Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 червня 2024, питання №111905 350₴

ЗСУ I авто на євро номерах

Доброго дня. Якщо я знаходжусь на службі в ЗСУ,чи маю я право купити собі авто на євро номерах ?іїздити по Україні ?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Відповідно до Митного кодексу України, строк транзитних перевезень для автомобільного транспорту резидентами (тобто українцями та іноземцями, які мають посвідку на проживання в Україні) становить 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб).

    Тобто, громадяни-резиденти можуть перетнути кордон на транспортному засобі на іноземній реєстрації та використовувати його для особистих цілей на території України в режимі транзиту.

    Водночас якщо така автівка буде перебувати в Україні більше зазначеного терміну і була ввезена резидентом для особистого користування, – необхідно скористатись режимом імпорту або тимчасового ввезення.

    Відповідно до Митного кодексу України, товари за товарними позиціями 8701-8707, 8711, 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які підлягають державній реєстрації, при ввезенні громадянами на митну територію України, незалежно від їх вартості, підлягають письмовому декларуванню та митному оформленню з оподаткуванням ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, акцизним податком і податком на додану вартість за ставками, встановленими Податковим кодексом України.

    МК України передбачено відповідальність за передачу транспортного засобу особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного у митний режим транзиту, у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила такий транспортний засіб у вигляді штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Також відповідальність передбачено за перевищення строку транзитних перевезень транспортних засобів особистого користування. Перевищення строку не більше ніж на одну добу тягне за собою попередження або накладання штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, більше ніж на 10 діб – накладання штрафу в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Станом на початок 2024 року українське законодавство не дозволяє використовувати автомобілі на іноземній реєстрації без здійснення відповідних митних процедур та сплати митних платежів.

    Транспортні засоби, зареєстровані з іноземною реєстрацією, можуть бути ввезені громадянами в Україну у двох режимах:

    • тимчасового ввезення
    • транзиту

    Згідно статті 90 Митного кодексу України транзит - це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між митними органами однієї чи кількох країн або в межах зони діяльності одного митного органу без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Відповідно до частини 1 статті 95 Митного кодексу України в залежності від виду транспорту, встановлюються такі строки транзитних перевезень:

    1. автомобільний транспорт - 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 діб);
    2. залізничний транспорт - 28 діб;
    3. авіаційний транспорт - 5 діб;
    4. морський та річковий транспорт - 20 діб;
    5. трубопровідний транспорт - 31 доба;
    6. трубопровідний транспорт (з перевантаженням на інші види транспорту) - 90 діб.

    Стаття 380 Митного кодексу України передбачає особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України:

    • тимчасове ввезення громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.
    • тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України інших транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу Х цього Кодексу.
    • транспортні засоби, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами-резидентами у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за укладеними трудовими договорами з підприємствами-нерезидентами, що підтверджується документами відповідних компетентних органів країни реєстрації підприємства-нерезидента, для цілей цього Кодексу вважаються транспортними засобами особистого користування. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України таких транспортних засобів дозволяється на строк до 10 діб за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

    Строки, передбачені абзацами першим, другим, третім та п’ятим цієї частини, можуть бути продовжені митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів.

    Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог Митного Кодексу, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    За порушення строків перебування тимчасово ввезених транспортних засобів особистого користування на митній території України передбачена адміністративна відповідальність із застосуванням серйозних штрафних санкцій визначених Митним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    Законом України "Про Національну поліцію" працівникам поліції надано право для зупинки автомоблія на іноземній реєстрації з метою виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту). Також, запроваджено обов'язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об'єктом порушення митних правил.

    Стаття 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність у випадку керування водієм транспортного засобу, стосовно якого порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзит:

    • у вигляді штрафу у розмірі 8500 гривень,
    • у випадку повторності протягом року - 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого

    їhttps://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Порядок_користування_транспортним_засобом_з_іноземною_реєстрацією

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    На даний час Ви не можете їздити на еврономерах більше 10 днів. Потім Ви повинні поставити авто на тимчасовий державний облік в сервісному центрі МВС https://hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazan...

