Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 червня 2024, питання №111601 500₴

Питання стосовно права на відтермінування у зв’язку з необхідністю лікування.

Добрий день, прохання проконсультувати.
1. Як отримати відстрочку на лікування, та як вірно оформити документи.
В 23 році Поставили діагноз в приватній клініці: Хронічний парапроктит, парарекиальний норцевий хід. Рекомендована планова операція. В 24 звернулись в Державну лікарню, лікар оформив направлення на операцію. Є довідка № 028 від лікаря.
Зараз стоїть питання: Оновлювати данні у військкоматі та проходити ВЛК, надати направлення на операцію та сподіватись на відтермінування згідно ст 44 Наказу про про військово-лікарську експертизу . ( Можливо є інші підстави??)
Або краще прооперуватись після чого звертатись за можливістю отримання відстрочки.
Які необхідно додаткові документи від лікарів мати, можливо краще підготувати документи та направити листа на військкомат з заявою про надання відстрочки?

2. На даний момент немає військового квитка. В 2006 році військкомат видав тимчасову довідку, по причині відсутності на той час бланків. Даний документ не є зараз дійсним?

В разі отримання відтермінування, взагалі на яких законних підставах можна отримати обліковий документ??
тому що зараз по відгукам, в разі надання відстрочки на лікування видають мобілізаційне розпорядження днем наступним, за останнім днем дії відтермінування у зв’язку з лікуванням.
Дякую!!

Відповіді юристів (11)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1. Як отримати відстрочку на лікування, та як вірно оформити документи.В 23 році Поставили діагноз в приватній клініці: Хронічний парапроктит, парарекиальний норцевий хід. Рекомендована планова операція. В 24 звернулись в Державну лікарню, лікар оформив направлення на операцію. Є довідка № 028 від лікаря.Зараз стоїть питання: Оновлювати данні у військкоматі та проходити ВЛК, надати направлення на операцію та сподіватись на відтермінування згідно ст 44 Наказу про про військово-лікарську експертизу . ( Можливо є інші підстави??)

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначений Вами діагноз пердбачений статті 52 у Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    1) до пункту «а» (передбачає непридатність) належить хронічний парапроктит зі стійкими або такими, що часто відкриваються та важко піддаються лікуванню, свищами.

    2) до пункту «б» (передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони) належать:

    • хронічний парапроктит з частими (два рази і більше на рік) загостреннями;
    • хронічний парапроктит, що протікає з нечастими загостреннями без утворення зовнішнього свища.

    У разі випадіння прямої кишки, наявності кишкових або калових свищів, звуження заднього проходу або недостатності його сфінктера, наявності хронічного парапроктиту військовослужбовцям пропонується хірургічне лікування. Після оперативного лікування медичний огляд проводиться на підставі статті 56 Розкладу хвороб. Придатність до військової служби, до навчання у ВВНЗ визначається залежно від результатів лікування. У разі рецидиву захворювання або відмови від хірургічного лікування постанова приймається за пунктом «а» чи «б».

    Отже, якщо Ви звернетесь до ТЦК - Вас направлять на лікування, а потім вже будуть оглядати за статтею 56 Розкладу хвороб та встановлять тимчасову непридатність.

    Якщо Ви відмовитесь від операції - Вас будуть оглядати за пунктами "а" або "б" статті 52 Розкладу хвороб.

    Або краще прооперуватись після чого звертатись за можливістю отримання відстрочки.Які необхідно додаткові документи від лікарів мати, можливо краще підготувати документи та направити листа на військкомат з заявою про надання відстрочки?

    У Вас буде більше шансів отримати тимчасову непридатність, якщо звернетесь до ТЦК після операції. Вам повинні дати відстрочку на термін від 1 до 6 місяців. Після операції Вас повинні оглянути за статтею 56 Розкладу хвороб

    Проте, Ви можете ще й до операції звернутись до ТЦК, адже Ваш випадок передбачає отримання тимчасової непридатності.

    Згідно пункту 3.10 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    2. На даний момент немає військового квитка. В 2006 році військкомат видав тимчасову довідку, по причині відсутності на той час бланків. Даний документ не є зараз дійсним?

    У Вас тимчасове посвідчення військовозобов'язаного чи довідка замість військового квитка?

    Якщо довідка - Вам потрібно буде її замінити.

    Якщо тимчасове посвідчення - то воно вважається належним військово-обліковим документом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Оксана Клієнт 4 місяці тому

      Вітаю, дякую за відповідь!

      У нас довідка, яким чином вона підлягає заміні?

      Якщо відправлять на в ВЛК,визнають тимчасовонепридатним, наддадуть відтермінуваннявід1 до6 міс.То на період лікування чоловік буде без військового документа?

      Якщо після операції нададуть відтермінування- також до моменту проходження ВЛК не буде документа?

      За протермінованну довідку буде штраф 17-25 000?

      Дякую

      • Дерій Владислав Олегович
        У нас довідка, яким чином вона підлягає заміні?

        Чоловік виключений з військового обліку чи знятий?

        Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військово-обліковими документами є:

        • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
        • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
        • для резервістів - військовий квиток.

        Чи вказаний термін дії в довідці?

        Щоб замінити довідку потрібно подати заяву до ТЦК про зміну видачу військово-облікового документу.

        Якщо відправлять на в ВЛК,визнають тимчасовонепридатним, наддадуть відтермінуваннявід1 до6 міс.То на період лікування чоловік буде без військового документа?

        Повинні видати військово-обліковий документ, де буде вказано тимчасово непридатний

        Згідно постанови КМУ 559

        17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

        18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

        За протермінованну довідку буде штраф 17-25 000?

        Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

        Так як строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив, тому чоловіку не повинні виписати штраф.

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    5%

    Доброго дня, Оксана!

    1. Як отримати відстрочку на лікування, та як вірно оформити документи.В 23 році Поставили діагноз в приватній клініці: Хронічний парапроктит, парарекиальний норцевий хід. Рекомендована планова операція. В 24 звернулись в Державну лікарню, лікар оформив направлення на операцію. Є довідка № 028 від лікаря.Зараз стоїть питання: Оновлювати данні у військкоматі та проходити ВЛК, надати направлення на операцію та сподіватись на відтермінування згідно ст 44 Наказу про про військово-лікарську експертизу . ( Можливо є інші підстави??)Або краще прооперуватись після чого звертатись за можливістю отримання відстрочки.Які необхідно додаткові документи від лікарів мати, можливо краще підготувати документи та направити листа на військкомат з заявою про надання відстрочки?

    Одразу скажу, що медичні документи, направлені поштою до ТЦК, не нададуть чоловіку права на відстрочку. Для того, аби отримати тимчасову непридатність він повинен пройти ВЛК.

    На мою думку, краще проходити ВЛК вже після операції, коли буде відповідний висновок профільного лікаря з визначенням реабілітаційного періоду після оперативного втручання. Якщо йти на ВЛК до операції, то чоловіку просто видадуть повістку, наприклад, через місяць.

    Стаття 44 Рх передбачає стани після перенесених гострих запальних уражень серця (перикардит, міокардит, ендокардит, ревматизм), метаболічної кардіоміопатії, гострих форм ІХС (інфаркт, нестабільна стенокардія), гіпертонічних криз, тромбоемболії легеневої артерії, травм серця, операцій реваскуляризації, операцій на клапанному апараті серця, імплантації стимуляторів, кардіовертерів, хірургічного лікування аритмій, захворювань магістральних артерій або вен, стану після гострого порушення мозкового кровообігу за умови порушень функцій тимчасового характеру.

    Тому Ваша стаття 52:

    У разі випадіння прямої кишки, наявності кишкових або калових свищів, звуження заднього проходу або недостатності його сфінктера, наявності хронічного парапроктиту військовослужбовцям пропонується хірургічне лікування. Після оперативного лікування медичний огляд проводиться на підставі статті 56 Розкладу хвороб. Придатність до військової служби, до навчання у ВВНЗ визначається залежно від результатів лікування. У разі рецидиву захворювання або відмови від хірургічного лікування постанова приймається за пунктом «а» чи «б».

    Стаття 56 Рх передбачає стани після перенесених гострих, загострення хронічних захворювань органів травлення та їх хірургічного лікування.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    Пункт 3.4 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Пункт 3.5 глави 3 розділу II:

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    2. На даний момент немає військового квитка. В 2006 році військкомат видав тимчасову довідку, по причині відсутності на той час бланків. Даний документ не є зараз дійсним?

    Ні, довідка замість військового квитка не є належним ВОД станом на сьогодня.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів — військовий квиток.

    В разі отримання відтермінування, взагалі на яких законних підставах можна отримати обліковий документ??

    Згідно із Постановою КМУ №559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Та ж сама Постанова зазначає, що у ВОД повинна бути наявна інформація про ступінь придатності до проходження військової служби.

    Додаток 1 - вимоги щодо заповнення форми військово-облікового документа на бланку :

    8. У графі 6 зазначаються назва останньої військово-лікарської комісії, яку проходив громадянин, її дата та прийняте рішення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клієнт 4 місяці тому

      Добрийдень, дякую за відповідь, все зрозуміло по першому питанню.

      Але не розуміємо як діяти стосовно отримання оновленного військового документу.

      У графі 6 зазначаються назва останньої військово-лікарської комісії, яку проходив громадянин, її дата та прийняте рішення.

      Якщо згідно Вашої рекомендації проходити ВЛК після операції, коли буде відповідний висновок профільного лікаря з визначенням реабілітаційного періоду після оперативного втручання то повинні визначити тимчасово непридатним, пишемо заяву на отримання облікового документу і тоді є можливість отримати? Чи не все так просто? Як краще діяти?

      Який штраф отримаємо за неоновлений обліковий документ.

      Дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25%

        Доброго дня, Оксана!

        Заяву на видачу ВОД пишить одразу при явці до ТЦК. ВОД, скорше за все, видадуть після проходження ВЛК на придатність.

        14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

        взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

        якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

        17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

        18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

        24. Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3. Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

        Щодо штрафу, то ніхто не говорить, що документ чоловіка не є чинним. Станом на зараз він не є ВОД належної форми, а тому підлягає заміні.

        Якщо ж ТЦК притягне чоловіка до адмін.відповідальності, то Ви зможете оскаржити постанову у судовому порядку.

    Турчин Ярослав
    10%
    Турчин Ярослав 4 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пані ОКСАНО! По наявному на руках тимчасовому посвідченню особа обмежено придатна чи виключена з обліку? Це має значення для подальшої консультації щодо Ваших правомірних дій.

    1. В ідеалі пройти операцію. Це є поважною підставою не з"являтися в ТЦК. Оновлення даних формально не зобов"язує йти в ТЦК. Хай викликають повісткою.

    Формально потреба в операції є підставою для визнання тимчасово непридатним до військової служби за мобілізацією на строк 3 - 6 місяців. Після цього формально можуть продовжувати, але це роблять дуже-дуже рідко. Але враховуючи те, як зараз проходить ВЛК та мобілізація, жоден юрист Вам не дасть гарантії, що ВЛК та ТЦК не буде взагалі начхати, навіть якщо людина помре в ТЦК, або по дорозі на полігон чи у військову частину. Людей в ТЦК банально вбивають, застосовуючи тортури та інші засоби впливу з метою примусу до виконання вимог сумнівної конституційності та законності. ТЦК наразі дозволено усе, судячи з державної політики і навіть відсутності хоча б формальних перевірок та реагування військової прокуратури, яка існує на жаль лише на папері та жодним чином не виконує функцію навіть на рівні військовох прокуратури під час АТО, яку було ліквідовано в 2020 році.

    2. Тимчасова довідка є чинним військово-обліковим документом для осіб, які є непридатними або обмежено придатними до служби.

    Розділ ІІ. Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3633-IX (законопроект 10449, який вступить в силу з 18.05.2024 р.), у підпункті 12 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» пишуть наступне - 12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тобто поки не видадуть чинний військово-обліковий документ - старий дійсний.

    Пам"ятайте, що чинний порядок забороняє ТЦК забирати військово-облікові документи більше ніж на 7 днів та без розписки про тимчасове вилучення військово-облікового документу. Але одразу розумійте, що ніхто Вам ніякий військовий квиток не видасть. Усім, хто не їде на нуль - видають бомажку, яка у Вас уже є.

    Відповідно до пункту 25 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3.

    Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

    1) прізвище;

    2) власне ім’я (усі власні імена);

    3) по батькові;

    4) дата народження;

    5) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;

    8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;

    9) військове звання;

    10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової та оперативно-службової діяльності);

    11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    12) відомості про виконання військового обов’язку;

    13) відомості про військовий облік;

    14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції;

    15) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    НАОСТАНОК. Питання тепер уже у мене. От навіщо Ви спішите з тим оновленням данних? Навіщо? Чого Ви боїтесь? Що може бути дорожчим життя? Наразі як мінімум вляпатися в халепу під назвою Резерв+ чи ЦНАП, чи ТЦК можна до 18.07.2024 р. І то, черги в ТЦК є поважною причиною, якою можна виправдати свою неявку в ТЦК до 18.07.2024 р.

    Крім того, Верховна Рада розглядає можливість продовжити строк оновлення даних ще на 150 днів. При цьому законодавець пропонує продовждити на 150 днів не з 18.05.2024 р., а з дати набрання чинності таким законопроектом. Тобто це буде умовно кажучи 18.12.2024 р. чи пізніше.

    У Вас ще купа часу. Не спішіть з тим оновленням як і інші наївні співгромадяни, яким сильно було треба впхати свого носа у щілину в паркані і потім прищимити собі носа, дізнавшись, що вони тепер в розшуку ТЦК, бо повідомили свої актуальні дані, фактично розписавшись у своєму бажанні йти в армію чи інакше співпрацювати з ТЦК та СП.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!.

