Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 червня 2024, питання №112767 500₴

Виїзд за кордон одного

У мене статус багатодітного , одна спільна дитина, відстрочки немає у військовому квитку. Таких випускають закордон одного ? + Судова справа про розірвання шлюбу

Відповіді юристів (20)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Правила перетинання державного кордону громадянами України передбачають право виїзду для такої категорії осіб як Ви.

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, право виїзду також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Однак тут роль відіграє зазначення батьківства в свідоцтві про народження дитини.

    Для виїзду Вам необхідно мати актуальний ВОД.

    • Сергій Клієнт 8 днів тому

      Дякую за відповідь

      • Богун Сергій Павлович

        Будь - ласка.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Щоб перетнути кордон Вам потрібно мати:

    1. Закордонний паспорт

    2. Військово-обліковий документ зі штрихкодом та довідку із зазначенням строку відстрочки

    3. Свідоцтво про шлюб

    4. Свідоцтва про народження дітей.

    Якщо двоє дітей не спільних будуть проблеми з оформленням відстрочки та виїздом за кордон

    Згідно пункту 3 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Згідно додатку 5 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»

    Для оформлення відстрочки за пунктом 3 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно подати такі документи:

    1. Свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного

    2. Один із документів:

    • свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше) або
    • рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю), або
    • рішення органу опіки і піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним, або
    • письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні, або
    • рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного відповідно до положень статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, а також договір про сплату аліментів на дитину

    Отже, так як дві дитини у Вас не спільні, щоб мати право на відстрочку Вам потрібно їх усиновити та змінити батьківство у свідоцтвах про народження.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Сергій Клієнт 8 днів тому

      Дякую за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! На жаль, Вам можуть відмовити у оформленні відстрочки та перетині кордону. При зверненні до ТЦК існує ризик отримати мобілізаційне розпорядження.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    На жаль, моя відповідь - ні.

    З ОДНОГО БОКУ,

    В роз'ясненнях ДПСУ від 2 лютого 2023 року дійсно була так підстава для виїзду за кордон, як самостійне виховання неповнолітньої дитини. При тому в роз'ясненнях уточнювалось, що мати дитини повинна бути померло, безвісно зниклою або позбавленою батьківських прав.

    Крім того, в згаданих роз'ясненнях дозволялось в таких випадках виїжджати без супроводу дітей.

    Проте вже місяць як згадані роз'яснення були вилучені з офіційного сайту ДПСУ, а жодних змін натомість до Правил перетинання кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 не внесено.

    З ІНШОГО БОКУ,

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в новій редакції

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, тлумачить право на відстрочку за наявності 3 дітей так:

    "1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    4) жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    свідоцтво про народження дитини (дітей) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів:

    свідоцтво про смерть одного з батьків або рішення суду про оголошення одного із батьків померлим,

    або рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав,

    або рішення суду про визнання одного із батьків безвісти відсутнім,

    або вирок суду, за яким особа відбуває покарання у місцях позбавлення волі,

    або документи, які підтверджують, що особа самостійно виховує та утримує дитину (рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України).

    Тобто, якщо навіть наближчим часом згадані вище зміни до Правил перетину кордону і будуть внесені або ьз'являться нові роз'яснення ДПСУ, то Вашу ситуацію це аж ніяк не вплине.

    Отже у Вашому випадку не слід розраховувати, що право на виїзд за наведених обставин у Вас все ж з'явиться.

    Тож рекомендую пошукати іншу підставу для виїзду, дочекавшись змін до ППКГУ.

    Як варіант, Ви можете, звичайно, усиновити двох не Ваших дітей, але за наявності біологічного батька виконати цю умову буде вкрай тяжко.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 8 днів тому

      Дякую за відповідь! Усиновлювати не буду + старшому у квітні 2025 буде 18 років.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Сергію! У такому випадку, на жаль, не бачу шансів щодо оформлення відстрочки, оскільки у переліку документів чітко визначено, що Ви повинні надати свідоцтва про народження дитини (дітей) із зазначенням Вашого батьківства.

        • Сергій Клієнт 8 днів тому

          Зрозумів , я перебуваю на В/О але додому ніхто не приходив з тцк тому і гуляв до цього часу

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        До 18 травня у Вас була відстрочка навіть за умови того, що Ви не є біологічним батьком двох дітей, проте станом на зараз умови щодо оформлення відстрочки, на жаль, змінились.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.!

    У мене статус багатодітного , одна спільна дитина, відстрочки немає у військовому квитку. Таких випускають закордон одного ? + Судова справа про розірвання шлюбу

    Як багатодітний батько наразі Ви можете перетнути кордон лише у випадку наявності у Вас права на відстрочку, це чітко передбачено постановою КМУ. Ви можете перетнути кордон самостійно, без дітей, але як показує практика, оформлення відстрочки має бути обов'язково. Крім того, наразі на пунктах пропуску вимагають пред'явлення військово-облікового документу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    ...

    Судова справа про розірвання шлюбу також не є документом, який буде мати вирішальну роль у даній справі. Ключове - оформлення відстрочки від мобілізації. Чи мали Ви її раніше?

    З повагою!

    • Сергій Клієнт 8 днів тому

      Дякую! В тцк був останній раз у 2018, на місці групам оповіщенням показував копію статуса багатодітного і мене спокійно відпускали... В резерві+ стоїть статус " на обліку "

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        На жаль, але просто наявність статусу багатодітного батька юридично ні про що не говорить. Те, що Вам до цього не вручали повістку, питання часу. Тому я на позиції того, що без відстрочки шансів виїхати не так багато. Але можна спробувати поїхати разом з дітьми, це явно підвищує шанси.

        З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви не маєте право на перетин кордону та отримання відстрочки. Відповідно постанови 560 , для отримання відстрочки. У свідоцтві про народження дітей повинно бути зазначено ваше прізвище ім'я по батькові.

    свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із Зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів: свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше) або рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю), або рішення органу опіки і піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним, або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні, або рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного відповідно до положень статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, а також договір про сплату аліментів на дитину

    • Сергій Клієнт 8 днів тому

      Дякую за відповідь!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    На жаль на кордоні наразі вимагають "актуальний військово-обліковий документ".

    Актуальним на їх думку є документ, який відповідає даним в Реєстрі військовозобов"язаних, до якого у працівників прикордонної служби чомусь є доступ, хоча вони не входять до структури Міністерства оборони і ніхто їм законом такий доступ не надавав.

    Як би там не було, але по факту вони хочуть бачити ВОД з QR-кодом і по реєстру перевіряють чи немає до Вас питань у ТЦК та СП.

    Тобто без оформлення відстрочки не обійтися, бо у разі оновлення даних та отримання QR-коду, до Вас обов"язково будуть питання в ТЦК.

    Якщо в Резерв+ Вас не будуть оголошувати в розшук для доставки до ТЦК, то в теорії можуть і випустити, хоча відсутність запису про відстрочку значно погіршить Ваші шанси.

    Тож рекомендую щоб спати спокійно - оформити відстрочку належним чином і потім спокійно виїздити, звісно якщо дітям скоро не виповниться 18 років і Вам треба поспішати.

    НА жаль раніше існуючі варіанти коли випускали без вирішення питань з ТЦК - з грудня 2023 року вже не діють.

    Нові реалії.

    Відповідно до пункту 3 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Документи для відстрочки:

    1) Заява про відстрочку за формою, затвердженою постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р.

    2) свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного

    та

    3) один із документів:

    • свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше) або
    • рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю),
    • або рішення органу опіки і піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним,
    • або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні,
    • або рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного відповідно до положень статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, а також договір про сплату аліментів на дитину.

    Як бачимо, Уряд України за ініціативою Міністерства оборони - прибрав із переліку можливих документів - рішення суду по аліментам. Тобто самим лише рішенням суду довести факт утримання неможливо.

    Принаймні ТЦК слідує неконституційним постановам Уряду, а не закону у своїй діяльності. А як себе будуть вести суди в такій ситуації невідомо. Як відомо суди у нас обслуговують режим (будь-який), а не законність, Конституцію, народ, справедливість та верховенство права.

    Звісно можете пробувати виїхати без відстрочки, але 99 %, що Вам відмовлять.

    Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560.

    ВІдповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 визначено, що:

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    5. Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі — військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

    1) прізвище;

    2) власне ім’я (усі власні імена);

    3) по батькові;

    4) дата народження;

    5) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;

    8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;

    9) військове звання;

    10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової та оперативно-службової діяльності);

    11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    12) відомості про виконання військового обов’язку;

    13) відомості про військовий облік;

    14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції;

    15) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Бажано відстрочку Вам оформити до розлучення або упорядкувати Ваші відносини з дружиною щодо утримання дітей - шляхом укладення відповідного договору. В іншому випадку з України Вас скоріш за все, на жаль, не випустять.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Сергій Клієнт 8 днів тому

      Дякую за відповідь! Живу за місцем реєстрації , повісток ні разу не приносили , в реєстрі+ мій статус на обліку і все

      • Турчин Ярослав Олександрович

        Тоді, якщо зможете згенерувати QR-код з Резерв+ - можна пробувати.

        • Сергій Клієнт 8 днів тому

          У мене немає довідки із зазначенням строку відстрочки(

          Щоб перетнути кордон Вам потрібно мати:

          1. Закордонний паспорт2. Військово-обліковий документ зі штрихкодом та довідку із зазначенням строку відстрочки3. Свідоцтво про шлюб4. Свідоцтва про народження дітей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України