Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 червня 2024, питання №112456

Зняття з військового обліку або отримання відстрочки від мобілізації

Добрий день. Підкажіть будьласка, я з 2020року інвалід 2 групи, встановлено на строк – довічно.
Чи можливо якось взагалі знятися з військового обліку, чи достатньо зробити відстрочку від призову? Я звернувся до співробітника ТЦК у ЦНАП, з заявою (Додаток 4 до постанови №560) про надання відстрочки на підставі абзацу 2 частини 1 статті 23., та додав до них нотаріально завірені копії пенсійного посвідчення та довідки МСЕК (згідно переліку документів вказаному у Додатку 5 до постанови №560.) Працівник ТЦК окрім вказаних документів сказав надати ще військово-обліковий документ. У мене з військово-облікових тільки Довідка видана військкоматом в 2008р., в якій вказано, що я обмежено придатний у військовий час, та знятий з військового обліку в 2008р. Працівник ТКЦ зазначив, що даний документ не є дійсним з 2017 року і сказав , що мені потрібно звертатися військкомату, щоб пройти ВЛК та отримати новий військово-обліковий документ. Що мені робити, чи потрібно отримувати цей новий документ? Чи можуть за результатами ВЛК визнати мене придатним в супереч висновку МСЕК? Чи можливо потрібно робити якісь інші дії для зняття з військового обліку або отримання відстрочки від мобілізації? Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Прокопець Олександр Васильович
    Прокопець Олександр Васильович 11 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Добрий день!

    По-перше, уточніть, у Вас в довідці знятий з військового обліку чи виключений? Це важливо.

    По-друге, за Вашою підставою для відстрочки серед переліку документів, необхідних для розгляду заяви про відстрочку, немає військово-облікових документів, отже вимога ТЦК не законна.

    По-третє, оскільки Ви вже подали заяву на відстрочку, її в будь-якому випадку зобов'язані розглянути і прийняти рішення про задоволення або відмову. Задовольнять, добре, не задовольнять, зобов'язані написати причину. Ну а далі вже можна з цим працювати.

    Ну і інвалідам будь-якої групи не потрібно проходити ВЛК.

    Майже всі описані Вами вимоги ТЦК, є незаконними.

    Потрібна буде допомога, звертайтесь.

    • Володимир Клієнт 11 днів тому

      1) в довідці вказано ЗНЯТИЙ, але сказали,що ця довідка вважається не дійсною з 2107року.

      3) заяву не прийняли без дійсного військово-облікового документу.

      Так ВЛК для інвалідів проходити нібито не потрібно при подані заяви на відстрочку, але працівник ТЦК сказав, що ВЛК для отримання нового облікового документа .

      • Прокопець Олександр Васильович
        Прокопець Олександр Васильович 11 днів тому

        Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

        1. Щодо недійсності довідки, то це є маніпуляцією, оскільки згідно з Постановою 559, військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

        Тобто так, Вам потрібно оновити ВОД, але з метою оновлення даних, щоб ці дані не суперечили даним електронних реєстрів. Але, поки не оформити, старий ВОД є дійсним.

        2. Заяву можна направити поштою, цінним листом з описом. Так, ТЦК це дуже не любить, але законодавством не заборонено. Це, якщо Ви не захочете проходити спочатку ВЛК та отримувати новий ВОД.

        • Володимир Клієнт 11 днів тому

          Ви впевнені, щодо дійсності довідки? Пишуть, що ця довідка є вважається тимчасовим документом, а з 2018 року її форма не відповідає єдиній затвердженій формі подібного документу і таки мала була бути мною оновлена згідно з наказом МОУ від 21.11.2017 № 610. А для її оновлення дійсно потрібно пройти ВЛК...

        • Володимир Клієнт 11 днів тому

          Непоодинокими є випадки, коли військовозобовʼязані віком старше 27 років мають посвідчення про приписку до призовних дільниць. Такі документи є недійсними та потребують заміни на тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного або військовий квиток.Також багато хто має документи застарілої форми. Наприклад старі довідки та тимчасові посвідчення, які видані до 2018 року є недійсними. Наразі існує єдина форма тимчасового посвідчення військовозобовʼязаного, затверджена наказом МОУ від 21.11.2017 № 610.Деякі військовозобовʼязані мають військові квитки з відмітками про зняття з військового обліку по обмеженій придатності. Або особи, які змінили місце проживання (реєстрації), не стають на військовий облік і мають військово-облікові документи з відмітками про облік за попереднім місцем проживання (реєстрації). Також внутрішньо переміщені особи надають військово-облікові документи з відмітками про військовий облік на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією, а не за місцем фактичного їх проживання (реєстрації).Дійсними ж військово-обліковими документами є військовий квиток, посвідчення про приписку до призовної дільниці або тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного з відміткою про перебування на військовому обліку в районному ТЦК та СП. Тільки такі документи можна використовувати при взаємодії з органами державної влади, установами та організаціями.

    Ангеліна
    Ангеліна 11 днів тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Доброго дня, відстрочку Ви не оформите без актуального військово-облікового документу. Для отримання нового ВОД Вам дійсно потрібно буде пройти ВЛК, тому що у ВОД вносяться відомості про стан Вашого здоров'я, і ТЦК такі відомості може взяти лише з висновку ВЛК.

    Навіть якщо ВЛК визнає Вас придатним, а таке можливо, не хвилюйтесь, на висновок МСЕК це ніяк не впливає, і навпаки. Таке допускається, що особа з інвалідністю може бути придатна.

    Після оформлення нового ВОД не буде перепон для розгляду Вашої заяви про відстрочку.

    Щодо питання - чи виключатись з обліку, чи оформлювати відстрочку, все залежить від висновку ВЛК. Висновок МСЕК - це не підстава для виключення Вас з обліку, тільки висновок ВЛК про визнання Вас непридатним з виключенням.

    Повторюсь, що навіть за визнання ВЛК Вас придатним, Ви маєте право на відстрочку.

    Крім того, наголошую, що відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" особи з інвалідністю у зазначений період (мається на увазі мобілізація) можуть бути прийняті на військову службу за контрактом.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України