Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 червня 2024, питання №112487 340₴

Чи потрібні серед переліку документів на оформлення ID картки\оновлення фото у паспорті підтверждення, що ти був в ТЦК?

Добрий день
Буде 25 зимою. І треба буде або клеїти нове фото у паспорт або міняти паспорт на ID картку. Питання полягає у: чи треба мені разом з пакетом документів пред'являти довідки про оновлення даних у ТЦК?
Чи взагалі можна залишити старий зразок паспорта (але вклеїти фот як будет 25)?

Дякую.

Відповіді юристів (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Звичайно, Ви можете залишити паспорт-книжку, вклеївши до останнього нову фотокартку. протягом місяця після настання 25 років.

    Законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Однак у даний час законодавством передбачено обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку за бажанням власника.

    Також ID-картка видається у всіх випадках, коли необхідна заміна паспорта зразка 1994 року (втрата, крадіжка,псування, зміна прізвища або інших даних власника документа).

    Крім того, паспорт-книжечка обмінюється на ID-картку, якщо власник не вклеїв фото в паспорт протягом одного місяця після досягнення 25 або 45 років.

    Необхідні документи для вклеювання фотографії у паспорт громадянина України у формі книжечки при досягненні 25- та 45-річного віку:

    • заява про вклеювання фотокартки;
    • паспорт громадянина України зразка 1994 року;
    • дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому особою віку;
    • у разі подання паспорта зразка 1994 року, оформленого територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, заявник додатково подає всі наявні документи, у тому числі документи, що містять фотозображення особи;
    • рішення суду (для осіб, які не звернулася в установленому законодавством порядку для вклеювання фотокартки до паспорта зразка 1994 року та не бажають здійснювати обмін паспорта зразка 1994 року на паспорт у формі картки).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ганна У. Клієнт 11 днів тому

      тобто для оновлення отримання доків довідки з тцк не потрібні і не відмовлять у наданні послуг?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Станом на сьогодня законодавством не передбачено будь яких довідок з ТЦК про оновлення даних при вклеюванні фото в паспорт.

        • Ганна У. Клієнт 11 днів тому

          Дякую

          Зараз все міняється тому питаю

          а такой айди картку можна отримати до 25 років?ну типу замінити книжечку на картку?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, Ви можете це зробити за бажанням.

            • Ганна У. Клієнт 11 днів тому

              дякую вам дуже

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Вдачі Вам!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ваше питання врегульовано ПКМУ від 25 березня 2015 р. № 302 "Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України".

    Згідно з ним не передбачено надання підтвердження того, що заявник оновлював облікові дані в ТЦКСП.

    Паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартку у разі досягнення 25- чи 45-річного віку, строк вклеювання до яких настав за 30 днів до 24.02.2022 та після 24.02.2022, є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (постанова КМУ від 21.10.2022 №1202).

    Якщо у паспорт не вклеєно нове фото і 25 чи 45 років виповнилося:

    після 24.01.2022вклеїти фотокартку можна протягом 30 календарних днів від дня припинення чи скасування воєнного стану.

    • Ганна У. Клієнт 11 днів тому

      дякую вам дуже

      • Богун Сергій Павлович

        Будь-ласка.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пані ГАННА У.!

    Перш за все маю попередити, що паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність до закінчення війни в Україні та протягом 1 місяця після цього. Відповідну постанову прийняв Уряд України ще у 2022 році (Постанова Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 707 "Деякі питання виготовлення та оформлення паспорта громадянина України в умовах воєнного стану").

    Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/707-2022-%D0%B...

    Щодо Вашого питання.

    Ні, на щастя законодавство поки що не передбачає такої новели як вказання у заяві даних про відношення до військової служби.

    Хоча, це не означає, що не дуже адекватні та законослухняні, але дуже "патрйотичні" (не плутати з патріотичними) державні службовці органів ДМС України в окремих містах і областях можуть перевищувати повноваження і вимагати такий документ.

    Це незаконно.

    Формально Ви можете вклеїти у паспорт фото в органі ДМСУ за місцем реєстрації

    https://dmsu.gov.ua/teritorialni-organi.html

    або звернутися до Державного підприємства "ДОКУМЕНТ" і отримати ID-карту без зайвих істерик та питань.

    https://pasport.org.ua/

    У 25 та 45 років в паспорт потрібно вклеїти нове фото. Дуже часто про це згадують, лише коли банки або нотаріуси відмовляють в оформленні офіційних документів, адже паспорт є недійсним. Як уже зазначав раніше - ці норми під час воєнного стану не діють, тож рекомендував би новий паспорт не оформлювати шляхом обміну на ІД-картку і фото не вклеювати.


    ДП "Документ" зазначає наступне:

    Наразі Ви маєте змогу не лише виконати регламент з вклеювання фотографії, а й змінити паперовий паспорт зразка 1994 р. на сучасну пластикову ID-картку.

    Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки:

    • Компактний.
    • Стійкий до пошкоджень.
    • Може містити всі дані в одному документі (інформація про зареєстроване місце проживання, дані РНОКПП, сімейний стан, КЕП).
    • Має найвищий рівень захисту від підробок.
    • Відображення у додатку «ДІЯ» та право користуватись е-паспортом на території України.

    ID паспорт видаватимуть:

    • Замість процедури вклеювання фотографії.
    • Під час зміни прізвища.
    • У разі зміни написання прізвища або ім'я латиницею
    • Замість втраченого або зіпсованого паспорта.
    • У зв’язку із закінченням строку дії ID-картки.
    • У разі виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта.
    • Отримання РНОКПП у разі оформлення попередньої ID-картки без такої інформації.
    • За бажанням.
    ПОРАДА ЛЮДИНИ, А НЕ ТІЛЬКИ ЮРИСТА/ \\ По людськи, щиро не рекомендую міняти безстроковий паспорт зразка 1994 року на новомодню ID-картку з 10-річним терміном дії і схильністю бути загубленою через свої розміри. Бо наразі люди з нормальними старими паспортами громадяни безстроково, а люди з ІД-картками взагалі невідомо хто і потім вітчизняній бюрократії доводь, що ти громадянин, що в тебе є ще якісь там права і свободи, і що тобі анулювали паспорт незаконно. Крім того, постійно буде потрібно з ІД-паспортом ще й тягати Витяг з Реєстру і доводити на кожному кроці, що Ви не змінили адресу реєстрації, бо Ваш витяг виданий рік тому чи пів року.

    Якщо дуже хочеться мати доступ до "ДІЇ" та інші речі, то оформіть паспорт для виїзду за межі України. Він також діє 10 років, але ж це хоча б на паспорт схоже. Функціонал у нього такий самий, що і у внутрішнього. І правовий статус згідно з законом такий самий.

    Паспорт для виїзду за кордон в середині країни має таке ж юридичне значення і чинність, як і ІД-карта і внутрішній паспорт. Тобто його можна використовувати для посвідчення особи і громадянства, для відкриття рахунку в банківській установі чи отримання грошей в касі банку, для підписання договору у нотаріуса чи з юридичними особами, для працевлаштування тощо.

    Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 13, ст.ст. 21-22 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус"

    Документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України є:

    а) паспорт громадянина України;

    б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    Бачите яка ситуація в країні. То видавали водійські посвідчення на 50, 30 років, тепер хочуть вже робити бізнес частіше і вводять на 10 років. А потім взагалі скажуть, якщо не прийдете до воєнкома, будете ніхто без паспорта, бо анулюємо або не видамо новий і майно все заберемо при відсутності бажання померти.

    Тож прислухайтесь. Залиште собі старий паспорт і для "якщо що" оформіть закордонний. В будь-якому разі в сучасних умовах - знадобиться такий паспорт в найближчі 10 років. А чи будуть їх потім видавати військовозобов"язаним без дозволу воєнкома - невідомо.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, НІмеччина)

    • Ганна У. Клієнт день тому

      дякую вам дуже!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Якщо ви досягли 25- або 45-річного віку, вам необхідно вклеїти нову фотокартку до паспорта громадянина України. Для цього необхідно звернутись до територіального підрозділу Державної міграційної служби України/центру надання адміністративних послуг із необхідним пакетом документів. Ні яких довідок від ТЦК не треба.

    Де отриматиТериторіальні органи Державної міграційної служби України

    Центр надання адміністративних послуг відповідно до місця проживання

    Знайти найближчий ЦНАП

    Як замовити послугуПодати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника.Хто може звернутися: фізична особаДокументи, що необхідно надати для отримання послуги:Заява про вклеювання фотокартки

    Дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому особою віку

    Паспорт громадянина України зразка 1994 року

    Документи, що містять фотозображення особи

    Документ, що підтверджує повноваження представника (у разі звернення через уповноваженого представника)

    Документ, що посвідчує особу представника (у разі подання заяви представником особи)

    Умови і випадки надання

    Заявник або його опікун/піклувальник по досягненню відповідного віку протягом місяця для одержання адміністративної послуги звертається до територіального органу ДМС/ЦНАП за зареєстрованим місцем проживання особи, а у разі якщо місце проживання особи не зареєстровано - до територіального підрозділу ДМС або ЦНАП за адресою останнього зареєстрованого місця проживання або за місцем фактичного проживання в Україні.

    Внутрішньо переміщена особа подає документи до територіального підрозділу ДМС / ЦНАП за місцем проживання, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

    Особа, місце проживання якої зареєстроване на тимчасово окупованій території України Донецької, Луганської областях, АР Крим та м. Севастополь, подає заяву та документи до територіального підрозділу ДМС / ЦНАП за місцем звернення.

    Бездомна особа подає заяву та документи до територіального підрозділу ДМС / ЦНАП за місцем майбутньої реєстрації її проживання.

    Результат та способи отримання результатуВидача паспорта громадянина України із вклеєною фотокарткою

    Відмова у вклеєнні фотокартки до паспорта громадянина України

    Отримати результати надання послуги заявник може особисто

    Ганна У. Клієнт день тому

    Дуже вам дякую!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Станом на зараз доводити перед ДМС виконання обов'язку щодо уточнення даних не потрібно. Що буде в кінці року, невідомо. Не виключається і такий сценарій. Більше того, в умовах воєнного стану не обов'язково здійснювати заміну фотокартки при виповненні 25 років. Паспорт зберігатиме свою чинність протягом дії воєнного стану та 1 місяць після його завершення.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України