Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 07 червня 2024, питання №111792 1450₴

Пересечение границы на авто

Хозяин автомобиля находится за границей но ему нужно перегнать свое авто к нему. Техпаспорт, грин карта, доверенность на водителя сделать это все понятно но, чтобы автомобиль мог проехать через границу с другим водителем, говорят надо оформить разрешение в доверенности именно на пересечение границы. Как это возможно сделать онлайн? Через Дію (шеринг авто) или как подскажите пожалуйста

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Для виїзду за кордон потрібно:

    1. Посвідчення водія

    2. Розпізнавальний знак України на авто (UA), якщо такого позначення немає на номерному знаку автомобіля

    3. Страховий поліс “Зелена карта” на автомобіль на весь термін перебування за кордоном

    5. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон на ім’я водія або пасажира, які не є власниками авто (видається в МВС) або довіреність на право керування чужим автомобілем за кордоном (перекладена на мову країни перебування та легалізована у встановленому порядку).

    Порядок допуску транспортних засобів до поїздки за кордон

    ПКМУ 1388:

    Власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, а також юридичній особі, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.

    На підставі заяви власника транспортного засобу особі, яка здійснює поїздку за кордон, видається за її бажанням свідоцтво про реєстрацію на її ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника транспортного засобу, у тому числі поданій у порядку, визначеному пунктом 8-2 Порядку 1388 (кабінет водія (за технічної можливості) та Портал Дія) зберігається у відповідному сервісному центрі МВС.

    Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному сервісному центру МВС не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.7%

    Доброго дня, Вадиме!

    Відповідно до роз'яснень МВС https://www.kmu.gov.ua/news/yak-vyikhaty-za-kordon...:

    1. Якщо виїжджає власник авто, то при собі потрібно мати:

    1. Посвідчення водія.

    2. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу оформлене на ім’я водія або пасажира;

    3. Розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов’язковим за наявності позначення UA на номерному знаці;

    4. Треба укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, тобто – міжнародну страховку "Зелена карта".Окрім того, на автомобілі має бути державний номерний знак, що містить латинські літери (індивідуальний номерний знак діє тільки на території України).

    2. Водій же, який не є власником авто повинен мати такий же перелік документів, як і власник. У такому випадку свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон видається на ім’я кермувальника або пасажира.

    Для цього необхідно разом з власником автівки або його представником звернутись до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. З собою треба взяти паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    • Письмова заява (довільної форми) щодо необхідності написання прізвища та/або ім’я латинськими літерами відповідно до написаних у раніше виданих на ім’я особи документах та документ, що підтверджує зазначений факт (у разі неподання заяви та відповідного документа написання здійснюється відповідно до Таблиці транслітерації українського алфавіту латиницею)
    • Заява власника або документ, що підтверджує право користування і (або) розпорядження транспортним засобом
    • Документ, що посвідчує особу
    • Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або її відображення в електронній формі на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг "Портал Дія", зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (для внутрішньо переміщених осіб)
    • Документ, що підтверджує повноваження представника (у разі звернення через уповноваженого представника)
    • Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт)
    • Платіжні документи (платіжні доручення, квитанції) з кодом проведеної операції або відміткою банку, відділення поштового зв’язку або код проведеної операції (реквізити платежу) про внесення плати в будь-якій формі, який можливо перевірити за допомогою державного сервісу перевірки квитанцій за адресою: https://check.gov.ua

    https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-svidotstva-...

    Якщо мова йде про довіреність, то тоді не має необхідності оформлювати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. Проте, ані довіреність, ані свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на особу, яка буде виїжджати на авто за кордон, зробити дистанційно власник авто не зможе.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    20.7%
    Турчин Ярослав 3 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ЗДРАВСТВУЙТЕ ВАДИМ! Не нужны никакие доверенности в принципе для пересечения границы на чужом авто.

    ХХІ век на дворе. В соответствии с актуальной позицией уполномоченного государственного органа, занимающегося оформлением пересечения границы транспортными средствами - Государственной таможенной службы Украины: "не нужны НИКАКИЕ ДОВЕРЕННОСТИ" вообще. Ни с правильным текстом, ни с неправильным.

    Надлежащим документом для выезда за пределы Украины является СВИДЕТЕЛЬСТВО о регистрации транспортного средства международного образца оформленное на имя СОБСТВЕННИКА.

    Если очень переживаете, владелец может через ДИЮ или электронный кабинет автовладельца (лучше чем ДИЯ работает) на того, кто будет управлять - оформить "доверительное управление" Транспортным средством. https://e-driver.mvs.gov.ua/

    Мало того, доверенность, выданная нотариусами Украины – юридически ничтожна в Европе, ведь во-первых не апостилирована Министерством юстиции Украины, во-вторых – не переведена на официальный язык страны ЕС, в которой будет использоваться сертифицированным переводчиком, чья подпись удостоверит нотариус страны пребывания. В-третьих – не учитывает требования гражданского законодательства в стране применения. Пограничники в ЕС не знают украинский язык. Проверяется только не находится ли авто в розыске как угнанный. Все.

    Честно говоря в Европе более интересен Ваш страховой полис на авто, а не бумажки типа доверенностей.

    ЦИТУЮ официальный орган государственной власти, занимающийся этими вопросами:

    "Громадянам-резидентам, які перетинають митний кордон України у напрямку виїзду на транспортних засобах особистого користування, та не є їх власниками, НЕ потрібна довіреність на такий транспортний засіб від безпосереднього власника.

    Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є документом, що підтверджує, зокрема, право тимчасового користування ним.

    Звертаємо увагу, що це правило застосовується до транспортних засобів особистого користування, зокрема, до наземних транспортних засобів товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них (код 8716 згідно з УКТ ЗЕД).

    Зичимо усім подорожуючим безпеки!"

    https://customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/inform...

    Гражданам-резидентам Украины, которые пересекают таможенную границу Украины в направлении выезда на транспортных средствах личного пользования, и не являются их владельцами, НЕ НУЖНА ДОВЕРЕННОСТЬ на такое транспортное средство от непосредственного владельца. Об этом сообщила пресс-служба Государственной таможенной службы.

    Свидетельство о регистрации транспортного средства является документом, подтверждающим, в частности, правом временного пользования им.

    "Это правило применяется к транспортным средствам личного пользования, в частности, к наземным транспортным средствам товарных позиций 8702, 8703, 8704 (общей массой до 3,5 тонны), 8711 согласно УКТ ВЭД и прицепов к ним (код 8716 согласно УКТ ВЭД) ", - отметили в Гос. таможенной службе Украины.

    Правила допуска транспортных средств к поездке за границу предусмотрены пунктами 50-55 Порядка государственной регистрации (перерегистрации), снятия с учета автомобилей, автобусов, а также самоходных машин, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 7 сентября 1998 года №1388.

    В частности, частью 1 пунктом 51 Постановления КМУ №1388 установлено, что владелец транспортного средства может передавать это транспортное средство в пользование другому лицу, имеющему водительское удостоверение на право управления транспортным средством соответствующей категории, передав ему свидетельство о регистрации".

    Частью 2 пункта 51 Постановления КМУ №1388 предусмотрено, что лицо совершающее поездку за границу на чужом авто, по ее желанию, может получить так называемое временное свидетельство о регистрации на его имя. Такое удостоверение выдается человеку, совершающему поездку за границу, на основании заявления владельца транспортного средства.

    "В это время свидетельство о регистрации, выданное на имя владельца транспортного средства, хранится в соответствующем сервисном центре МВД. Временное свидетельство о регистрации транспортного средства необходимо вернуть в соответствующий сервисный центр МВД не позднее 10 дней после возвращения из-за границы".

    В то же время в главном сервисном центре МВД говорят, что для пересечения границы на транспортном средстве лицу, не являющемуся владельцем авто, необходимо получить временное свидетельство о регистрации для выезда за границу или нотариальное поручение владельца авто с такой отметкой.

