Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 17 червня 2024, питання №112692 700₴

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації з бульозною емфіземою легень, тромбоемболії (січень 2023)?

Вітаю!
На жаль, маю значний перелік хвороб, що не дають повноцінності життя.

- Маю бульозну емфізему легень (на одній легені був пневмоторакс, друга легеня - операція по видаленню булл).
Булли зараз присутні, є в прогресуючому стані .
- Перенесена тромбоемболія мілких гілок легеневої артерії (січень 2023), легенева гіпертензія, інтерстиціальний пульмоніт (на січень 2023, зараз не діагностують)
- Мікрокардіофіброз. Пролапс мітрального клапана. Синусова тахікардія.
- Гіпертонічна хвороба 2 ст. ризик 3
- Гастрит. Дуоденіт
- Синдром Рейно.
- Внутрішній геморой 2-3 ст.

Маю консультаційні висновики. Проходжу дообстеження і оновлюю діагнози.
Чи маю я право на відстрочку від мобілізації з таким переліком?
Чи всі рішення щодо відстрочки, придатності вірішує виключно ВЛК?

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович
    42.9%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначені Вами діагнози передбачені у Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    1. Бульозна емфізема легень - відноситься до статті 46 Розкладу хвороб. Ступінь придатності визначається за пунктами «а», «б» або «в» в залежності від ступеня порушень функції зовнішнього дихання (ФЗД) таблиця 13. Якщо у Вас буде діагностоване значне порушення функції зовнішнього дихання - Вас повинні визнати непридатним до військової служби за статтею 46 "а". Діагноз повинен бути підтверджений належними медичними документами (як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.) та результатами спірометрії.

    2. Інтерстиційні захворювання легень (підгострий та хронічний перебіг гіперсенситивного пневмоніту та ін.) - також відносяться до статті 46 Розкладу хвороб. Ступінь придатності залежить від ступеня порушень функції зовнішнього дихання.

    3. Пролапс мітрального або інших клапанів серця, міокардіофіброз, що супроводжуються порушеннями ритму та провідності - відноситься до пункту "б" статті 38 Розкладу хвороб, що передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    4. Гіпертонічна хвороба 2 ст. - відноситься до пункту "б" статті 39 Розкладу хвороб, що передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    5. Гастрит, гастродуоденіт - відноситься до статті 52 Розкладу хвороб. Ступінь придатності визначається за пунктами «а», «б» або «в» в залежності від ступеня порушень функцій.

    6. Синдром Рейно - відноситься до статті 42 Розкладу хвороб. За наявності показань Вам спочатку повинні запропонувати хірургічне лікування. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього придатність до військової служби визначається залежно від вираженості патологічного процесу.

    7. Геморой - відноситься до статті 43 Розкладу хвороб. За наявності показань військовозобов'язаним пропонується хірургічне або консервативне лікування. У разі незадовільних результатів лікування або відмови від нього огляд проводиться за пунктами «а», «б» або «в» - залежно від вираженості вторинної анемії, частоти загострень та стадії випадіння гемороїдальних вузлів. До частих загострень геморою належать випадки, коли оглянутий перебуває двічі-тричі на рік на стаціонарному лікуванні з довгими (один місяць і більше) строками госпіталізації з приводу кровотечі, тромбозу, запалення або випадіння гемороїдальних вузлів II-III ступенів, а також коли захворювання ускладнюється повторними кровотечами, що потребують стаціонарного лікування. До статті 43 "б" відносять геморой з випадінням вузлів 2-3 стадії, що передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Чи маю я право на відстрочку від мобілізації з таким переліком?

    З таким переліком захворювань Вас повинні направити на лікування, а потім надати відстрочку на реабілітацію. Потім буд повторний огляд ВЛК. Щодо бульозної хвороби, то Ви маєте всі шанси отримати висновок про непридатність та виключення з військовї служби, але якщо за допомогою спірометрії буде діагностовано значне порушення функції зовнішнього дихання

    Чи всі рішення щодо відстрочки, придатності вірішує виключно ВЛК?

    Виключно ВЛК вирішує питання щодо відстрочки по стану здоров'я.

    ТЦК вирішує питання щодо відстрочки з інших підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    До пункту "А" статті 38 Розкладу хвороб (передбачає непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку) належать:

    • будь-які порушення ритму або провідності серця, які супроводжувались тромбоемболічними ускладненнями або синдромом Морганьї - Адамса - Стокса;
    • стан після тромбоемболії легеневої артерії (далі - ТЕЛА) або її наслідки: субмасивна або масивна ТЕЛА (обструкція 30 % судинного русла легень, або ТЕЛА потребувала інотропної терапії, або спостерігались ознаки перевантаження правих відділів серця, або ушкодження міокарду - підвищення рівня тропоніна), рецидивна ТЕЛА, посттромбоемболічна легенева гіпертензія II ступеня та вище, формування підгострої та хронічної правошлуночкової недостатності внаслідок перенесеної ТЕЛА, потреба в прийомі антикоагулянтів тривалістю більш як 6 місяців після перенесеної ТЕЛА або імплантований кава-фільтр.

    До пункту "Б" статті 38 Розкладу хвороб (передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони) належить стан після поодинокого епізоду не масивної тромбоемболії легеневої артерії (обструкція <30 % судинного русла легень, відсутність клінічних ознак, вказаних у пункті «а») без розвитку посттромбоемболічної легеневої гіпертензії II стадії та вище за умови ліквідації причини розвитку ТЕЛА.

    До статті 44 Розкладу хвороб (передбачає тимчасову непридатність) належать стани після перенесених гострих запальних уражень серця (перикардит, міокардит, ендокардит, ревматизм), метаболічної кардіоміопатії, гострих форм ІХС (інфаркт, нестабільна стенокардія), гіпертонічних криз, тромбоемболії легеневої артерії, травм серця, операцій реваскуляризації, операцій на клапанному апараті серця, імплантації стимуляторів, кардіовертерів, хірургічного лікування аритмій, захворювань магістральних артерій або вен, стану після гострого порушення мозкового кровообігу за умови порушень функцій тимчасового характеру.

    ВИСНОВОК:

    В залежності від Вашого стану після тромбоемболії легеневої артерії Ви можете претендувати на отримання постанови ВЛК про непридатність до військової служби із виключення з військового обліку за статтею 38 "а" Розкладу хвороб

    Айвазян Юрий Климентьевич
    57.1%

    Доброго дня, Андрію!

    Чи маю я право на відстрочку від мобілізації з таким переліком?

    Якщо ми говоримо про відстрочку від мобілізації у зв'язку зі станом здоров'я, то в даному випадку можливі два варіанти:

    1. Тимчасова непридатність.

    Тимчасова непридатність надасть Вам відстрочку на деякий час, тобто Вам все одно прийдеться після закінчення строку останньої проходити ВЛК для визначення ступеня придатності до проходження військової служби.

    2. Виключення з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби.

    Виключення з обліку робить Вас невійськовозобов'язанною особою, яка більше немає відношення ані до ТЦК, ані до проходження ВЛК.

    Чи всі рішення щодо відстрочки, придатності вірішує виключно ВЛК?

    Так, все, що пов'язано зі станом здоров'я військовозобов'язанного вирішує виключно ВЛК.

    Щодо Ваших хвороб.
    Маю бульозну емфізему легень (на одній легені був пневмоторакс, друга легеня - операція по видаленню булл).Булли зараз присутні, є в прогресуючому стані.

    Стаття 46 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Ступінь придатності визначається за пунктами «а», «б» або «в» в залежності від ступеня порушень функції зовнішнього дихання (ФЗД). Ступінь порушення ФЗД та інші інструментальні показники для прийняття експертного рішення визначаються поза загостренням захворювання.

    Отже, Вам потрібно мати висновок профільного лікаря щодо ступеня порушення ФЗД.

    Оцінка функціонального стану апарату зовнішнього дихання проводиться поза загостренням захворювань за допомогою спірометрії.

    - Перенесена тромбоемболія мілких гілок легеневої артерії (січень 2023), легенева гіпертензія, інтерстиціальний пульмоніт (на січень 2023, зараз не діагностують)

    Стаття 38 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    До пункту «а» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності.

    Крім того, до пункту «а» належать незалежно від стадії СН:

    Стан після тромбоемболії легеневої артерії (далі - ТЕЛА) або її наслідки: субмасивна або масивна ТЕЛА (обструкція 30 % судинного русла легень, або ТЕЛА потребувала інотропної терапії, або спостерігались ознаки перевантаження правих відділів серця, або ушкодження міокарду - підвищення рівня тропоніна), рецидивна ТЕЛА, посттромбоемболічна легенева гіпертензія II ступеня та вище, формування підгострої та хронічної правошлуночкової недостатності внаслідок перенесеної ТЕЛА, потреба в прийомі антикоагулянтів тривалістю більш як 6 місяців після перенесеної ТЕЛА або імплантований кава-фільтр;

    легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) із ступенями важкості II-IV ФК.

    При легеневій артеріальній гіпертензії (крім ідіопатичної) експертне рішення приймається відповідно до основного захворювання.

    Отже, потрібно також мати додаткову інформацію щодо стану Вашого здоров'я після тромбоемболії.

    - Мікрокардіофіброз. Пролапс мітрального клапана. Синусова тахікардія.

    Стаття 38 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Даний діагноз, якщо хввороба супроводжуються порушеннями ритму та провідності або СН I стадії, або без таких з регургітацією 2 ступеня - це "придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    - Гіпертонічна хвороба 2 ст. ризик 3

    Стаття 39 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Дана стадія гіпертонії надасть Вам "придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    - Гастрит. Дуоденіт

    Стаття 52 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Замало інформації. Якщо не має ускладнень, то "придатні".

    Синдром Рейно.

    Стаття 46 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Також замало інформації. Це тільки верхні кінцівки? Чи допомогають ліки? Це первинний синдром або ж на фоні, наприклад, ревматоїдного артриту? Який перебіг має хвороба?

    - Внутрішній геморой 2-3 ст.

    Стаття 43 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Якщо з випадінням вузлів 2-3 стадії, то "придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони". У даному випадку, скорше за все, спочатку Вас направлять на лікування.

    Отже, Вам потрібно перш за все отримати всі необхідні висновки лікарів (бажано з державних лікарень) із конкретними діагнозами, перебігом Ваших хвороб та порушенням функцій.

    На мою думку, у Вас є більш реальні шанси отримати тимчасову непридатність або виключення з обліку у зв'язку із захворюванням легенів.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України