Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 червня 2024, питання №111859 350₴

Возможно ли "обновить данные" в консульствах за границей?

Добрый день, вопрос касательно обновления данных для ТЦК до середины Июля 2024. Желания скачивать "Резерв+" особо не имею, могу ли я выполнить обновление данных через консульство?

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Так, не думаю, що у Вас виникнуть складнощі з оновленням даних через консульску установу України у країні Вашого перебування. Можна спробувати.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» визначено:

    52. Закордонні дипломатичні установи України:

    "інформують призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку;

    під час особливого періоду інформують військовозобов’язаних та резервістів, які не мають відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та сприяють їх поверненню в Україну;

    повідомляють про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів за місцем перебування їх на військовому обліку за списком (додаток 15) засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів (до впровадження такої електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів повідомлення здійснюється у семиденний строк з дати взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього на офіційну адресу електронної пошти органу ведення військового обліку, яка розміщена на його офіційному веб-сайті).

    Військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах.

    Порядок взяття на військовий облік працівників системи органів дипломатичної служби України визначається Генеральним штабом Збройних Сил за погодженням із МЗС".

    Згідно із статтею 20 Закону України "Про правовий режим воєнного стану":

    5. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Valerii Клієнт 22 дні тому

      1. Благодарю, буду пробовать. После "обновления данных" в консульстве, это я так полагаю всё что от меня требуется будучи за границей? И никакие штрафы мне больше не угрожают?

      2. Посоветуйте пожалуйста следующий момент, надо ведь будет сообщить адрес проживания, как мне быть если я живу в другой стране? Проблема в том, что в стране в которой я сейчас обитаю, свободных мест в консульство нету, только ради "обновления данных" готов ехать в другую страну, где есть места в электронной очереди.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        1. Благодарю, буду пробовать. После "обновления данных" в консульстве, это я так полагаю всё что от меня требуется будучи за границей? И никакие штрафы мне больше не угрожают?

        В принципі так, за неоновлення даних Вас точно не зможуть притягнути до відповідальності.

        Інша справа - це повістки, які збираються надсилати рекомендованим листом. У разі Вашої неявки за повісткою без поважної причини можете бути притягнутим до відповідальності за статтею 210-1 КУпАП.

        Проте, стаття 268 КУпАП зазначає наступне:

        Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи".

        Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

        У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

        41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

        1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

        2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

        день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

        день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.
        2. Посоветуйте пожалуйста следующий момент, надо ведь будет сообщить адрес проживания, как мне быть если я живу в другой стране? Проблема в том, что в стране в которой я сейчас обитаю, свободных мест в консульство нету, только ради "обновления данных" готов ехать в другую страну, где есть места в электронной очереди.

        Так, Вам потрібно оновити персональні дані: адресу проживання, номер телефону та електрону адресу (за наявності). За кодон повістки поки що не направляють.

        • Valerii Клієнт 22 дні тому
          Так, Вам потрібно оновити персональні дані: адресу проживання, номер телефону та електрону адресу (за наявності). За кодон повістки поки що не направляють.

          Вот, касательно адреса проживания вопрос, так как я буду лететь в другую страну в консульство, для прозрачности вопроса планирую лететь в Азербайджан, но, по факту, я всё время нахожусь в Грузии. При обновлении данных в Азербайджане, я ведь не могу указывать адрес проживания в Грузии?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Вам для оновлення даних прийдеться стати на облік у консульстві, а отже Ви не зможете вказати адресу проживання у Грузії. Тобто, Ви повинні стати на облік у консульстві в країні Вашого проживання.

            • Valerii Клієнт 22 дні тому

              В консульство Грузии к сожалению я попасть не могу, нету ни единого места в электронной очереди.

              Вообще ничего не делать, тоже плохой вариант.

              Выдумать какой-то адрес?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Що саме Вас турбує у Резерв+? У разі Вашого оновлення даних через консульство пезультат все одно буде той самий. ТЦК отримає Ваші оновлені дані.

            • Valerii Клієнт 22 дні тому

              В случае с "Резерв+" волнует, что в будущем возможно придумают электронные повестки, и побаиваюсь что это сделают так, что если я уже допустим в системе, способа проигнорировать повестку у меня уже не будет.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Я думаю, що при таких обставинах, які склалися станом на сьогодня і при "вседозволенності" ТЦК, оновлення даних у консульстві не убезпечить Вас від отримання повістки за місцем реєстрації в Україні.

            • Valerii Клієнт 22 дні тому

              Да, я абсолютно с Вами согласен, но зачем давать лишний рычаг давления на себя за границей, если можно этого не делать, моё субъективное мнение.

              И всё же, как мне лучше поступить с адресом проживания в консульстве Азербайджана? Взять адрес какого-то отеля допустим? Будут ли это как-то проверять...

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Вам потрібно знайти в Азербайджані квартиру та орендувати її на короткий термін. Тоді Ви зможете надати відповідну адресу у консульстві.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Добрый день, вопрос касательно обновления данных для ТЦК до середины Июля 2024. Желания скачивать "Резерв+" особо не имею, могу ли я выполнить обновление данных через консульство?

    Ні, варіант з уточненням даних через консульство України не пройде.

    Норми законопроєкту 10449 з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надаватиме з 18 травня можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    Якщо провести комплексний глибокий аналіз норм законопроєкту 10449 стає очевидним, що він не містить якихось безглуздних та неможливих до реалізації норм щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків до України. Як Ви можете побачити, вони передбачають варіанти оновлення персональних даних, зокрема через офіційну електронну адресу, електронний кабінет і так далі. Тобто мова про обов'язкове повернення в Україні не йде і йти не може, це практично реалізувати неможливо. Це все, що Вам може бути цікаво. Як буде в майбутньому, спрогнозувати складно.

    Якщо звернути увагу, навіть надається можливість актуалізації даних за допомогою офіційного номеру телефону, який зазначений на офіційному сайті ТЦК та СП. Цікаво, що влада вважає офіційними сайтами центрів комплектування? Мабуть, їх сторінки у ФБ, адже інших просто немає.

    Тим не менше, аби спокійно жити, радив би Вам подумати над питанням ставання на військовий облік в консульстві. Так Ви позбудетеся взагалі будь-яких приводів для можливих маніпуляцій щодо себе. Але консульства повідомляють, що вони фактично здійснюють постановку на військовий облік тільки тих, хто звертається для постановки на тимчасовий консульський облік добровільно та має підстави на взяття на військовий облік.

    Щодо блокування рахунків, звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків та стягнення майна? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів". Пояснюю, що може бути за законодавством, яке набирає чинності з 18 травня.

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, на мою думку у вашому випадку краще взагалі нічого не робити. У разі накладення штрафу його можна буде оскаржувити у судовому порядку. Про штраф можна дізнатись з додатку дія.

    Штраф накладається лише у вашій присутності або якщо вас було повідомлено належним чином про день та час розгляду справи. Якщо ви оновите дані через резерв плюс, ви зазначите свою актуальні дані, на які будуть приходити повідомлення від ТЦК у тому числі і повістки.і це буде вважатися належним повідомленням, у такому випадку оскаржувати вже буде на багато складніше.

    Краще займайтесь питання про отримання іншого громадянства.

    Отримання іншого громадянства не позбавляє вас громадянства України, на території України ви будете вважатись громадянином України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України