Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 червня 2024, питання №111580 340₴

Вимкнути генератор під вікнами

Доброго дня, чи можна захистити себе від шуму генератора під квартирою в багатопохерховому будинку. Гудить під вікнами і воняє дитинці заважає спати. Закон якось таке захищає? Там магазин суші.

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Це питання врегульовано Законом України

    "Про систему громадського здоров'я".

    Повне або часткове зупинення виробництва та(або) обігу продукції, виконання робіт, надання послуг у разі їх невідповідності вимогам медико-санітарних нормативів та правил здійснюється за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову органу державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері.

    Посадова особа органу державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері має право прийняти рішення про тимчасове припинення виробництва та(або) обігу продукції, виконання робіт, надання послуг, що становлять загрозу для здоров’я та(або) життя людини, на строк не більше 10 календарних днів з поданням відповідної заяви до суду не пізніше наступного робочого дня після прийняття такого рішення.

    Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Володимире!

    У випадку, коли шум виникає від роботи об’єктів, що розташовані в будинку чи біля нього, звертатися письмово потрібно в органи місцевого самоврядування та до Головного управління Держпродспоживслужби у вашій області.

    Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

    Іншим можливим способом захисту своїх прав є звернення з позовом до суду. Так, особа може подати позов про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди, заподіяної систематичним порушенням режиму тиші. Для того, щоб рішення суду було винесено на користь позивача, необхідно мати досить переконливі докази. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху) та результати інструментальних вимірів рівнів шуму.

    https://dpss.gov.ua/news/znai-svoi-prava-kudy-zvertatysia-u-razi-porushennia-rezhymu-tyshi-dlia-zakhystu-svoikh-prav#:~:text=У%20випадку%2C%20коли%20шум%20виникає,управління%20Держпродспоживслужби%20у%20вашій%20області.

    На жаль, інших варіантів вирішення цього питання не існує.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    За санітарними правилами, що діють в Україні, на території біля житлових будинків, рівень шуму вдень не може перевищувати 45-50 децибел, а вночі 35-45.

    Фахівці держпродспоживслужби можуть перевіряти рівень шуму лише за зверненням або скаргою.

    За порушення шумових норм – адміністративна відповідальність згідно статті 182 КУпАП

    Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

    Отже, згідно з кодексом адміністративних правопорушень, порушнику загрожує:

    • усне попередження від правоохоронних органів;
    • штраф у розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (1 мінімум = 17 грн) – це від 85 грн до 255 грн;
    • або від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів для юридичних осіб – це 255–510 грн.

    Якщо прецедент повториться, то штраф зростає вже від 255 до 510 грн, та від 850 грн до 2550 грн – за умови наступного порушення, й аж до того, що можуть вилучити джерело шуму (як буває зі звуковою апаратурою та любителями гучної музики).

    Ви можете написали скаргу на шум від генератора до уповноважених органів:

    • держпродспоживслужби, що робить виміри шуму і складає відповідний Акт ;
    • заяву приймає поліція, після чого «пускає справі хід». Органи повинні приїхати на місце події, скласти протокол, опитати свідків, і направити справу до суду.

    На жаль, у нашій країні рідко за подібні речі притягують до адміністративної відповідальності.

    Тому, спробуйте домовитись із підприємцями про оптимальне місце для розташування генератора та щоб вони забезпечили шумоізоляцію - для цього їм обов’язково потрібно використовувати шумозахисний кожух, деякі моделі йдуть із подвійним утеплювачем (називаються SS). Непоганим варіантом буде встановлення додаткового глушника – знижує рівень шуму на 20дБ.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України