    Зараз стоїть питання: Оновлювати данні у військкоматі та проходити ВЛК, надати направлення на операцію та сподіватись на відтермінування згідно ст 44 Наказу про про військово-лікарську експертизу . ( Можливо є інші підстави??)Або краще прооперуватись після чого звертатись за можливістю отримання відстрочки.Які необхідно додаткові документи від лікарів мати, можливо краще підготувати документи та направити листа на військкомат з заявою про надання відстрочки?

    У даній ситуації мова йде не про отримання відстрочки, а про проходження медичного огляду ВЛК та отримання висновку про тимчасову непридатність до військової служби.

    Але на мою суб'єктивну точку зору, Ви можете отримати тимчасову непридатність лише у випадку наявності показань для оперативного лікування і виключно після такого лікування. Чи буде по даним захворюванням тимчасове непридатність до оперативного втручання - сказати складно. По-перше, цивільні лікарі не є військовими лікарями та не мають права давати точні прогнози. По-друге, не є такими фахівцями і юристи, у тому числі даної платформи. Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Але виходячи з практики, моя порада однозначна - отримувати відстрочку вже після оперативного втручання. Але важливий нюанс полягає в тому, що ми не до кінця розуміємо ситуації та Ваших намірів у даній справі, а вони є, переконаний в цьому.

    Діагнози Ви маєте доволі специфічні, а тому на підставі аналізу Положення 402 доволі складно зазначити, під яку конкретно статтю Ви можете підпадати. На мою точку зору, мова йде про статтю 52 Розкладу хвороб - стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів травлення, хірургічного лікування.

    Так чи інакше, але точно визначити пункт, під який Ви повинні підпадати, складно та неможливо. Це рішення належить до виключної компетенції ВЛК. Дати гарантії, що з цим Вас вже зараз визнають тимчасово непридатним, я не можу. Це доволі серйозна відповідальність.

    2. На даний момент немає військового квитка. В 2006 році військкомат видав тимчасову довідку, по причині відсутності на той час бланків. Даний документ не є зараз дійсним?

    Я так розумію, що мова йде про тимчасову довідку взамін військового квитка? Якщо так - з точки зору позиції чоловіка вона має вважатися дійсною.

    Що підтверджує факт дійсності Вашого ВОД.

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    3. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    В разі отримання відтермінування, взагалі на яких законних підставах можна отримати обліковий документ??тому що зараз по відгукам, в разі надання відстрочки на лікування видають мобілізаційне розпорядження днем наступним, за останнім днем дії відтермінування у зв’язку з лікуванням.

    Якщо дадуть тимчасову непридатність, військово-обліковий документ нової форми йому не видадуть, це можливо виключно після проходження ВЛК на придатність. Тому якщо Ви це все робите заради цього, точно не варіант. МР не мають права видати на останній день тимчасової непридатності, адже має бути ВЛК на придатність ще.

    З повагою!

    Оксана Клієнт 4 місяці тому

    Добрий день, дякую за відповідь.

    По першому питанню отримали рекомендації спочатку оперуватись, тут питання вирішили для себе.

    Але важливий нюанс полягає в тому, що ми не до кінця розуміємо ситуації та Ваших намірів у даній справі, а вони є, переконаний в цьому. Так звісно, намір простий: перш за все отримати висновок про тимчасову непридатність до військової служби і отримати актуальний військовий документ.

    Вище отримала відповідь від колег, що наша довідка не є дійсною і підлягає заміні .Ви пишете що довідка є дійсною, на всяк випадок додаю скан, як виглядає наша довідка.

    Якщо це є актуальний документ-тоді питань нема.

    Якщо не актуальний, після операції ми можемо пройти ВЛК?

    Мета отримати актуальний документ,як краще діяти в даному випадку.

    Дякую.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Повторюся, моя думка - наразі теоретично можна вважати дану довідку дійсною, адже чинне законодавство більше не передбачає переліку актуальних ВОД. Так, загалом довідка є застарілою, це варто визнати, і до 18 травня 2024 року я б однозначно зазначив, що її треба замінювати. Але проблема навіть не в ній, а у відстуності "свіжої" ВЛК, оновленні даних, загалом будь-яких відмітках у даній довідці з 2022 року.

      Якщо зараз він звернеться до ТЦК та СП, йому мають видати військово-обліковий документ нової форми, що затверджена постанова КМУ від 16.05.2024 № 569 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа".

      Тому якщо сенс всього цього в цьому - спробувати варто. Але Ви повинні розуміти, що чоловік після закінчення строку тимчасової непридатності вже матиме повістку наступну.

      З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України