Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 29 червня 2024, питання №113780 350₴

Военная подготовка в Вузе

Уважаемые юристы,ответьте на мой вопрос.Сын 18 лет имеет приписное,в довидке с ЕДБО есть запись ,о том что учился и отчислился в 2023 году с Мед вуза,(программа магистр),проучился всего 2 мес.Написали в ВУЗ заявление на восстановление и получили официальный отказ о восстановлении (так как большая задолженность по кредитам ECTS).Хотим в этом году поступать в ВУЗ (понимаем ,что будем нарушать последовательность обучения согласно письма МОН). Вели обязательную военную подготовку и она будет у сына ,так как будет поступать сейчас на 1 курс,на 2 курсе в 2025 году.Хотела спросить , если сын будет учиться в Вузе сейчас на первом курсе и не иметь отсрочку по обучению,а только по возрасту ,сына не смогут мобилизировать до прохождения военной подготовки ?И после прохождения военной подготовки на втором курсе в Вузе не сменят его приписное на военный билет и смогут мобилизировать ?Если не пойдет учиться в ВУЗ , сразу заставят проходить военную службу в обязательном порядке ?

Відповіді юристів (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%

    Вітаю!

    У статті 23 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію зазначено, що призову на військову службу не підлягають військовозобов'язані до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10−1 закону України Про військовий обов’язок і військову службу чи базову військову службу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олена!

    Оскільки Вашому сину лише 18 років, і він знаходиться у призовному віці, він може цілком спокійно навчатися у ВНЗ, не переживаючи про ризик мобілізації.

    Військовозобов'язаним він стане у 25 років, і тільки тоді в нього з'являється обов'язок служби в ЗСУ, в тому числі під час воєнного стану.

    Отже отримання відстрочки від мобілізації на підставі навчання йому не потрібно. Тож і питання послідовності освіти, передбачене листом МОН в таких випадках його не торкнеться.

    Що стосується військолвої підготовки, то остання буде введена лише з 1 вересня 2025 року. Проте навіть після її проходження Ваш син не підлягатиме мобілізації до настання 25 років.

    Відповідно до стаття 10-1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Базова загальновійськова підготовка:

    «1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

    2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

    Для проведення базової загальновійськової підготовки залучаються громадські організації та об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни.

    3. Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    4. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

    Базова загальновійськова підготовка розпочинається з 1 вересня 2025 року:

    для громадян, які здобувають вищу освіту, - в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

    для громадян, які планують вступити вперше на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, зайняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) - у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України".

    Згідно із статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

    "5. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    Вдачи Вам!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Після проходження БВП ОСОБА СТАЄ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОЮ ТА ОТРИМУЄ ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України