Задайте питання юристу

839 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Медичне право, 12 червня 2024, питання №112244

отримання лікарняної виписки

Питання дуже просте, проте зіштовнулась з гнилою корупційною системою і не можу вирулить звідки.
Суть: в нас помер тато, ми збираємо документи для переоформлення чорнобильсьої пільги на маму. В даному процесі звернулись до місцевої лікарні за копіями виписок з двох історій хвороб.
Вони готові, проте мені не віддають. Чи маю я, як донька, право забирати ці виписки? Чим дане питання регулюється?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про стан здоров’я (ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію» від 02.10.1992 № 2657–XII; далі — Закон про інформацію). Медичні працівники та інші особи, яким у зв’язку з виконанням професійних або службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків (ст. 40 Основ).

    Медична інформація за своїм правовим режимом належить до конфіденційної, тобто інформації з обмеженим доступом. Це свідчення про стан здоров’я людини, історію її хвороби, про мету запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, зокрема й про наявність ризику для життя і здоров’я (п. 2 рішення Конституційного Суду України у справі щодо офіційного тлумачення ст. 3, 23, 31, 47, 48 Закону про інформацію та ст. 12 Закону України «Про прокуратуру» (справа К. Устименка) від 30.10.1997 № 5-зп/1997).

    Медичну документацію про особу може отримати:

    • сама особа, якої це стосується
    • її представник на підставі доручення або договору про надання правової допомоги — за умови, що копії зазначених документів будуть долучені до запиту
    • батьки (усиновлювачі, опікун, піклувальник) як законні представники дитини

    Якщо інформація про пацієнта знадобиться, аби розв’язати, наприклад, справу про розподіл спадщини, то суд може направити в заклад вимогу надати копії медичної документації. Цю вимогу потрібно задовольнити. Інакше суд на підставі частини першої статті 146 Цивільного правового кодексу України вилучить документи як докази в справі.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України