Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 червня 2024, питання №113862 340₴

Мобілізація 3 групи інвалідності

Чоловік отримав 3 групу інвалідності у зв’язку з Захистом Батьківщини минулого року, тепер пройшов переогляд, продовжили групу. Звільнений зі служби теж минулого року через народження 3 дитини. Читаю тепер, що з 1 липня у змінах про мобілізацію, його можуть призвати. Тобто відстрочки по групі нема, тільки висновок ВЛК, як розумієте, хоч людина пересувається з допомогою палички йому ще у 2022 році (коли був ще на лікуванні і ще служив) написали «придатний», виключили лиш з ДШВ, де він служив. Що порадите в такій ситуації, чи правильно я зрозуміла зміни в законі? Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Наталія!

    Ця інформація не відповідає дійсності. Особи з інвалідністю мають право на відстрочку та не підлягають мобілізації незважаючи на ступінь придатності до військової служби!!!

    Я не знаю, чим керуються так звані ЗМІ у своїх статтях та хто пише останні, проте Ви повинні керуватись нормативно-правовими актами!

    То ж Ваш чоловік має стовідсоткове право на відстрочку! Не хвилюйтесь та не звертайте уваги на новини, які не відповідають дійсності.

    Як приклад така новина:

    "Варто одразу зазначити, що перелік військовозобов’язаних громадян, які від 18 травня 2024 року не підлягають призову, зазначений у ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Згідно з ним, право на відстрочку мають такі категорії громадян:

    • особи з інвалідністю всіх груп, якщо в них є підтвердження від ВЛК (із зобов'язанням повторно пройти медкомісію за 6-12 місяців)".

    Але ж насправді норма Закону виглядає зовсім по іншому і Ви самі можете побачити у статті 23: "визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);".

    Отже, у статті просто "перекрутили" норму закону на свій розсуд.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    "2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Ніякої заяви про надання відстрочки від мобілізації писати не треба, тому що ІНВАЛІДИ не підлягають мобілізації.

    Нова редакція статті 23 каже:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6—12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    ІНВАЛІДИ МОЖУТЬ БУТИ МОБІЛІЗОВАНІ ТІЛЬКИ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ.

    ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ ТРЕБА МАТИ (Додаток 5 Постанови КМУ 560):

    Згідно з новим законом про мобілізацію, чоловіки з інвалідністю 2 і 3 групи у віці від 25 до 55 років повинні пройти перекомісію, якщо інвалідність було встановлено після 24 лютого 2022 року. На це їм дається 9 місяців. Направлення на проходження ВЛК прийде на електронний кабінет.

    Є й винятки з цього правила. Не потрібно проходити перекомісію, якщо інвалідність встановлено:

    • унаслідок поранень, отриманих на військовій службі;
    • через психічні розлади та інтелектуальні порушення;
    • унаслідок відсутності кінцівки, кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів;
    • через онкологію;
    • через паралітичний синдром або церебральний параліч;
    • якщо інвалідність встановлена з дитинства.

    Чоловікам призовного віку з інвалідністю потрібно оновити дані в ТЦК, як і всім іншим особам на військовому обліку. А за невиконання цієї вимоги їх можуть оштрафувати на суму від 17 тисяч гривень.

    Винятки становлять особи з інвалідністю, яких було виключено з військового обліку, а також ті, кого визнано непридатним до військової служби.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Надаю відповідь на ваше запитання:

    Чоловік отримав 3 групу інвалідності у зв’язку з Захистом Батьківщини минулого року, тепер пройшов переогляд, продовжили групу. Звільнений зі служби теж минулого року через народження 3 дитини. Читаю тепер, що з 1 липня у змінах про мобілізацію, його можуть призвати. Тобто відстрочки по групі нема, тільки висновок ВЛК, як розумієте, хоч людина пересувається з допомогою палички йому ще у 2022 році (коли був ще на лікуванні і ще служив) написали «придатний», виключили лиш з ДШВ, де він служив. Що порадите в такій ситуації, чи правильно я зрозуміла зміни в законі?

    це інформаційний вброс. Ні яких зімн не планується, все залишається, як є. Чоловік буде мати право на відстрочку у зв'язку з наявністю інвалідності, а також, якщо утримує 3 дітей віком до 18 років.

    Це передбачено ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Рекомендую, аналізувати саме закон а не новини.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n398

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;

    Тому не має приводу до хвилювання, зайдіть завтра за посиланням, і впевніться, що нічого не змінилось.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чоловік має право на відстрочку. Група інвалідності не має значення! Його не можуть призвати. Крім того, при подачі документів на відстрочку та під час дії відстрочки його не мають права направляти на ВЛК.

    Інколи ЗМІ навмисне спотворюють інформацію.

    Згідно пункту 2 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки чоловіку необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Документ про інвалідність (довідка МСЕК або посвідчення про інвалідність, тощо)

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний час такої можливості немає.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункут 60 Постанови КМУ 560 відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ - проходити ВЛК не обов'зково, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пані НАТАЛЯ!

    Не переживайте!

    По-перше, Ваш чоловік має за чинною редакцією право на відстрочку як особа з інвалідністю 3 групи (пункт 2 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

    Про внесення змін до статті 23 Закону мені особисто не відомо. Таких законопроектів поки не існує у юридичному просторі. Ромзви є про різне. І про зниження призовного віку до 18 чи 23 років, і щодо підвищення до 65... Але це на рівні розмов все поки що.

    По-друге, у Вашого чоловіка за умови наявності у Вас 3х спільних дітей є ще право на відстрчоку по утриманню трьої дітей (пункт 3 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію")

    Він вільний у праві обрання за якою з підстав оформлювати відстрочку.

    Хоча кожен громадянин України, який перебуває в середині країни має усвідомлювати та розуміти, що у разі погіршення ситуації на фронті, законодавці можуть приймати будь-які закони (якщо встигнуть).

    Та й ТЦК законом не дуже обтяжені, щодо суворого виконання. Скажуть мобілізувати усіх - будуть мобілізувати усіх, поставивши "на паузу" не лише Конституцію, а й закони... включаючи жінок, дітей з 16 років та дідусів 60+... Тобто прогноз на більше ніж 3 місяці Вам ніхто не дасть зараз.

    Так само зовсім немає гарантії, що через пів року громадян, які з тих, чи інших причин за межами України знаходяться (наприклад в ЄС) не мобілізують прямо в країнах знаходження за домовленістю з відповідними країнами, сформувавши "іноземні" батальйони з числа осіб з України, щоб не обтяжувати своїх співгромадян.

    Всяке може бути. Але за існуючого і планованого законодавчого регулювання я не бачу загрози мобілізації Вашого чоловіка.

    Зразок заяви на відстрочку по 3-м дітям додаю до своєї відповіді.

    Хай щастить Вам і Вашим близьким!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Не хвилюйтеся, Ви аналізуєте недостовірну інформацію. Особи з інвалідністю не можуть бути мобілізовані, так говорить чинний Закон.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Як особа з інвалідністю, він не підлягає мобілізації. Рішення ВЛК тут ні до чого, від нього взагалі нічого не залежить. Особа може бути визнана хоч придатною, але маючи інвалідність, вона не підлягає мобілізації. Тому не хвилюйтеся, Вашого чоловіка ніхто не мобілізує.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України