Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 20 червня 2024, питання №113058 350₴

Отримання відстрочки без військового квитка

Добрий день.
Питання по військовому обліку.
Я маю право на відстрочку, тому що маю дитину-інваліда. Прицьому я вчасно не отримав військовий квиток після 27 років і маю лише приписне посвідчення. Зараз я знаходжусь закордоном.
Чи можна в такому разі подати документи на відстрочку поштою? Якщо так, чи отримаю я при цьому військовий квиток або чи зможу в Резерв+ згенерувати елекиронний квиток?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Максиме!

    Замінити ВОД знаходячись за кордоном Ви не зможете ніяким чином. Для того Ви особисто повинні з'явитись до ТЦК.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    Якщо мова йде про е-ВОД, то-поперше, Вам потрібно встановити Резерв+, а по-друге, для того аби сформувався е-ВОД у додатку необхідна наявність наступних даних щодо Вас у реєстрі:

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

    • 1) прізвище;
    • 2) власне ім’я (усі власні імена);
    • 3) по батькові;
    • 4) дата народження;
    • 5) реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • 6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників,військовозобов’язаних та резервістів;
    • 7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися зметою визначення придатності до виконання військового обов’язку;
    • 8) відомості про наявність відстрочки від направлення дляпроходження базової військової служби для призовників або відстрочкивід призову на військову службу під час мобілізації на особливий період бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;
    • 9) військове звання;
    • 10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних тарезервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової таоперативно-службової діяльності);
    • 11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
    • 12) відомості про виконання військового обов’язку;
    • 13) відомості про військовий облік;
    • 14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчиненняадміністративного або кримінального правопорушення до Національноїполіції;
    • 15) дата і час формування військово-облікового документа велектронній формі.

    Щодо оформлення відстрочки дистанційно, то станом на зараз це також неможливо, оскільки дана функція поки що не працює. Направити документи поштою не варіант, так як ТЦК у більшості випадків листи з відділення не забирають.

    Крім того, врахуйте, що навіть при тому, що в додаток підтягенеться е-ВОД, скорше за все, у останньому буде вказано, що Ви перебуваєте на обліку призовників. Тому у подальшому оформити відстрочку дистанційно все одно буде проблематично.

    Згідно із Постановою КМУ №560 для оформлення відстрочки Ви повинні з'явитись до ТЦК особисто:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Максим Клієнт 3 місяці тому

    про еВОД.Тобто, якщо я останній раз був у ТЦК в 2010 році і тоді ж проходив ВЛК, і припустити, що мої дані при оцифровці внесли в "Оберіг", то я теоретично зможу згенерувати еВОД? чи скоріше я отримаю статус "в розшуку"?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Теоретично зможете, як зможете отримати і статус "в розшуку" у Резерв+". Так само можливо "дані уточнюються, дані не знайдено" тощо, за таких обставин е-ВОД не підтянеться.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
    • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    Згідно пункту 59 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Без використання додатку Резерв+ Ви не зможете оформити електронний ВОД. Проте, існує ризик, що в додатку буде недостатньо інформації для формування електронного ВОД.

    Паперовий ВОД Ви зможете отримати лише після особистого звернення до ТЦК.

    На даний час немає технічної можливості дистанційно оформити відстрочку через Реєстр призовників, тому відстрочка надається лише після особистої явки до ТЦК.

    Ви можете відправити документи про відстрочку поштою, але у відповідь можете отримати лист, що Вам потрібно особисто явитися до ТЦК або взагалі Ваше звернення проігнорують.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Питання по військовому обліку.Я маю право на відстрочку, тому що маю дитину-інваліда. Прицьому я вчасно не отримав військовий квиток після 27 років і маю лише приписне посвідчення. Зараз я знаходжусь закордоном.Чи можна в такому разі подати документи на відстрочку поштою? Якщо так, чи отримаю я при цьому військовий квиток або чи зможу в Резерв+ згенерувати елекиронний квиток?

    Оформити відстрочку від мобілізації з отриманням довідки про відстрочку, отримати актульний паперовий військово-обліковий документ Ви можете тільки фізично знаходячи в Україні. Іншого алгоритму тут бути не може.

    Норми нового мобілізаційного Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надає можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет (Резерв +).

    Якщо звернути увагу, навіть надається можливість актуалізації даних за допомогою офіційного номеру телефону, який зазначений на офіційному сайті ТЦК та СП.

    Тим не менше, аби спокійно жити, радив би Вам подумати над питанням ставання на військовий облік в консульстві. Так Ви позбудетеся взагалі будь-яких приводів для можливих маніпуляцій щодо себе. Але консульства повідомляють, що вони фактично здійснюють постановку на військовий облік тільки тих, хто звертається для постановки на тимчасовий консульський облік добровільно та має підстави на взяття на військовий облік.

    Все залежить від того, для якої мети Вам потрібний ВОД. Загалом Ви можете провести процес уточнення даних через Резерв + і там же згенерувати електронний ВОД. За повідомленням МОУ, електронний та паперовий ВОД прирівнюються. Але можуть бути випадки, коли обов'язково вимагається паперовий ВОД, наприклад, зараз така ситуація в ТЦК, які нічого і чути не хочуть про електронні ВОДи.

    З повагою!

    • Максим Клієнт 3 місяці тому

      Загалом я хочу оновити дані, щоб не отримувати штрафи. При цьому я боюсь що можу отримати статус "в розшуку" в Резерв+ і дані не оновляться, тому що не отримав військовий квиток в 27 років і останній раз був в ТЦК в 2010 році. А якщо ще можливо дистанційно тримати відстрочку, то це було б бонусом

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        50%

        Тоді у Вас один із можливих способів:

        - через мобільний телефон ТЦК та СП.

        - через електронну пошту.

        - через електронний кабінет (Резерв +).

        Радив би надіслати уточнені дані через електронну пошту. Гарантій, що Ви не потрапите до "Армор" - немає, на жаль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA