Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 червня 2024, питання №112951 350₴

Могут ли меня заставить пойти па другую военную специальность?

Я офицер, вос 461003, в военкомате сказали что бы я выбирал куда я хочу пойти служить и дали время, могут ли мне отказать если я решу пойти по своей вос если нет, то на основании чего?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Артеме!

    Вас можуть направити до НЧ та провести відповідну перепідготовку, після чого змінити ВОС на іншу. Це передбачено чинним законодавстовом. Хоча, я не думаю, що так станеться, оскільки Ви офіцер та маєте дефіцитну ВОС.

    Взагалі Вам, якщо так можна сказати, пощастило, бо в мене є кілька клієнтів офіцерів, у яких не питали де б вони бажали проходити службу, а одразу направляли до НЧ.

    Відповідно до Указу Президента України "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України":

    "83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України.

    У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клієнт 3 місяці тому

      я смогу отказаться от переобучения? У меня на руках повестка на отправку

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Звичайно, Ви можете відмовитись від перенавчання, але це може бути розцінено як невиконання наказу з усіма можливими наслідками - аж до порушення кримінальної справи.

        Згідно статті 403. Невиконання наказу

        1. Невиконання наказу начальника, вчинене за відсутності ознак, зазначених у частині першій статті 402 цього Кодексу, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

        карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк до двох років.

        2. Те саме діяння, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

        карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

        3. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, -

        карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

    Корнійчук Євген Іванович
    18.9%

    Доброго дня, так вас можуть перевчити у відповідності до потреби армії. Мобілізація людей із певними військово-обліковими спеціальностями відбувається за потребами ситуації на фронті. Спочатку ТЦК відправляє мобілізованих до навчальних центрів для проходження базового загального військовий вишколу. У них особа може змінити свою спеціальність. Тобто ВОС в обліковій картці ще не означає конкретних обов’язків уже в армії чи що людину одразу відправлять до конкретних частин.

    згідно згідно п.5 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    5. Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов’язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов’язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    Тобто, перелік посад та необхідних спеціальностей визначається ТЦКСП за потребами воєнного часу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.9%

    Вітаю Вас.

    Я офицер, вос 461003, в военкомате сказали что бы я выбирал куда я хочу пойти служить и дали время, могут ли мне отказать если я решу пойти по своей вос если нет, то на основании чего?

    Так, у воєнний час Вас можуть призвати по іншій військово-обліковій спеціальності, на жаль.

    Указ Президента України

    Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    254. Доукомплектування особовим складом Збройних Сил України в особливий період здійснюється за рахунок призову військовозобов’язаних, громадян призовного віку чоловічої статі та резервістів, а також прийому громадян на військову службу за контрактом.

    Військовослужбовці військової служби за призовом, військовозобов’язані і резервісти, які мають військові звання сержантського, старшинського або офіцерського складу та відповідну підготовку і досвід проходження служби, приймаються в особливий період на військову службу за контрактом у випадках, визначених статтею 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", для комплектування посад за основною або спорідненою спеціальністю, без врахування відповідності існуючого військового звання військовому званню, передбаченому штатом.

    У разі потреби доукомплектування Збройних Сил України військовозобов’язані і резервісти, які призиваються на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, направляються на курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів або сержантів (старшин), або на курс перепідготовки за дефіцитними для Збройних Сил України спеціальностями у порядку, визначеному Міністерством оборони України. Громадянам, які мають спеціальні звання або класні чини, після їх призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у разі потреби присвоюються військові звання в порядку переатестації з урахуванням їх спеціальних звань або класних чинів, рівня освіти, досвіду служби та відповідності посаді, на яку їх буде призначено. Присвоєння військових звань у порядку переатестації громадянам, які мають спеціальні звання або класні чини, після їх призову на військову службу здійснюється в порядку, визначеному цим Положенням.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    21.4%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 83 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі - Положення) у разі необхідності призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їхньому призначенню на ці посади повинна передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатись на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду.

    Згідно пункту 112 Положення військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

    Згідно пункту 254 Положення у разі потреби доукомплектування Збройних Сил України військовозобов’язані і резервісти, які призиваються на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, направляються на курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів або сержантів (старшин), або на курс перепідготовки за дефіцитними для Збройних Сил України спеціальностями у порядку, визначеному Міністерством оборони України.

    Згідно пункту 256 Положення у разі потреби доукомплектування Збройних Сил України військовослужбовці, посади яких скорочуються у ході проведення організаційно-штатних заходів, до закінчення строків проведення цих заходів призначаються на інші посади за підставами, визначеними пунктом 82 цього Положення, або зараховуються у розпорядження посадових осіб, які мають право призначення військовослужбовців на посади, або направляються на курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів або сержантів (старшин), або на курс перепідготовки за дефіцитною для Збройних Сил України спеціальністю. Зазначені переміщення здійснюються без згоди військовослужбовців, за винятком випадків, визначених пунктом 112 цього Положення.

    Мобілізація офіцерів запасу здійснюється у порядку, визначеному Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цей Закон визначає, що офіцери запасу призиваються до армії у порядку, без особливих відмінностей від призову осіб рядового складу. Територіальні центри комплектування направляють офіцерів запасу на службу до військових частин на посади, визначені наказом Головнокомандувача Збройних Сил України.

    На жаль, законодавством не передбачено, що офіцера запасу мають призвати виключно за його фахом. Також не передбачено отримання згоди від офіцера запасу на заклик щодо іншої спеціальності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    15.7%

    Вітаю.

    В Україні військові спеціальності (Військово-облікові спеціальності, ВОС) присвоюються відповідно до потреб Збройних Сил України та на підставі кваліфікаційних вимог. Однак існують певні правила та процедури, які регулюють переведення або призначення військовослужбовців на інші спеціальності.

    Відповіді на ваші запитання:
    1. Чи можуть вас змусити перейти на іншу військову спеціальність? Так, у певних випадках командування має право перевести вас на іншу спеціальність. Це може відбуватися через потреби служби, які визначаються на підставі оперативної ситуації, недостатності кадрів у певних напрямках тощо.
    2. Чи можуть вам відмовити у призначенні на вашу ВОС (461003)? Так, командування може відмовити у призначенні на вашу ВОС, якщо:
      • Немає вакантних посад за вашою спеціальністю.
      • Виникає нагальна потреба у спеціалістах іншого профілю.
      • Ви не відповідаєте певним вимогам або стану здоров'я.
    3. На підставі чого можуть відмовити? Відмова у призначенні на певну спеціальність може бути обґрунтована наступним:
      • Потреби служби: Наявність актуальної потреби у фахівцях іншого профілю.
      • Наявність вакантних посад: Відсутність вільних посад за вашою спеціальністю.
      • Стан здоров'я: Невідповідність вимогам за станом здоров'я або фізичною підготовкою.
      • Рішення командування: Військове командування має право приймати рішення відповідно до поточних потреб та ситуації.
    Поради:
    1. Консультація з командуванням: Обговоріть вашу ситуацію з командиром підрозділу або військовим комісаром, щоб зрозуміти можливості та перспективи призначення на вашу ВОС.
    2. Документальне підтвердження: Якщо вам відмовляють у призначенні на вашу спеціальність, вимагайте офіційного письмового обґрунтування такої відмови.
    3. Юридична консультація: У разі потреби зверніться до військового адвоката для отримання більш детальної правової допомоги та захисту ваших прав.

    Ваше право на службу за спеціальністю повинно бути забезпечено у межах чинного законодавства та з урахуванням потреб Збройних Сил України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA