Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 червня 2024, питання №113867 350₴

Оновлення даних для жінок (медичний працівник)

Добрий день!
Моїй мамі зараз 57 років, вона раніше працювала медичною сестрою.
Коли їй було 41 р. пішла на пенсію за вислугою років.
В 45 р. (12 років назад) була знята з військового обліку.

Цікавить чи розповсюджується на неї ЗУ про військову службу (враховуючи те, що вона вже давно на пенсії) ?
Чи необхідно оновлювати дані?

Відповіді юристів (6)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Деякі українки є військовозобов'язаними і, згідно з законом про мобілізацію, мають оновити свої військово-облікові дані до 16 липня.

    Про це зазначає абзац 6 ч. 3 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993№ 3543-XII в редакції від 11.04.2024 № 3633-IX (далі Закон № 3543). Зміни набули чинності з 18.05.2024.

    На військовий облік жінок ставить ТЦК та СП за місцем реєстрації особи. Тож визначайте ТЦК та СП, до якого потрібно надіслати повідомлення, саме за цим критерієм.

    Непрацевлаштовані медики-жінки та фармацевтки мають самостійно прибути до ТЦК та стати на облік.

    Загалом мобілізація жінок із 1 липня залишається добровільною. Водночас представниці деяких професій можуть оотримати штраф у розмірі 17 тисяч грн, якщо порушать правила військового обліку.

    Які жінки є військовозобов'язаними

    Правила призову жінок у липні залишаться незмінними. Жінки-медики зобов'язані стати на облік, а решта – за бажанням. Військовозобов'язаними є представниці таких спеціальностей:

    • фізична терапія;
    • медична та психологічна реабілітація;
    • громадське здоров'я;
    • фізична реабілітація;
    • промислова фармацевтика;
    • фармацевтика;
    • санітарія та експертиза;
    • стоматологія;
    • медицина;
    • медсестринство;
    • технології медичної діагностики та лікування;
    • біомедична інженерія;
    • біотехнології та біоінженерія;
    • професіонали патології;
    • токсикологія;
    • фармакологія;
    • фізіології та епідеміологія.

    Військовозобов'язані жінки отримують приписне свідоцтво, без якого вони не зможуть працевлаштуватися.

    Жінки перерахованих вище професій зобов'язані стати на військовий облік та оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Якщо вони цього не зроблять, то їм, так само як і чоловікам, загрожує штраф за неявку в ТЦК у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень. Їхні роботодавці також зобов'язані контролювати постановку співробітниць на облік.

    Жінкам, яких виключено з військового обліку, дані в ТЦК можна не оновлювати.

    Взяття жінки на облік проводиться під час здобуття медичної спеціальності в навчальному закладі або під час працевлаштування. Щоб стати на облік, медики мають пройти військово-лікарську комісію (ВЛК).

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо жінка була раніше виключена з військового обліку, їй не треба ставати на нього заново. Враховуючи, що жінка на пенсії, вам не треба нічого робити.

    У світлі останніх змін у законодавстві України, особливу увагу привертають нововведення, що стосуються військового обліку жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Постановою КМУ від 16 травня 2024 року № 563 було внесено суттєві корективи до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487.

    Зміни до Порядку №1487: жінки-медики та фармацевти мають перебувати на військовому обліку

    Уряд виключив з Порядку № 1487 норму, що дозволяла жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ) працевлаштовуватись як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

    Постановою КМУ від 16.05.2024 № 563 (далі — Постанова 563) з Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, виключили абзац перший пункту 51, згідно з яким жінки з медичною або фармацевтичною спеціальністю, які не перебували на військовому обліку у відповідних ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ) могли працевлаштовуватись як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

    Постанова 563 набрала чинності одночасно із ЗУ від 11.04.2024 № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, тобто з 18.05.2024.

    Відтепер при працевлаштуванні жінка з медичною або фармацевтичною спеціальністю має перебувати на військовому обліку та мати військово-обліковий документ.

    Інші норми пункту 51 Порядку № 1487 залишають без змін:
    • керівники підприємств повідомляють відповідним ТЦК та СП про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП;
    • непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) ТЦК та СП з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних;
    • жінки, які мають спеціальність і/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням на загальних засадах, визначених цим Порядком.
    КМУ визначив повноваження та відповідальність керівників підприємств під час мобілізації. Зокрема, змінено норму оповіщення працівників та визначений обов’язок доставляти працівників до ТЦК та СП

    Постановою від 16 травня 2024 року № 560 Кабмін затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі — Постанова 560). Зокрема, визначений обов’язок доставляти працівників до ТЦК.

    Згідно з Постановою 560, керівники підприємств у разі отримання розпорядження голови адміністрації або керівника ТЦК зобов’язані провести оповіщення резервістів і військовозобов’язаних про їхній виклик до ТЦК та СП та забезпечити прибуття резервістів та військовозобов’язаних шляхом їхнього перевезення від підприємства (установи, організації) до пунктів збору ТЦК. Також з’явилася норма про обов’язок інформувати відповідний ТЦК та СП про працівників, які відмовилися від отримання повісток, і працівників, які написали заяви про звільнення.

    У разі виконання військовозобов’язаними працівниками дистанційної чи надомної роботи, у період їхньої тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці або у відрядженні, це не звільняє підприємство від виконання вимог Постанови 560. У такому разі роботодавець має відправити їм виклики про необхідність прибути до ТЦК поштою. Окрім цього, роботодавці зобов’язані в 3-денний термін надіслати копії наказів, підтверджуючу інформацію або документи про таке сповіщення до ТЦК.

    Ці нововведення підкреслюють важливість належної організації військового обліку та мобілізаційної готовності в Україні. Жінки з медичною та фармацевтичною освітою тепер мають стати на військовий облік, а керівники підприємств несуть додаткову відповідальність за інформування та доставку працівників до ТЦК та СП. У такому контексті важливо бути обізнаним про всі нові вимоги та своєчасно виконувати їх.

    Звертайтесь до BDO в Україні для отримання детальної інформації, консультацій та підтримки в адаптації до нових законодавчих змін. Наші фахівці допоможуть вам зорієнтуватися в нових правилах і забезпечити відповідність вимогам закону.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Якщо Ваша мама була знята з військового обліку по стану здоров'я - оновлювати дані та ставати на військовий облік їй не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Слава!

    Обов'язок щодо оновлення даних передбачений лише для тих громадян України, які перебувають на військовому обліку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);".

    Щодо розповсюдження на Вашу матір ЗУ "Про ВО та ВС", то станом на зараз гранічний вік перебування у запасі становить 60 років. На якій підставі Ваша матір була знята з обліку? У зв'язку з гранічним віком перебування у запасі або з іншої причини? Ваша матір була знята з обліку чи виключенна з останнього?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пані СЛАВА!

    Щиро не рекомендую будь-яким чином оновлювати дані у Вашому випадку. Скоріш за все облікові дані про Вашу маму були знищені ще попередніми керівниками воєнкоматів, на місце яких прийшли ТЦК та СП. До 2015 року існував такий регламент.

    Якщо Ваша мама оновить дані - то її поставлять (відновлять) на військовий облік і навіть з легкістю можуть мобілізувати, бо мобілізаційний вік і для жінок, і для чоловіків в Україні - до 60 років.

    Перебування на пенсії цьому (мобілізації) не є перешкодою.

    Ви не несете жодної відповідальності за неоновлення даних, бо закон каже про осіб, які перебувають на ОБЛІКУ.

    Ваша мама в будь-якому разі на обліку не перебуває. Знята з обліку законно. Про зворотнє її письмово ніхто не повідомляв.

    Дуже часто люди мають надію на те, що закони зворотньої дії в часі не мають.

    На жаль суди України вважають, що питань мобілізації та військового обілку норми Конституції та принципи права не стосуються. А тому, громадяни які почали грати в оновлення даних потім були мобілізовані, а оскарження цього в суді - не дало НІЧОГО.

    І це не теорія, а конкретні випадки коли в м. Харкові ТЦК мобілізували бабусь 55+ років до армії, бо вони лікарі чи медичні сестри за освітою.

    Жінок на вулицях ТЦК та поліція не перевіряє, за межі України виїзд поки що не закритий.

    Сенсу нагадувати Вашій мамі про себе в ТЦК я особисто не бачу.

    Хай щастить! Бережіть себе!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Моїй мамі зараз 57 років, вона раніше працювала медичною сестрою.Коли їй було 41 р. пішла на пенсію за вислугою років.В 45 р. (12 років назад) була знята з військового обліку.Цікавить чи розповсюджується на неї ЗУ про військову службу (враховуючи те, що вона вже давно на пенсії) ?Чи необхідно оновлювати дані?

    На підставі чого Ваша мати була знята з військового обліку? За станом здоров'я? Вона була визнана обмежено придатна та знята з обліку, вірно?

    Норми нового мобілізаційного Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Якщо вона не перебуває на обліку, вона не повинна нічого уточнювати.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України