Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 червня 2024, питання №112003 650₴

Відрахований із ЗО, магістратура, повторний вступ і поновлення

Я був зарахований на магістратуру 01.09.2016 року на денну форму навчання і відрахований із ЗО 22.02.2017.
Звернувся в університет для того щоб поновитися на навчанні і отримати відсрочку, але так як я був на магістратурі лише перший семестр, університет сказав що поновити вони не можуть, лише вступ через ЄВІ та ЄФВВ.

У витягу з ЄБДО видно що я був відрахований з магістратури 22.02.2017. Питання: чи можу я вступати в цей або інший університет і чи буду я порушувати правила для надання відстрочки?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович
    15.4%

    Доброго дня.

    Вразі повторного вступу до ВНЗ Ви не зможете отримати відстрочку оскільки в контексті роз'яснення Міносвіти порушите порядок здобуття рівнів освіти.

    Приклад:

    "здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття освітнього ступеня

    бакалавра, а у 2023 році був відрахований. У 2024 році поновився для

    продовження навчання для продовження здобуття ОС бакалавра. У Довідці

    буде зазначено «Так, не порушує». Звертаємо увагу, що у разі поновлення

    (поновлення з іншого ЗО, переведення з іншого ЗО) у картці здобувача має

    бути заповнено поле «Інформація про попереднє навчання», яке є

    обов’язковим для врахування послідовності навчання;

    – здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття ОС бакалавра та був

    відрахований у 2023 році. У 2024 році повторно вступив (був зарахований) для

    здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Ні, порушує»

    Олександр Клієнт 15 днів тому

    що робити в такому разі? якщо університет в якому я навчався не може мене поновити на навчання?

    • Богун Сергій Павлович

      Шукати інші підстави для отримання відстрочки.

      Якщо припустити, що ви подасте заяву щодо відстрочки і отримаєте відмову, а потім підете до суду оскаржувати - результат буде негативний.

      Комісії при ТЦКСП будуть керувати саме роз'ясненням Міносвіти.

    Богданов Микита
    10%
    Богданов Микита 15 днів тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Для надання відстрочки у зв'язку з навчанням вам необхідно саме поновитись. Згідно листа "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти", яким керується ВНЗ при формуванні довідки з ЄДЕБО, у довідці буде вказано про порушення послідовності освіти при вступі на магістратуру у інший ВНЗ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас.

    Якщо дотримуватися листа МОН - Вам треба лише поновлюватися, чого Ви зробити не можете. Відповідно - "замкнуте коло".

    Я постійно про це говорю - це всього-на-всього лист МОН, який не має юридичної сили. Більше того, він навіть не зареєстрований в Мін'юсті.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    Нова постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    До того ж, 03 червня 2024 року о 18.55 год Міністерство освіти і науки публікує новину - "ДОВІДКА ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО".

    До новини додано за окремою вкладкою лист МОН від 03.06.2024 № 1/9758 "ПРО ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ".

    Проблема в тому, що скоріше за все не буде, виходячи з цього листа та загалом політики держави щодо цього питання, ВУЗи не мають права від його відступити. Даний лист, незважаючи на його по суті нікчемність в призмі нормативного-правового регулювання, буде взятий за основу у роботі відповідальних закладів освіти при роботі з ЄДЕБО. Я уточнюю, що графу про послідовність освіти будуть заповнювати заклади освіти, а не система, за попередніми роз'ясненнями.

    Моя позиція однозначна: раніше здобутий рівень має підтверджуватися дипломом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає.

    Щодо судового оскарження, то у даній ситуації ключовим елементом даного питання є ДОВІДКА, по якій заклади освіти мають право вносити корективи у графу щодо послідовності. Якщо це так, варто звертатися до закладу освіти, вимагати від них керуватися вимогами ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а не листом МОНу.

    Звісно, вони відмовлять, і у такій ситуації проти закладу освіти потрібно подавати позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії.

    Якщо все таки ВУЗи не мають права вносити свої корективи, належним відповідачем я б обрав Міністерство освіти і науки України.

    Є інший варіант - готувати документи про здобуття освіти в обхід ДОВІДКИ, а потім оскаржувати відмову ТЦК та СП у наданні відстрочки. Але проблема полягає в тому, що сам по собі процес оскарження не зупиняє мобілізацію.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Згідно законодавства Ви повинні мати право на відстрочку при повторному вступі на магістратуру, адже Ви здобуватимете рівень освіти, який є вищим за раніше здобутий (бакалаврат).

    АЛЕ, на жаль, керівники закладів освіти керуються рекомендаційним листом МОН (не є нормативно-правовим актом, має лише роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлює правових норм) розцінюють це як непослідовність здобуття освіти. В їхньому розумінні для збереження послідовності освіти - студент повинен поновлюватися у закладі освіти, а не повторно вступати.

    Відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за РАНІШЕ ЗДОБУТИЙ рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий. Тому, якщо Ви здобули перший (бакалаврський) рівень вищої освіти та не отримали диплом магістра, то при повторному вступі на магістратуру - Ви повинні мати право на відстрочку, адже не здобули другий (магістерський) рівень вищої освіти

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО, яка формується відповідальними особами ВНЗ.

    Якщо в довідці з ЄДБО буде зазначено, що Ви при повторному вступі до магістратури порушуєте послідовність освіти - тоді потрібно оскаржувати дане рішення ВНЗ у судовому порядку.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді Ви можете сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Якщо Ви не готові судитися із закладом освіти - Вам потрібно розглянути інші підстави для відстрочки передбачені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.3%

    Доброго дня, Олександре!

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Ви маєте право на відстрочку, оскільки були відраховані та не здобули диплом магістра. Проте, виходячи із листа МОН, Ви порушуєте послідовність освіти при повторному вступі, навіть за умови того, що не здобули відповідний рівень освіти раніше.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Отже, право на відстрочку за роз'ясненнями МОН Ви матимете тільки у разі поновлення на навчанні за таким же рівнем, у закладі з якого були відраховані або у іншому ВНЗ. Повторний вступ на магістратуру такого права Вам не надасть. Тому єдиний варіант для Вас отримати відстрочку - це суд.

    Згідно листа МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти":

    "...не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти: 1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)). При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.2%

    Доброго дня, Якщо ви вступите на магістратуру ви будетет мати право на відстрочку. У вашому випадку послідовність не порушується. Це врегулбовано ЗУ про освіту. Лист не є законом. тому у разі відмови,це можно буде оскарждити у суді. Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах, повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Якщо ви не поновитесь, а вступите в інший навчальний заклад на магістратуру, може бути відмова, але її можно буде оскаржити у судовому порядку. Але всеж таки краще поновитись.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України