Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 червня 2024, питання №113121

Приписне, юнак 17 років

Добрий день. Брату 17 років. Забрали приписне у воєнкоматі сьогодні, в приписному пише « придатний», хоча його діагноз є в переліку непридатних. У воєнкоматі пояснили наступне: всім юнакам пишуть придатний, але в особій справі брата зазначено його діагноз та те що брат перебуває на постійному лікуванні. Також у воєнкоматі пояснили, що буде ще збиратись комісія та вирішувати це питання і за потреби викличуть брата на комісію.
Моє питання: чи правильно вони зробили, що написали у приписному « придатний» ? Якщо не правильно, то що нам робити?
Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Прокопець Олександр Васильович

    Добрий день!

    Однозначно ТЦК маніпулює і порушує закон, якщо за результатами ВЛК, Ваш брат дійсно не придатний. Перш за все, вважаю, необхідно отримати результат ВЛК, який ТЦК зобов'язані видати призовнику. Від інформації в довідці ВЛК вже і потрібно відштовхуватись. Якщо дійсно буде написано непридатний, то вимагати в ТЦК змінити дані в приписному. Якщо придатний, а є документи і підстави для визнання непридатним, то необхідно оскаржувати результат ВЛК до обласного ВЛК.

    Тобто починати зі звернення до ТЦК для отримання результатів ВЛК.

    Якщо потрібно буде адвокатський запит, звертайтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Не всім призовникам пишуть "придатний". Тих призовників, хвороба яких підпадає під пункт "а" статті Розкладу Хвороб Наказу МОУ повинні виключити з військового обліку.

    Наказ МОУ №402:

    2. Медичний огляд призовників (допризовників)

    2.9. За результатами проведеного медичного огляду призовників ВЛК ТЦК та СП приймає одну із постанов:

    1) придатний до військової служби;

    2) тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування у ___ (вказати заклад охорони здоров’я (установу) та орієнтовний строк лікування);

    3) потребує направлення на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду ___ (зазначити дату проведення медичного огляду);

    4) непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;

    5) непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Постанова ВЛК оформляється довідкою ВЛК. Постанова ВЛК вноситься лікарем - членом призовної комісії до облікової карти призовника (картки медичного огляду призовника на збірному пункті).

    Крім цього, довідка ВЛК з постановою про непридатність (тимчасову непридатність) призовника до військової служби, зберігається в особовій справі призовника.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA