Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 20 червня 2024, питання №113039 350₴

Відстрочка від мобілізації

Доброго дня.
В 2023р. вступив до вузу на магістратуру на основі диплому спеціаліста, відповідно отримав відстрочку від мобілізації.
Питання, чи по впливає на відстрочку той факт що в Україні спеціалістів прирівняли до магістрів?
Чи я не вірно трактую коли кажу "прирівняли"

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.6%

    Доброго дня, Євгене!

    Ви все вірно трактуєте. Станом на сьогодня (з 2017 року) диплом спеціаліста прирівняний до диплому магістра, а отже, відповідно до чинного законодавства Ви не маєте права на відстрочку, оскільки здобуваєте рівень освіти не вищий за попередньо здобутий. Відстрочка за Вами зберігається лише до кінця поточного навчального року.

    ЗУ "Про вищу освіту":

    Розділ XVПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ:

    "1) освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, що провадиться закладами вищої освіти і започаткована до набрання чинності цим Законом, продовжується у межах строку навчання за певною освітньо-професійною програмою з видачею державного документа про вищу освіту встановленого зразка - диплома спеціаліста. Останній прийом на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста проводиться у 2016 році;

    2) вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра;".

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.6%

    Доброго дня!

    На жаль, це впливає на оформлення відстрочки, адже вважається що Ви здобуваєте не послідовну освіту, а повторно навчаєтесь на другому магістерському рівні освіти.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Згідно ЗУ "Про вищу освіту" вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви здобули другий (магістерський) рівень вищої освіти Вам потрібно вступити на третій рівень (аспірантура) - тоді Ви матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО, яка формується відповідальними особами ВНЗ.

    Якщо в довідці з ЄДБО зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти - Ви можете оскаржити дане рішення ВНЗ у судовому порядку, але шанси досить низькі.

    Якщо Ви не готові судитися із закладом освіти - Вам потрібно вступити на аспірантуру або розглянути інші підстави для відстрочки передбачені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Згідно прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Тому, якщо у довідці з ЄДБО вказано, що порушена послідовність здобуття освіти - Ви зберігаєте право на відстрочку лише до кінця поточного навчального року, яка вказана в Положенні ВНЗ. Як правило, це 31 серпня. Але краще уточнити це у Вашому університеті, та взяти офіційну довідку або Витяг з положення ВНЗ, який підтверджує, що навчальний рік закінчується 31 серня.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    16.6%

    ВІтаю,

    Зараз відстрочка по навяанню дуже цікаво оформлюється.

    П. 1 ч 3 ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» зазначає, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Тут важливі три моменти:

    • Здобувається освіта професійна (професійно-технічної), фахова передвища та вища
    • Денна або дуальна форма навчання
    • Рівень освіти вищий за раніше здобутий

    Під питанням у вас «рівень освіти вищий за раніше здобутий».

    Постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» від 16 травня 2024 р. № 560 зазначає, що підтвердженням цієї підстави для відстрочки є наступний документ:

    • довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

    МОН сформувало лист від 03.06.24 р № 1/9758-24, яким визначило правила формування потрібної довідки. Додатком 1 до листа визначив форму довідки про здобувача освіти за даними Єдиної держаної електронної бази з питань освіти.

    Головним моментом для отримання відстрочки в даній довідці є:

    "На підставі даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, поточне здобуття освіти не порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту" -

    Так, не порушує / Ні, порушує".

    У вашому випадку буде написано "ні, порушує" у зв'язку з тим, що у вас є спеціаліст, який на сьогодні прирівняно до магістра, а відтак, вам треба в аспірантуру.

    Якщо ви відстрочку по освіті оформляли в ТЦК, то до кінця навчального року вона буде збережена.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.6%

    Вітаю Вас.

    В 2023р. вступив до вузу на магістратуру на основі диплому спеціаліста, відповідно отримав відстрочку від мобілізації.Питання, чи по впливає на відстрочку той факт що в Україні спеціалістів прирівняли до магістрів?Чи я не вірно трактую коли кажу "прирівняли"

    Ви не маєте права на відстрочку, якщо здобуваєте рівень магістратури за наявності спеціаліста, на жаль.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Розділ XVПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

    2. Установити, що:

    ...

    2) вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16.6%

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку лише до кінця навчального року, для отримання відстрочки, ви повинні навчатись на аспірантурі.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    Богун Сергій Павлович
    17.1%

    Доброго дня.

    Згідно з підпункт 3 пункту 2 розділу XV Закону України "Про вищу освіту":

    вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності Законом України "Про вищу освіту"прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

    Згідно з п.1 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" право на відстрочку мають:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Згідно з частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту":

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Підпунктом 3 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX передбачено, що громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

    Отже, в контексті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX, Ви матимете право на відстрочку виключно до кінця навчального року.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA