Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 28 червня 2024, питання №113691

Чи могли дану людину взяти до армії?

Доброго дня. У моєї сусідки є син, йому 48 років, він психічнохворий, у нього оформлена група інвалідності. Сталася наступна ситуація: його мати потрапила до лікарні, і він залишився вдома сам. Останнім часом він розповідав місцевим, що хоче до армії, але його слова не брали до уваги. І ось 3 дні назад він зник. Попросив свого знайомого, щоб той дивився за будинком, сказав, що їде до матері в лікарню. 2 дні він телефонував матері і казав, що він вдома, а вчора перестав, телефон вимкнув. Сьогодні вона повернулася з лікарні, а його немає, він забрав свій паспорт і деякі речі. Наш сусід каже що бачив його у сусідньому місті у лікарні позавчора, але це не та лікарня де лежала його мати, це інший район і ТЦК там свій. Чи міг він вступити до армії? Обманути ТЦК і ВЛК, сказати що військовий квиток загубив, а проблем зі здоров'ям не має. Фізичний стан у нього чудовий, і він може вести себе адекватно по 2-3 тижні, але 1-2 рази на місяць бувають припадки, він розмовляє сам з собою, може бути агресивним, на людей кидатись. Якщо його все таки якось забрали його можна повернути?

Відповіді юристів (4)

    Прокопець Олександр Васильович
    Прокопець Олександр Васильович 2 дні тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Добрий день!

    Якщо є документи про інвалідність і Ви знайдете інформацію про його перебування в ЗСУ, то звісно можна буде повернути. Складніше, ніж з ТЦК, але можна.

    • Василь Клієнт 2 дні тому

      Скажіть будь ласка якщо його матір звернеться до того ТЦК, їй мають надати інформацію про її сина чи був він у них чи ні? Чи звертатися десь в інше місце треба?

      • Прокопець Олександр Васильович
        Прокопець Олександр Васильович 2 дні тому

        Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

        Перш за все треба звертатись в поліцію з заявою про зникнення людини. А от поліція в рамках справи вже буде шукати всюди.

        Звісно, паралельно можна і самому звернутись до ТЦК, але гарантії на відповідь не буде.

    Василь Клієнт 2 дні тому

    Дякую за відповідь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України