Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 червня 2024, питання №111608 340₴

Вимкнути генератор під будинком

Добрий день я вже створював питання і мені відповіли що є адмін штраф за перевищення рівня шуму. Мене також більше цікавить питання викидів в повітря газів від генератора. Чи є якість штрафи що під вікнами ставлять генератори біля магазинів?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Володимире, ще раз!

    Відповідно до ст. 78 Кодексу України Про адміністративні правопорушення

    1. Викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади або недодержання вимог, передбачених наданим дозволом, інші порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря або перевищення технологічних нормативів допустимого викиду забруднюючих речовин та нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел під час експлуатації технологічного устаткування, споруд і об'єктів тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
    2. Перевищення гранично допустимих рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря або вплив фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у випадках, коли необхідність одержання такого дозволу передбачена законодавством, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Відповідно до ст. 78-1 Кодексу України Про адміністративні правопорушення

    1. Порушення порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях, тягне за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Відповідно до ст. 79 Кодексу України Про адміністративні правопорушення

    1. Введення в експлуатацію нових і реконструйованих підприємств, споруд та інших об'єктів, які не відповідають вимогам щодо охорони атмосферного повітря, тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
    2. Порушення правил експлуатації, а також невикористання встановлених споруд, устаткування, апаратури для очищення і контролю викидів в атмосферу тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Відповідно до ст. 241 Кримінального кодексу України

    • Забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, караються штрафом від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.
    • Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

    Згідно із Законом України "Про охорону атмосферного повітря":

    Розділ IX ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

    1-2. Тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів, систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, крім випадків, якщо вони є невід’ємною частиною об’єкта нерухомого майна, введеного в експлуатацію до 24 лютого 2022 року".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    50%
    Турчин Ярослав 4 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, шановний ВОЛОДИМИРЕ!

    Вибачте, я одназу хочу вказати, що як людина і юрист Вас розумію і повністю поділяю Вашу стурбованість але Ви що не розумієте в якій країні Ви живете в умовах воєнного стану.

    Про який шум, які забруднення від генераторів можна казати в таких реаліях.

    А використання деревини та палетів для отоплення осель - як, екологічно? - Зато без газу.

    Ті, хто поставили електроопалення певен теж шкодують.

    Як думаєте, а який рівень забруднення в Україні та загалом Європі від використання протягом останніх 2-х років кількох десятків мільйонів артилерійських снарядів та РСЗВ, ракет, пострілів з інших видів зброї, що відкладає небезпечні речовини в повітря, грунт, стічні води. А думаєте в танках, іншій військовій авто-мототехніці стоять каталізатори, як морочили голову українцям та європейцям з Євро-3, 4, 5, 6 (EPA10 та Post NLT в США та Японії відповідно) цивільного автопарку? - Звісно ні.

    Я вже мовчу про знищені ТЕЦ / ГЕС та інші моменти, які повірте так само не додають екологічності. Дивно, що цивілізовані країни ще не закрили свої ринки для продукції з України, які після застосування такої кількості хімічних складових зброї мабуть містять усю періодичну таблицю хімічних елементів.

    Дійсно в умовах реально діючого законодавства, адекватних суддів, реально, а не на папері працюючих судів та системи правосуддя, а не вітринного функціоналу "демократури" (науковий термін) з відмовою від застосування Європейської конвенції з прав людини, можливо було б захищати себе за допомогою юридичних інструментів.

    В сучасній ситуації це все не працює і Ви можете лише витратити гроші та час.

    Змиріться, або подумайте як захистити себе та свою сім"ю від шкідливих викидів.

    Вас ніхто не зрозуміє, бо Ви не належите до привілейованих каст суспільства, тож по факту ніяких прав в уявленні держави у Вас наразі немає, адже Ви не посадова особа цієї держави, не воюєте, не є олігархом чи іншим бізнесменом, який ділить з владою фінансові потоки офіційно чи неофіційно. Тобто по факту зараз Вас можуть розглядати лише як "мобілізаційний ресурс".

    Щиро співчуваю і поділяю Ваше обурення. Розумію Вас як людина, яку також сторонні запахи приводять до не дуже гарного стану (бронхіальна астма з дитинства), але кажу як воно є в реаліях, а не на папері. У разі звернення до суду чи ще якихось дій перше і ключове буде не верховенство права, а те, що магазин входить до критичної інфраструктури і платить гроші, а Ви чому досі не воюєте за політичний режим, ще треба розбиратися... це цитата, яку вже не соромлячись заявляють в офіційних установах і залах судових засідань. Побудоване таке суспільство і така модель взаємодії з залишками народу України, який не поїхав.

    На ринку переконаний є багато функціональних пристроїв для очищення повітря в таких умовах. Звісно вони коштують грошей і немало. Але і в мирний час, і в час воєнний було взагалі безперспективно комусь щось доводити. Особливо новій поліції, яка дуже швидко перетворилася в стару-добру "міліцію" з їх "телефонуйте, коли буде труп". Хоча переконую Вас, що по відношенню до українців і в ЄС ситуація не набагато краща. Вже отримував від клієнтів відповідні кейси, коли поліція Нідерландів, Німеччини та ін. начебто цивілізованих країн відповідала українцям, які ставали предметом злочинних посягань та погроз з боку мігрантів з Близького Сходу, відповідали, що "Будуть докази або труп, тоді приходьте".

    Звісно, можна казати, що в Україні має діяти стаття 16 Конституції України, яка гарантує, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави.

    Також можна згадати останній абзац статті 41 Конституції України, відповідно до якого Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

    Але Конституція у нас на паузі за заявами багатьох офіційних осіб держави. Тому існує лише дві опції - працювати на державу, або воювати за державу. Інших опцій наразі немає.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України