    "К слову, при этом не имеет значения или авто принадлежит родственнику или постороннему лицу. Для получения временного свидетельства о регистрации для выезда за границу необходимо владельцу и лицу, которое должно пересекать границу, обратиться в сервисный центр МВД. С собой оба должны иметь паспорт гражданина Украины , РНОКПП и свидетельство о регистрации транспортного средства" - отмечают в ГСЦ МВД.

    В Государственной таможенной службе Украины относительно такого пересечения границы отмечают, что свидетельство о регистрации авто, поданное человеком при пересечении границы, считается документом, подтверждающим право собственности гражданина на машину для личного пользования или право временного пользования им.

    – Соответственно, на основании свидетельства о регистрации (предоставляемое лицу владелец авто) осуществляется пропуск такого транспортного средства через таможенную границу Украины.

    Кому верить – решать Вам.

    Могу лишь отметить, что на границе стоят таможенники, а не "профессура" из МРЭО ГАИ (ТСЦ МВД), которым нужно "продать" больше временных регистрационных талонов, показывая свою коммерческую эффективность.

    Из личного опыта. И я, и жена пересекали границу на своих авто десятки раз. При этом авто оформлены на наших родителей. Никаких проблем не было. При пересечении подавали только водительское удостоверение, страховой полис и свидетельство о регистрации авто с указанными в нём ФИО владельца (не мы). Никаких проблем с пересечением не было. Никакие доверенности никто не требовал.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Дерій Владислав Олегович
    17.2%

    Доброго дня!

    Як повідомляє Державна прикордонна служби України питання щодо порядку виїзду автомобілів належить до компетенції Державної митної служби України.

    Держмитслужба України в своєму листі 08-6/17-01-04/7/3471, роз’яснила, що достатнім для перетину кордону на чужому авто є відповідне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Тому для виїзду за кордон на чужому авто водію потрібно мати посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію авто (техпаспорт), міжнародний поліс страхування "Зелена карта".

    Згідно пункту 51 Порядку державної реєстрації (перереєстрації) автомобілів на підставі заяви власника транспортного засобу особі, яка здійснює поїздку за кордон, видається за її бажанням свідоцтво про реєстрацію на її ім’я.

    Тобто, отримання тимчасового свідоцтва про реєстрацію для перетину кордону це є більше як рекомендація, а не вимога. Та видається воно за бажанням особи яка пертинає кордон.

    В той же час частина третя статті 35 Конвенції про дорожній рух говорить, що жодне положення цієї Конвенції не слід тлумачити як таке, що що обмежує право Договірних сторін або їхніх територіальних підрозділів вимагати підтвердження права водія на володіння транспортним засобом, що перебуває в міжнародному у міжнародному русі транспортним засобом, що не зареєстрований на ім'я особи, яка в ньому перебуває.

    Це означає, що за кордоном правоохоронні органи іноземної країни можуть вимагати документи, на підставі яких водій користується чужим авто. Проте, якщо власник авто зустріне водія на кордоні - тоді взагалі не потрібно хвилюватися.

    Також Вам не потрібно забувати, що в Україні діють обмеження на виїзд чоловіків 18-60 років за кордон.

    Якщо водієм буде чоловік 18-60 років, то для безперешкодного виїзду з України у нього повинні бути на це відповідні підстави згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо авто за кордон буде переганяти жінка або чоловік старший 60 років - тоді проблем з виїздом не буде.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.7%

    Вітаю Вас.!

    Хозяин автомобиля находится за границей но ему нужно перегнать свое авто к нему. Техпаспорт, грин карта, доверенность на водителя сделать это все понятно но, чтобы автомобиль мог проехать через границу с другим водителем, говорят надо оформить разрешение в доверенности именно на пересечение границы. Как это возможно сделать онлайн? Через Дію (шеринг авто) или как подскажите пожалуйста\

    Державна митна служба ще минулого року повідомила офіційну позицію щодо подібних справ -ГРОМАДЯНАМ-РЕЗИДЕНТАМ, ЯКІ ПЕРЕТИНАЮТЬ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ У НАПРЯМКУ ВИЇЗДУ НА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБАХ ОСОБИСТОГО КОРИСТУВАННЯ, ТА НЕ Є ЇХ ВЛАСНИКАМИ, НЕ ПОТРІБНА ДОВІРЕНІСТЬ НА ТАКИЙ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ ВІД БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ВЛАСНИКА.

    Виходячи з цього, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є документом, що підтверджує, зокрема, право тимчасового користування ним.

    Це правило застосовується до транспортних засобів особистого користування, зокрема, до наземних транспортних засобів товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни).

    Знаходить своє підтвердження відповідна позиція і в чинному законодавстві.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 7 вересня 1998 р. № 1388 Київ

    Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів

    Порядок допуску транспортних засобів до поїздки за кордон

    50. До поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, на які відповідно до Конвенції про дорожній рух видано свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки, серіям яких присвоєно літери латинського алфавіту.

    51. Власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, а також юридичній особі, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.

    На підставі заяви власника транспортного засобу особі, яка здійснює поїздку за кордон, видається за її бажанням свідоцтво про реєстрацію на її ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника транспортного засобу, у тому числі поданій у порядку, визначеному пунктом 8-2 цього Порядку, зберігається у відповідному сервісному центрі МВС.

    Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному сервісному центру МВС не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

    52. Транспортні засоби, на яких власники виїжджають за кордон, повинні мати розпізнавальний знак України. Власники таких транспортних засобів перед виїздом зобов'язані укласти договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

    53. Транспортні засоби, на які згідно із законом встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (крім транспортних засобів, придбаних у розстрочку та зареєстрованих відповідно до пункту 25 цього Порядку), до поїздок за кордон не допускаються.

    54. На транспортні засоби, власники яких виїжджають за кордон на постійне місце проживання, та транспортні засоби, що вивозяться за кордон у зв’язку з їх відчуженням, видаються свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки встановленого зразка строком на два місяці. Такі транспортні засоби знімаються з обліку.

    Транспортні засоби, що вивозяться за кордон у зв’язку з їх відчуженням, знімаються з обліку власником на підставі оформленого в установленому порядку документа, що підтверджує право власності на транспортний засіб.

    З повагою та вдалої поїздки!

    Корнійчук Євген Іванович
    10.7%

    Доброго дня,

    документи на автомобіль, які потрібні для виїзду за кордон на чужому авто!

    1. Посвідчення водія

    2. Розпізнавальний знак України на авто (UA), якщо такого позначення немає на номерному знаку автомобіля

    3. Страховий поліс “Зелена карта” на автомобіль на весь термін перебування за кордоном

    5. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон на ім’я водія або пасажира, які не є власниками авто (видається в МВС) або довіреність на право керування чужим автомобілем за кордоном (перекладена на мову країни перебування та легалізована у встановленому порядку).

    Довіреність на право керувати чужим автомобілем за кордоном: як зробити?

    Довіреність на право керування чужим автомобілем буде дійсною лише за дотримання наступних умов:

    – Документ було перекладено мовою країни у яку планується поїздка (потрібен офіційний переклад);

    – Документ було легалізовано у встановленому порядку (в залежності від країни куди планується поїздка, це може бути апостиль або консульська легалізація

    Для оформлення довіреності звертайтесь до нотаріуса за кордоном, після чого зробіть нотаріально завірений переклад на українську мову, та ті мови держав, які кордони плануєте перетинати на авто.

    Поліс страхування “Зелена карта” є обов’язковим для виїзду на автомобілі за кордон, адже без нього вас просто не пропустять на пропускних пунктах. Страхування має бути оформлене на весь період перебування за кордоном, у випадку, якщо поїздка потребує більше часу, “Зелену карту” можна подовжити


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України