Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 червня 2024, питання №111752 340₴

Постанова від 16 травня 2024 р. № 560

додаток 5 до постанови визначає перелік документів для отримання відстрочки. Я єдиний син у сімʼї, одружений. маю 2-х дітей неповнолітніх, батьки обидвоє непрацюючі пенсіонери, 72 роки обидвом, мати - інвалід ІІ групи. Починаю оформлювати відстрочку по п.13 статті 23. Хочу спитати чи гарантовано буде визнано мене як єдиного хто має обовʼязок доглядати за мамою. Адже в додатку 5 до постанови перелік документів виписано так, що потрібно доказувати лише відсутність інших зобовʼязаних утримувати СВОЇХ АБО ДРУЖИНИ-ЧОЛОВІКА батьків з І-ІІ групою інвалідності:
"для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що
підтверджують родинні зв’язки, та один із документів, що
підтверджує неможливість інших осіб, які не є
військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом
утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ
групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з
інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними:
..."
Чи правильною буде позиція: чоловік моєї мами (мій тато), пенсіонер, не є працездатним = не може утримувати (додаток 5 по суті взагалі не розглядає його як зобовʼязаного утримувати дружину), я маю обовʼязок і бажання утримувати, моя дружина не має обовʼязку утримувати мою маму (хоча з тексту додатку 5 виходить що має обовʼязок доглядати маму свого чоловіка?).
Питаю це все, бо не хочу доводити до абсурду та переконувати батьків розлучатися... На руках є висновок ЛКК 080-4 для запуску процедури отримання компенсації за непроф. догляд, цим сценарієм розраховую рухатися оскільки наразі безробітній я і дружина, є шанси швидко отримати документи про отримання компенсації, альтернативний шлях - є ще 1 довідка ЛКК просто на папері, не по формі 080-4 з якою можна запускати процедуру отримання додатку 8 до постанови 560 - акт про встановлення догляду, але зі слів людей департаменту соцзах. - комісії для оформлення додатку 8 ще навіть не створені.

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Краще оформляйте відстрочку за пунктом 9 частини 1 статті 23

    Вам не потрібно доводити відсутність інших осіб, які зобов'язані здійснювати догляд за матір'ю, адже Ваша підстава для відстрочки цього не пердбачає.

    Якби Ви оформлювали догляд за батьками дружини, тоді Вам потрібно доводити відсутність інших працездатних осіб.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    " 1. Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Згідно додатку 5 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» для оформлення відстрочки за пунктом 9 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно подати такі документи:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    Якщо коротко, Вам потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку )

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт матері

    4. Акт про встановлення факту здійснення догляду (додаток 8) АБО документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    5. Довідка ЛКК про потребу матері у постійному догляді

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Петро Клієнт 3 місяці тому

    дійсно, був сфокусований тільки на п.13 бо в попередній реакції закону не вимагалося оформлення догляду. Тут згоден що простіший шлях по п.9

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, діти повинні доглядати за батьками, а батьки за дітьми у подружжя такого обов'язку не має, тому ви єдиний хто може здійснювати догляд.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Завдяки шлюбу виникає сім’я яка у свою чергу є чи не найважливішим соціальним інститутом у державі. Права як і обов’язки подружжя регулюються різними правовими нормами, так саме право на шлюб закріплене у ст. 51 Конституції України, але особливу увагу у цьому питанні необхідно віддати галузі сімейного законодавства, а саме Сімейному кодексі України, який врегульовує особисті немайнові і майнові правовідносини подружжя. То ж які саме права та обов’язки встановленні для подружжя детальніше у статті.

    До особистих немайнових прав відповідно до Сімейного кодексу належать:

    • Право на материнство та батьківство;
    • Право на повагу до своєї індивідуальності;
    • Право на фізичний та духовний розвиток;
    • Право на зміну прізвища;
    • Право на розподіл обов’язків міждружиною та чоловіком та їхнє спільне вирішення питань життя сім’ї;
    • Право на особисту свободу, та інші.

    У питанні обов’язків, подружжя зобов’язане спільно опікуватись побудовою сімейних відносин,піклуватися про матеріальне забезпечення родинита сприяти добробуту й зміцненню сім’ї. А у випадку вагітності,дбати про добробут і здоров’я вагітної дружинитазабезпечити повний, всебічний розвиток своїх дітей.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Петро!

    Питання спірне, оскільки Закон та Постанова суперечать один одному.

    Сама підстава виглядає наступним чином:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Отже, відповідно до норми Закону, Ви матимете право на відстрочку, якщо немає інших невійськовозобов'язанним осіб, які б могли утримувати Вашу матір. Я розумію, що факт непрацездатності Вашого батька говорить про те, що він не має змоги утримувати матір, але надалі у Законі визначені підстави неможливості такого утримання і серед них не йде мова про непрацездатність - "(крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі)".

    Самою ж Постановою серед переліку документів визначено: "та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними".

    Отже, у даному випадку зазначені лише невійськовозобов'язані діти.

    Якщо йти далі, то серед документів на отримання акту встановлення факту догляду передбачена заява, в якій особа, за якою доглядають повинна вказати наступне: "про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти)".

    Як бачите, знову, окрім дітей, з'являється чоловік.

    Як буде все це розцінювати комісія при ТЦК сказати складно, але, на мою думку, останній буде триматись за будь яку "соломінку", аби відмовити Вам у оформленні відстрочки.

    Як варіант, Ви можете піти шляхом оформлення відстрочки за пунктом 9 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", який не передбачає доказування інших осіб, які б могли доглядати за матір'ю. Доказування стосується лише догляду за батьками дружини.

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, - Ваші документи.

    та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), - документи, якщо догляд за батьками дружини.

    документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України