Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 червня 2024, питання №113605 350₴

Як правильно оновити дані для вступу ВУЗ?

Вітаю. Ситуація наступна: мені 25 років, останній раз був в тцк в липні 2022 року по повістці(тоді було 23 роки). Оновив дані про себе та пройшов мед комісію. Документів мені ніяких не дали сказавши, що закінчилися бланки. Пізніше телефонували, щоб збирав речі на полігон (але на скільки я розумію це не рахується повісткою). У зв'язку з зменшенням мобілізаційного віку, мене можуть мобілізувати. Планую оновити дані в ЦНАПі для вступу на бакалаврат. Питання чи "безпечна" така процедура? Як правильно вчинити в даній ситуації?

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ВСТУПИТИ ДО ВИШУ МОЖНА ТІЛЬКИ МАЮЧИ ДІЙСНИЙ ВОД.

    ОНОВЛЮЮЧИ ДАНІ ВИ АВТОМАТИЧНО ЙОГО НЕ НАБУВАЄТЕ.

    Уряд вніс зміни до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Про це йдеться в Постанові від 18 червня 2024 р. № 721.

    Так, згідно з постановою військово-обліковий документ оформляється засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері нацбезпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Дії (у разі технічної реалізації).

    QR-код військово-облікового документа

    У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (далі — QR-код військово-облікового документа).

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування.

    Військово-обліковий документ в електронній формі має містити такі відомості:

    • ) прізвище;
    • 2) власне ім’я (усі власні імена);
    • 3) по батькові (за наявності);
    • 4) дата народження;
    • 5) реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
    • 6) окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
    • 7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;
    • 8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;
    • 9) військове звання (для військовозобов’язаних та резервістів);
    • 10) військово-облікова спеціальність;
    • 11) відомості про виконання військового обов’язку (категорія обліку);
    • 12) відомості про військовий облік (вид обліку та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому перебуває на обліку);
    • 13) відомості щодо звернення або надсилання до Національної поліції повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення;
    • 14) адреса місця проживання;
    • 15) номери засобів зв’язку;
    • 16) адреси електронної пошти (за наявності);
    • 17) дата і час оновлення облікових даних призовником, військовозобов’язаним та резервістом;
    • 18) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитро!

    З якої причини Вам проводили ВЛК у 2022 році? Ви військовозобов'язаний? Вас визнали обмежено придатним при проходженні ВЛК? Який саме документ Вам не видали в ТЦК, мова йде про ВОД? Якщо так, то чи маєте Ви на руках взагалі якійсь військово-обліковий документ, оскільки останній потрібен Вам для вступу до ВНЗ.

    Ви хочете оновити дані в ЦНАП або отримати ВОД з QR кодом?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ ТА ОТРИМАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО ВОД ТО РІЗНІ РЕЧІ.

    • Дмитро Клієнт 3 дні тому

      яка процедура отримання ВОД

      • Карпенко Андрей Владимирович

        Для отримання ВОД необхідно:

        а) надати наступні документи:

        • паспорт (із зазначенням місця реєстрації)
        • власникам ID-картки - довідка про реєстрацію місця проживання
        • військово-обліковий документ
        • ідентифікаційний код платника податків
        • свідоцтво про отримання кваліфікації або диплом про вищу освіту
        • ксерокопіїусіх зазначених документів
        • чотири фотокартки 3,5×4,5.

        б) пройти військово-лікарську комісію для визначення придатності до військової служби.

    Карпенко Андрей Владимирович

    ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ ДО 17.07, ЦЕ ВАШ ОБОВ'ЯЗОК.

    КОЛИ ВАМ НАДІЙДЕ ПОВІСТКА ЗНАЄ ТІЛЬКИ ТЦКСП.

    ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ НЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВА НА ВСТУП ДО ВИШУ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Якщо Ви були визнані непридатним у мирний час, то є військовозобов'язанним, оскільки були визнані обмежено придатним у воєнний час та зараховані до запасу.

    Єдиний варіант отримати документ - це або встановлювати Резерв+ або звертатись до ЦНАП. Якщо в реєстрі наявні всі дані, які необхідні, то підтягнеться ВОД з QR кодом https://www.kmu.gov.ua/news/elektronnyi-viiskovo-oblikovyi-dokument-otrymuite-v-tsnapi-za-15-khvylyn#:~:text=Військовозобов%27язані%2C%20призовники%20та%20резервісти,процедура%20триває%20до%2015%20хвилин.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Вітаю. Ситуація наступна: мені 25 років, останній раз був в тцк в липні 2022 року по повістці(тоді було 23 роки). Оновив дані про себе та пройшов мед комісію. Документів мені ніяких не дали сказавши, що закінчилися бланки. Пізніше телефонували, щоб збирав речі на полігон (але на скільки я розумію це не рахується повісткою). У зв'язку з зменшенням мобілізаційного віку, мене можуть мобілізувати. Планую оновити дані в ЦНАПі для вступу на бакалаврат. Питання чи "безпечна" така процедура? Як правильно вчинити в даній ситуації?

    Для вступу до закладу освіти Ви повинні мати актуальний військово-обліковий документ, це основне. Я так рахую, що у віці 23 років Ви не отримали належний ВОД, зокрема тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Але загалом, вступити без належного ВОД - реально, якщо заклад освіти погодиться піти на це. Зокрема Міністерство освіти і науки не забороняє цього. Зокрема у листі від 13.07.2023 МОН зазначає, що:

    "...Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців..."

    Тому ВУЗ може піти Вам назустріч у цій ситуації. Тут треба співпрацювати тільки із закладом освіти.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для вступу вам треба мати військово обліковий документ, враховуючи, що вам 25 років це повинен бути військовий квиток. Але зі свого досвіду скажу, що є такі ВНЗ які приймають до навчального закладу під розписку або інше. Тому рекомендую, шукати такий ВНЗ, який прийме вас з вашим приписним, після чого ви відвідаєте ТКЦ виготовите квиток, та отримаєте відстрочку.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України