Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 27 червня 2024, питання №113646 650₴

Статус потерпевшего в уголовном деле.

ч.2 ст.194
Пошкодження МАФ-перукарня 16 кв.м. шляхом підпалу.
Справа знаходиться у суді.
Потерпіла подала позов на відшкодування збитків та на моральний збиток.
В процесі судового розслідування виявилося, що потерпіла не має права власності та правовстановлюючих документів на цей МАФ.
Також немає ні тех.паспорта на МАФ ні паспорта привʼязки.
Чи має вона право на відшкодування збитків?
Чи являється вона потерпілою по справі?

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ЦЕ ПИТАННЯ МОЖЕ ВИРІШИТИ АБО ПРОКУРОР, АБО СЛІДЧИЙ, АБО СУД.

    САМЕ ГОЛОВНЕ З'ЯСУВАТИ - ЗАВДАНА ШКОДА ОСОБІ ЧИ НІ.

    АДВОКАТ ЗВИНУВАЧЕНОГО ПОВИНЕН ДОВЕСТИ, ЩО ОСОБІ НЕ ЗАВДАНО ШКОДИ.

    КОНКРЕТНО ВІДПОВІСТИ НА ВАШЕ ПИТАННЯ НЕ ОЗНАЙОМИВШИСЬ З МАТЕРІАЛАМИ СПРАВИ, НЕМОЖЛИВО.

    Нормативна база

    Одне з центральних місць серед учасників кримінального провадження займає потерпілий. Законодавець визначив його процесуальний статус під час досудового розслідування і розгляду кримінального провадження в суді, права і обов'язки, відвів йому окремий параграф в КПК України.

    Потерпілим у кримінальному провадженні може бути:

    • фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди;
    • юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
    • адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди (частина перша статті 55 КПК України);
    • особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого (частина третя статті 55 КПК України).

    Права і обов’язки потерпілого виникають у особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого (частина друга статті 55 КПК України).

    Потерпілому вручається пам’ятка про процесуальні права та обов’язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення. Указана пам'ятка повинна містити перелік прав і обов'язків потерпілого, передбачених статтями 56 та 57 КПК України, а також про засоби їх забезпечення (шляхом здійснення судового контролю та прокурорського нагляду). На прохання потерпілого права і обов'язки викладені у пам'ятці, мають бути йому роз'яснені особою, яка її вручила. Крім того, при проведенні окремих процесуальних дій, в яких бере участь потерпілий, йому повідомляються і роз'яснюються його права і обов'язки як учасника відповідної процесуальної дії.

    Відповідно до пункту 19 частини першої статті 3 КПК України потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених КПК України, є стороною кримінального провадження з боку обвинувачення.

    Під час досудового розслідування потерпілий має право:
    1. на негайне прийняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення, визнання його потерпілим;
    2. отримувати від уповноваженого органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;
    3. подавати докази на підтвердження своєї заяви;
    4. брати участь у слідчих (розшукових) та інших процесуальних діях, під час проведення яких ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення дії, що заносяться до протоколу, а також знайомитися з протоколами слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, виконаних за його участі;
    5. отримувати копії матеріалів, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, після закінчення досудового розслідування.

    За наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій статті 55 КПК України, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді у порядку передбаченому глави 26 КПК України.

    Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом 10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Оскільки рішення про визнання особи потерпілим вправі приймати і суд, то суду також надається право приймати рішення про відмову у визнанні особи потерпілим, яке оформлюється ухвалою і може бути оскаржене в апеляційному порядку.

    Едуард Клієнт 3 дні тому

    Шкода завдана МАФу у якому потерпіла працює. Але документи на право власності відсутні

    • Карпенко Андрей Владимирович

      Все буде з'ясовуватися в ході слідства.

      АДВОКАТ ОБВИНУВАЧУВАНОГО ПОВИНЕН ДОВОДИТИ, ЩО ШКОДА ЗАПОДІЯНА НЕ В ТОМУ ОБ'ЄМІ, ЯК НАГОЛОШУЄ ПОТЕРПІЛА.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо є договір оренди земельної ділянки, то на МАФ по суті не треба ні які документи. Тому вона буде мати право на відшкодування збитків.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України