Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 червня 2024, питання №113414 350₴

Незаконна прибудова до нашого будинку

Ми живемо як наймачі в приватному будинку. Одна зі стін будинку примикає до межі земельної ділянки і сусід прибудував до неї собачий вольєр на капітальному фундаменті, прикріпивши його дюбелями до нашої стіни. На наші прохання припинити будівництво сусід відмовив, а потім просто нас ігнорує. Через шум від двох собак у вольєрі ми не можемо спати, бо кожен їх стрибок чи стукіт чи скрегіт дверей вольєру передається на стіну і будить вночі. Куди ми маємо скаржитись на таку незаконну прибудову і хто має подавати скаргу -- власник будинку чи ми, як наймачі?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    Відповідно частини 5 статті 9 Житлового кодексу Української РСР (далі – Кодекс) житлові права охороняються законом, за винятком випадків, коли вони здійснюються в суперечності з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших громадян або прав державних і громадських організацій.

    Статтею 376 Цивільного кодексу України визначено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

    Зміст добросусідства розкривається у статті 103 Земельного кодексу (і полягає у тому, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).

    Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які заважають сусідам використовувати їх земельні ділянки за цільовим призначенням. Це називається неприпустимим впливом.

    Сусіди зобов'язані здійснювати будь-яку дозволену діяльність на своїх ділянках, не порушуючи права на землю один одного, та дотримуватись при цьому принципу співпраці в напрямку покращення загальних якісних характеристик землі. Власникам ділянок, що межують між собою, слід співпрацювати у питаннях раціональної організації територій, дотримання сівозмін, встановлення та зберігання межових знаків.

    Зведення занадто високої споруди чи такої, що дуже близько розташована до межі із сусідньою земельною ділянкою, і перешкоджає доступу сонячного світла, внаслідок чого пригнічується ріст овочів, фруктів, ягід, що ростуть у сусідів; неприємні запахи, які поширюються на сусідні земельні ділянки в зв'язку з утриманням худоби чи птиці; спалювання листя, сміття, яке призводить до забруднення повітря на сусідній ділянці; використання технічних засобів (магнітофонів, пилорам, верстатів тощо), які через високу гучність спричиняють шумове забруднення - це типові приклади порушення правил добросусідства. Проте, варіантів таких порушень - безліч.

    Отже, під час використання земельних ділянок, сусідам необхідно пам'ятати: в першу чергу - не посягати на чужу землю, по-друге - без дозволу не переходити межу між власною та сусідньою ділянками, а, по-третє - підтримувати в належному стані встановлені межові знаки.

    ЗК встановлено, що спори щодо дотримання правил добросусідства вважаються земельними спорами. Так, відповідно до статті 158 ЗК України органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори, що стосуються додержання громадянами правил добросусідства.

    Тому, якщо Ваші сусіди в добровільному порядку не дотримуються правил добросусідства, то власник будинку має право подати заяву до сільської, селищної або міської ради аби примусити їх виконувати зазначені вимоги. Така заява розглядається у тижневий строк з дня її подання за участю зацікавлених сторін. За наслідками розгляду заяви приймається рішення, де і зазначається порядок його виконання.

    Якщо ж власник будинку не згоден з рішенням органу місцевого самоврядування, то останнє можливо оскаржити у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Якщо Ви уклали з власником будинку договір оренди/найму нерухомості - Ви можете самостійно поскаржитися на сусіда до органів місцевого самоврядування та до поліції.

    Якщо не уклали тоді краще, щоб скаргу подав власник будинку.

    1. Перш ніж звертатися до органів місцевого самоврядування дізнайтесь чи правильно розміщений Ваш будинок.

    Згідно з пунктом 6.1.41. Державних будівельних норм України (ДБН Б.2.2.-12:2019) відстань до межі сусідньої ділянки від найбільш виступаючої конструкції стіни будівлі повинна становити не менше 1,0 м. При цьому повинно бути забезпечене влаштування необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок або взаємоузгоджене водовідведення.

    Якщо ж вольєр стоїть на території Вашої земельної дільянки - сусід здійснив самобуд чим порушив правила добросусідства. Ви можете вимагати від нього через місцеву раду або суд усунути Ваші порушені права як наймачів земельної ділянки та домоволодіння, а також зобов’язати його за власний рахунок прибрати (знести, перемістити) із Вашої земельної ділянки спірний самовільно побудований вольєр на відстань не менше 1 метра до межі із земельною ділянкою.

    2. Сусід не мав права вручатися в несучу конструкції будинку. Це передбачено в постанові КМУ № 406від 7 червня 2017 р. "Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію"

    Лише роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування - входять до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

    Отже, якщо будинок, який Ви орендуєте побудований згідно ДБН та сусід порушує правила добросусідства - звертайтесь до місцевої ради зі скаргою на сусіда, поліцію, де зафіксують втручання в несучу конструкцію будинку та в крайньому випадку до суду.

    При крайній необхідності - Ви можете самостійно демонтувати вольер, який знаходиться на Вашій території, але цей спосіб вирішення питання має певні нюанси.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Микола Клієнт 3 місяці тому

      Договору не укладали, оскільки власники є родичами дружини. В будинку ми прописані, як наймачі. Будинок було збудовано ще до 1991 року по лінії межі ділянки, оскільки ширина ділянки не дозволяла інакше, будівництво було тоді погоджене з сусідами та узаконене по факту пізніше, а кілька років тому внесена документація до електронного реєстру.

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо Ваш будинок збудований по нормам, тоді, вольер повинен бути збудованим не менше 1 м до межі. А втручання в стіну будинку взагалі протизаконне, адже можна розцінити це як псування майна.

        Зверніться до місцевої ради, але бажано, щоб Ви мали законне право там проживати. Укладіть з родичами безоплатний договір користування майном (наприклад https://fru.ua/images/doc/Dogovir_koristuuvannia_m...).

        На підставі договору позички Ви будете представляти свої інтереси як законний користувач нерухомістю.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA