типу), встановлені тільки в спеціалізованому стаціонарі.

    1) до пункту «а» належать усі форми шизофренії, шизотипових та хронічних маячних розладів з частими загостреннями та/або хронічним перебігом, шизоафективний розлад, гострий поліморфний психотичний розлад з симптомами шизофренії, БАР з частими змінами фаз без стійких епізодів інтермісії.

    2) до пункту «б» належать гострий поліморфний психотичний розлад без симптомів шизофренії, тільки легкі форми біполярних афективних розладів (розладів настрою) з нечастими нападами та довгими (не менше 2 років) проміжками повного психічного здоров’я, транзиторні психотичні розлади (виключено екзогенно-токсичний генез порушень).

    4. Стаття 17:

    1) до пункту «а» належать ПТСР з вираженою симптоматикою та прогредієнтним типом перебігу, виражений тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, виражений генералізований тривожний розлад, виражений обсесивно-компульсивний розлад, тяжкий депресивний епізод без психотичних симптомів, тяжкий депресивний епізод з психотичними симптомами, депресивні епізоди, ускладнені суїцидальними спробами, суїцидальними намірами, аутоагресивною поведінкою, які не піддаються лікуванню, з тривалістю хворобливих проявів понад 3 місяці з моменту виникнення клінічних хворобливих проявів.

    2) до пункту «б» належать помірно виражені, тривалі або повторні невротичні розлади, ПТСР з помірно вираженою симптоматикою та стабільним типом перебігу, помірний тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, генералізований тривожний розлад, обсесивно-компульсивний розлад, помірний депресивний розлад, помірно виражені рекурентні депресивні розлади коли хворобливі явища, незважаючи на патогенетичне лікування, стійко утримуються і заважають особам виконувати обов’язки військової служби. Експертна постанова приймається після безуспішного стаціонарного лікування хворого не менше двадцяти одного дня.

    3) до пункту «в» належать помірно виражені, короткотривалі (до 3 тижнів) невротичні розлад зі сприятливим перебігом, ПТСР з регредієнтним типом перебігу, що закінчився легкою астенією, помірний депресивний епізод із сприятливим перебігом, що закінчився легкою астенією.

    4) до пункту «г» належать: стан після гострої реакції на стрес, легкий депресивний епізод, порушення адаптації, легкі та помірно виражені невротичні розлади, які характеризуються переважно вегетативними порушеннями, добре піддаються лікуванню та закінчуються одужанням, ПТСР з регредієнтним типом перебігу після епізоду загострення.

    5. Стаття 18: для діагностики розладів особистості необхідний старанно та об’єктивно зібраний анамнез, а також ретельне обстеження в умовах психіатричного стаціонару. Огляд громадян та військовослужбовців проводиться після вивчення особової справи, службової та медичної характеристик.

    1) до пункту «а» належать різко виражені, що не піддаються компенсації, так звані ядерні форми психопатії та випадки патологічного розвитку особистості (паранояльні, обсесивно-фобічні тощо), які характеризуються найбільш глибокими та стійкими хворобливими проявами, що на тривалий час позбавляють працездатності та перешкоджають виконанню службових обов’язків.

    2) до пункту «б» належать помірно виражені форми розладів особистості, патологічного розвитку особистості, що проявляються помірно вираженими стійкими емоційно-вольовими афективними зривами, легкістю розвитку афективно-поведінкових реакцій, виразною неврівноваженістю вегетативної нервової системи, а також психічним інфантилізмом.

    Випадки установчої, навмисної поведінки, прояви недисциплінованості, що не випливають з усієї патологічної структури особистості, не можуть оцінюватися як ознаки хворобливого розладу.

    6. Стаття 19: огляд громадян та військовослужбовців проводиться після стаціонарного обстеження.

    1) до пункту «а» належить тяжка або помірна розумова відсталість або легка зі значними поведінковими порушеннями, що потребують уваги або лікування. При значних та явних дефектах інтелекту питання про непридатність до військової служби може бути вирішене і без госпіталізації у спеціалізований заклад охорони здоров’я (установу).

    2) до пункту «б» належить легка розумова відсталість з мінімальними поведінковими порушеннями або їх відсутністю. У разі встановлення цього діагнозу, особливо у випадках, коли дані лікарського обстеження не відповідають іншим даним, що характеризують поведінку оглянутого в побуті, на виробництві, у підрозділі тощо, стаціонарне обстеження обов’язкове.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України