    Протягом дев’яноста діб із дня припинення дії правового режиму воєнного стану Ви зобов’язані здійснити державну реєстрацію транспортного засобу відповідно до вимог Закону України “Про дорожній рух” та Постанови КМУ 1388.

    У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, які передбачають надання пільг щодо розмитнення автомобілів, ввезених із-за кордону.

    18 грудня було зареєстровано законопроєкти № 10353 та № 10354, які спрямовані на введення нульового розмитнення транспортних засобів для осіб, що брали участь у бойових діях, та інших громадян, які постраждали внаслідок військової агресії проти України.

    Документи передбачають звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком та ввізним митом операцій з ввезення на територію України конкретних видів транспортних засобів, визначених у законопроєкті.

    Згідно із пояснювальною запискою, право на безкоштовне розмитнення нададуть:

    • тим, хто має статус учасника бойових дій;
    • мобілізованим особам (крім дезертирів);
    • родичам загиблих унаслідок військової агресії проти України;
    • власникам транспортних засобів, які зазнали пошкоджень внаслідок військової агресії проти України.

    Проте, дані законопроєкти лише надані для ознайомлння в коміттах, тому найближчі два місяці точно не потрібно чекати змін.

    На даний час придбати авто без розмитнення можуть лише благодійні фонди або організації, які ввозять авто як гуманітарну допомогу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Відповідно до Митного кодексу України ввезти транспортні засоби на територію України можливо за кількома режимами:

    • Імпорт (випуск для вільного обігу) – це митний режим, відповідно до якого авто після сплати всіх митних платежів випускаються для вільного користування на території України.
    • Режим транзит – митний режим, відповідно до якого транспортні засоби можна перевезти в Україну без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Громадяни України (резиденти) можуть без проблем перетнути кордон на авто з іноземними номерами і легально користуватися ним для особистих цілей за умови дотримання термінів транзитних перевезень.

    • Тимчасове ввезення автомобіля на митну територію України дозволяється терміном до одного року за умови сплати ввізного мита та інших податків і зборів, що передбачені законодавством для ввезення авто.
    • Консульський облік – громадяни, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення.

    Легально їздити на євробляхах в Україні можна за допомогою режиму транзиту5 або 10 днів.

    Також є варіант тимчасового ввезення авто на 60 діб для осіб, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном. Тобто людина фактично проживає за кордоном і має відповідне документальне підтвердження.

    Умова: подання до органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їхню реєстрацію на території відповідної країни.

    Також є варіанти користування нерозмитненою автівкою з іноземними номерами для нерезидентів: тимчасове ввезення на термін до 1 року.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, У Державній митній службі України дали роз'яснення щодо розмитнення автомобілів на іноземних номерах під час воєнного стану. У Закон України внесли зміни про митні спрощення на період війни та при ввезенні машин тепер не потрібно платити мито, податок на додану вартість і акциз.

    Роз'яснення дали на сайті Державної митної служби.

    Тепер в Україну можна ввезти за спрощеною процедурою Легкові автомобілі та кузови до них, напівпричепи та причепи, вантажні транспортні засоби та засоби, для перевезення вантажів і пасажирів понад 10 осіб, а також мотоцикли.

    Порядок оформлення цих транспортних засобів не змінився і залишається відповідно до того законодавства, яке було до війни. Однак при ввезенні не потрібно буде платити акцизний податок, мито і ПДВ.

    При оформленні автомобіля з іноземною реєстрацією плата за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, із зацікавлених осіб не стягується.

    Є й обмеження: дані поправки до Закону не стосуються автомобілів з Росії, Білорусі та окупованих територій.

    Після закінчення дії воєнного стану громадянам не потрібно буде доплачувати платежі, які зараз скасовані. Ніякі відстрочки Законом не передбачені.

    Важливо! Громадянам потрібно буде сплатити збір на першу реєстрацію автомобіля і його сертифікацію


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України