Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 червня 2024, питання №111747 800₴

Навчання в іншій країні

Якщо я в 24 роки поступлю до зарубіжного університету, то чи буду я мати право на відстрочку. І чи важливо щоб в цьому випадку теж зберігалась послідовність отримання освіти, тобто для прикладу: в мене є диплом бакалавра, і незакінчена магістерська, то якщо я поступлю на магістратуру за кордон, чи буде в мене право на відстрочку і чи буде в мене можливість виїхати за межі України.

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня!

    На жаль, якщо поступите до іноземного ВНЗ права на відстрочку Ви не матимете.

    Згідно ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Отже, згідно закону Ви маєте право на відстрочку незалежно від місцезнаходження ВНЗ.

    Але, згідно додатку 5 постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    На жаль, навчаючись в іноземному ВНЗ Ви не зможете оформити довідку (додаток 9), адже в ЄДБО містяться відомості лише про українські ВНЗ.

    Теоретично, Ви можете спробувати оформити відстрочку через суд, якщо отримаєте відмову у ТЦК, але якщо на законодавчому рівні вже закріплений пакет документів для оформлення відстрочки, то суд стане на сторону ТЦК.

    Спробуйте вступити на послідовну освіту до українського ВНЗ або знайдіть інші підстави для відстрочки, які визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Згідно пункту 2-19. Правил перетинання державного кордону громадянами України

    у разі введення на території України воєнного стану пропуск через державний кордон громадян України чоловічої статі віком від 18 до 22 років, які за денною формою здобуття освіти здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності та які згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. № 579 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 66, ст. 2183; 2022 р., № 42, ст. 2290), є учасниками програм освітньої академічної мобільності і прямують на навчання в іноземні заклади освіти, здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за умови виконання правил перетинання державного кордону України, наявності підтвердних документів.

    Підтвердними документами для здобувачів освіти закладів вищої освіти України державної або комунальної форми власності, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, є:

    • довідка від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми освітньої академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням підстави співробітництва, строку навчального семестру за кордоном, відсутності за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів та підтвердження рівня володіння здобувачем освіти мовою викладання в іноземному закладі освіти;
    • копія договору академічної мобільності, засвідчена закладом освіти України в установленому порядку;
    • е-квиток студента (учня), перевірений засобами Порталу Дія за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування або введення унікального електронного ідентифікатора;
    • військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Здобувачі освіти закладу вищої освіти України державної або комунальної форми власності, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше строку навчального семестру.

    Отже, в якості студента за кордон Ви зможете виїхати лише:

    • по програмі освітньої академічної мобільності
    • якщо навчаєтесь на медичному, фармацевтичному або ветеринарному спрямування
    • якщо Вам ще не виповнилось 22 роки

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю Вас!

    Загалом - так, Ви повинні мати право на відстрочку, але є певні нюанси щодо саме навчання в іноземних закладах освіти.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Спеціальність, вік не грають жодного значення, у тому числі місце перебування закладу освіти. І здавалося, на законодавчому рівні обмежень щодо навчання в іноземних закладах освіти не передбачено, все буде добре.

    Водночас постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Іноземний заклад освіти не має доступу до системо "ЄДЕБО" та не зможе згенерувати для Вас дану довідку, коли це буде технічно можливо. Відповідно Ви не зможете довести факт наявності у Вас відстрочки від мобілізації у потрібний для ТЦК спосіб, відповідно - не зможете отримати відстрочку від мобілізації. Тому, незважаючи на формульну наявність відстрочки, практично оформити її буде доволі складно.

    Доволі неоднозначна постанова, яка повністю не відповідає в даній частині нормативно-правовому документу вищої сили - Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Можна було б сказати, що норми постанови, коли вони суперечать Закону, не мають бути застосовані, але ми проживаємо в моменті, коли права та свободи людини та громадянина відходять на інший план. Поки нічого не залишається іншого, ніж просто чекати певної практики.

    Якщо Ви вступите до закладу освіти, моє бачення Ваших дій:

    - збирати всі документи "по старинке"

    1. Заява про оформлення відстрочки від мобілізації.

    2. Довідка із закладу освіти про факт здобуття освіти.

    3. Витяг з наказу про зарахування до закладу освіти.

    4. Договір (контракт) про здобуття освіти.

    5. Студентський квиток

    6. Квитанції про оплату навчання.

    7. Диплом про вищу освіту.

    - отримати від закладу освіти листа (довідку) про те, що заклад технічно не може згенерувати Вам довідку форми 9.

    - подавати документи на відстрочку до ТЦК.

    - у випадку відмови - оскажувати до суду, посилаючись на норми Закону України "Про МПтаМ", які є нормами вищої юридичної сили. Іншого варіанту тут не вбачаю.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%

    Доброго дня, Микола!

    Ви не матимете права на відстрочку при вступі до іноземного ВНЗ. Справа втім, що для оформлення відстрочки Вам необхідно представити до ТЦК довідку з ЄДЕБО, в якій буде відображатись інформація про Ваше навчання. Відповідні довідки формують ВНЗ, а отже, навчаючись у закордонному ВНЗ Ви не зможете отримати останню. Отже, ТЦК відмовить Вам у оформленні відстрочки і Вам прийдеться оскаржувати останню у судовому порядку.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Враховуючи лист МОН до закладів освіти з приводу формування довідки з ЄДЕБО, Ви не матимете права на відстрочку, навіть, якщо вступите до магістратури у ВНЗ в Україні. Право на відстрочку надасть Вам лише поновлення на мігістратурі, з якої Ви були відраховані.

    Крім того, навчання ані в українському, ані в закордонному ВНЗ не надає Вам права на виїзд за кордон.є

    Згідно Правил перетину кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text:

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Щоб мати право на відстрочку Вам потрібно поновитись на Вашій магістратурі, а не повторно вступити.

    Корнійчук Євген Іванович
    18%

    Доброго дня, перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Якщо особа відповідає цим критеріям і навчаєтесь в ліцензованому ВНЗ, з дійсною ліцензією, то це є фахова вища освіта в розумінні вимог статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Як підтвердити право на відстрочку студенту іноземного ВНЗ
    • перекласти на українську мову «Підтвердження про зарахування та статус студента»;
    • нотаріально засвідчити цей переклад;
    • написати в свій ТЦК заяву про надання відстрочки.

    Документи потрібно відправити «Укрпоштою» і цінним листом з описом вкладення з кур'єрською доставкою. Другий екземпляр опису цінного листа та квитанцію Укрпошти краще залишити у себе. Після отримання повідомлення про доставку листа можна йти особисто, з оригіналами документів.

    Вступ у закордонний ВУЗ, не гарантує вам 100 відсоткове право на отримання відстрочки та перетину кордону. Тому я би вам радив вступати у державний вуз, ви можете як поновитись,так і вступити заново на магістратуру.

    Для отримання відстрочки вам потрібно вступити у навчальний заклад на денну форму навчання.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Для оформлення відстрочки необхідне надання ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО.

    Іноземні ВНЗ не мають доступу до ЄДЕБО.

    Як наслідок відстрочку Ви не отримаєте.

    Турчин Ярослав
    18%
    Турчин Ярослав 3 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане МИКОЛА! Схематоз з іноземною освітою закритий назавжди. Навіть не витрачайте час і гроші на цю ідею.

    У постанові КМУ № 560 від 16.05.2024 р. остаточно це стверджено, шляхом визначення переліку документів, які не можуть надати іноземні ВНЗ та псевдоВНЗ.

    Тож тепер можете навіть не розраховувати на відстрочку з документами про навчання в іноземному ВНЗ.

    Хоча це було прогнозовано і логічно, і я про це казав уже 2 місяці, що після рішень Верховного Суду, що іноземна освіта не дає права на виїзд, а без виїзду за межі - навчання на денній формі навчання є фікцією, то ніякої відстрочки ніхто більше давати не буде за цією підставою.

    Суди України керуються постановами КМУ, і поки вона не оскаржена - ніякі посилання на закон, Конституцію, верховенство права, правову визначеність, ієрархію нормативно-правових актів та інші ідеальні речі не будуть впливати на думку суддів. Суддів у більшості заляканих, залежних та повністю підконтрольних іншим вертикалям влади.

    Думайте про інші підстави для відстрочки або готуйтесь, що Вас можуть мобілізувати.

    Кажу одразу як є. Нічого у Вас не вийде! Раніше, навіть в січні цьго року були позитивні рішення судів щодо права на відстрочку.

    Ось наприклад рішення Дніпропетровського суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/116207637

    Так от.

    Ніяку відстрочку Вам ніхто не дасть в ТЦК після останніх рішень лютого - квітня 2024 року Верхоного Суду, якою визнано законним обмеження права виїзду за межі України студентів іноземних навчальних закладів, незважаючи на оформлення відстрочки в ТЦК, на підставі Постанови КМУ сумнівної конституційності та законності.

    На думку суддів Касаційного адміністративного суду, в умовах воєнного стану, якщо в Конституції України записано, що права людини можуть бути обмежені, то це обмеження може встановити не тільки Верховна Рада чи Президент України у своїх актах, з подальшим затвердженням Радою, а будь-який сержант ЗСУ, який вважає, що обмеження Вашого права потрібне для захисту держави від агресії. Так-так. Саме до таких висновків прийшов наш Верховний Суд.

    Ну якщо вже судді Верховного Суду не розуміють, що має існувати певна ПРОЦЕДУРА обмеження конституційного права в умовах воєнного стану, що існує ієрархія нормативно-правових актів і порядок їх застосування до правовідносин, то що Ви хочете від "обмежено придатних" з ТЦК чи зацікавленого у мобілізації будь-якою ціною МОУ?

    Я кажу про наступні ганебні та неправосудні (на моє переконання) рішення Верховного Суду (без України) у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/118305730

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/116993630

    Цитувати не буду. Якщо буде бажання - прочитаєте самі.

    ОТЖЕ, після 18.05.2024 р. у Вас немає жодних шансів на відстрочку за іноземною освітою. Навіть у разі звернення до адміністративного суду.

    З повагою та розумінням,

    юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України