Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 19 червня 2024, питання №112904 350₴

Переоформление авто на границей

Добрый день.
Нужны варианты решения ситуации
Есть машина на укр. номерах, владелец и покупатель находятся за пределами Украины. Каким образом можно продать или переписать автомобиль. Через Дию, не получается, требует каких-то уточнений данных (отдельный вопрос по поводу этих данных. Каких можно уточнить)

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Варіант 1 - укласти угоду купівлі-продажу у консульстві та оформити довіреність на третю особу в Україні від нового власника авто на переререєстрацію ТЗ.

    1. Відповідно до Наказу Мінистерства Юстиції України МЗС України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text:

    3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

    3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

    При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

    3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

    3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

    Варіант 2 -оформити дві довіреності (від покупця та продавця) на третіх осіб, які укладуть угоду купівлі-продажу авто в Україні з так само подальшою перереєстрацією.

    Варіант 3 - самий простий, проте в Вас не виходить продати авто через Дію. Які саме дані потрібно вточнити та на якому етапі?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Владимир Клієнт 9 днів тому

    Владелец авто и покупатель находиться в разных странах(не Украина).Дия пишет:При переходе по ссылки попадаешь на главную страницу Державной Иммиграционной Слоужбы. Не понятно указывать там свою фактическое место нахождения или адресс прописки в украине.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      75.1%

      "Дія" може відмовити в перереєстрації транспортного засобу в таких випадках:

      • за результатами перевірки виявлено, що транспортний засіб або фізособа перебувають у розшуку;
      • у Єдиному державному демографічному реєстрі відсутня інформація щодо зареєстрованого місця проживання;
      • під час перевірки відомостей виявлені неправдива інформація або розбіжності.

      Якщо перекидає саме на ДМСУ, то можливо проблема у місті реєстрації в Україні та саме останнє потрібно вточнити.

    Дерій Владислав Олегович
    24.9%

    Доброго дня!

    Чи має покупець зареєстроване місце проживання в Україні?

    Як правило, часто помилки виникають коли:

    • хтось із сторін немає зареєстрованого місця проживання
    • місце реєстрації на тимчасово окупованих територіях
    • є несплачені штрафи чи інші якісь наявні обмеження
    • заборгованість по аліментам
    • виконавчі провадження

    Крім дії переоформити авто можливо, якщо Ви та покупець оформите на своїх представників довіреності щодо укладання договору купівлі-продажу авто в сервісному центрі МВС на території України.

    Довіреності можна оформити в консульстві або у іноземного нотаріуса. Довіреність складена у іноземного нотаріуса має бути нотаріального перекладена на державну мову та мати апостиль.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України