Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 01 липня 2024, питання №113971 650₴

Право виїзду за кордон

Добрий день. Мені 22 роки і я студент денної форми навчання. Я не проходив строкову військову службу та військову кафедру. Тож згідно свого статусу я є призовником, а не військовозобов'язаним. Чисто в теорії у мене є право виїзду за кордон але чи дійсно це так? Бо нещодавно мого друга якому 18 років випустили з України, хоча раніше я вважав, що це неможливо.

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ДЛЯ ВИЇЗДУ СТУДЕНТІВ Є ПЕВНІ УМОВИ.

    Виїзд чоловіків за кордон під час воєнного стану регулює постанова № 57 Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

    Крім цього, відповідно до змін, які вніс закон № 3633-ІХ у ч. 6 ст. 22 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку", з 18 травня 2024 року чоловіки, які мають право на перетин кордону, окрім документів, які це підтверджують, повинні на вимогу працівника Держприкордонслужби пред'явити на кордоні військово-обліковий документ (військовий квиток, тимчасове посвідчення тощо).

    Співробітники ДПСУ мають право перевіряти військово-обліковий документ у громадян України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Виїзд чоловіків за кордон з 1 липня (за станом здоров’я та сімейними обставинами) можливий для:

    1. Осіб з інвалідністю.
    2. Осіб, які мають дружину/чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину/чоловіка для виїзду за межі України.
    3. Осіб, які мають одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи та супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України.
    4. Осіб, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи та супроводжують таких осіб для виїзду за межі України.
    5. Батьків, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю.
    6. Батьків, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.
    7. Бабусь, дідусів, повнолітніх братів, сестер, мачух, вітчимів, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України.
    8. Осіб, які потребують постійного догляду, – у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення.
    9. Опікунів осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України.
    10. Осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, які проживають(перебувають) у закладах/установах, незалежно від форми власності та підпорядкування, і отримують соціальні послуги із стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання, ― у супроводі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду або особою, яка його заміщує (за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України).

    Звичайно, такі громадяни повинні мати при собі відповідні документи, які підтверджують підставу для перетину кордону.

    Крім того, можуть виїжджати за кордон такі категорії громадян:

    • водії, які здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань, а також для населення України;
    • деякі чоловіки-студенти;
    • спортсмени та тренери для участі в офіційних змаганнях і тренувальних зборах.

    Для перетину кордону в таких випадках необхідно мати відповідні дозволи від профільних органів, установ та організацій.

    Хто зі студентів-чоловіків матиме право виїхати з України та які документи потрібні

    Кабінет міністрів України ухвалив постанову № 366, відповідно до якої за кордон можуть виїжджати чоловіки-студенти на один семестр у рамках академічної мобільності (можливість для студентів тимчасово виїхати за кордон для навчання чи стажування).

    Умови для виїзду такі:

    • вік від 18 до 22 років;
    • не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;
    • навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти у вишах України державної або комунальної форм власності;
    • здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування);
    • є учасниками освітньої академічної мобільності;
    • їдуть на навчання в іноземні заклади освіти на один семестр.

    На кордоні необхідно буде пред'явити наступні документи:

    • довідка від вишу щодо направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням підстави співробітництва та строку навчального семестру за кордоном;
    • відсутність за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок, фактів перескладання заліків та іспитів;
    • підтвердження рівня знання мови викладання в іноземному закладі освіти;
    • копія договору академічної мобільності, засвідчену закладом освіти України;
    • е-квиток студента, перевіреного засобами порталу "Дія";
    • військово-облікові документи з відповідними позначками районного, міського ТЦК та СП.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Мені 22 роки і я студент денної форми навчання. Я не проходив строкову військову службу та військову кафедру. Тож згідно свого статусу я є призовником, а не військовозобов'язаним. Чисто в теорії у мене є право виїзду за кордон але чи дійсно це так? Бо нещодавно мого друга якому 18 років випустили з України, хоча раніше я вважав, що це неможливо.

    На жаль, але Ви з Вашим другом були не у рівних становищах. Припускаю, що він виїхав як студент по обміну між закладами освіти в рамках академічної мобільності. Дійсно, юнаки віком 18-22 роки мають за певних умов право на виїзд за кордон. Зокрема це право передбачене відповідною постановою.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-19. У разі введення на території України воєнного стану пропуск через державний кордон громадян України чоловічої статі віком від 18 до 22 років, які за денною формою здобуття освіти здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності та які згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. № 579 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 66, ст. 2183; 2022 р., № 42, ст. 2290), є учасниками програм освітньої академічної мобільності і прямують на навчання в іноземні заклади освіти, здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за умови виконання правил перетинання державного кордону України, наявності підтвердних документів.

    Підтвердними документами для здобувачів освіти закладів вищої освіти України державної або комунальної форми власності, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, є:

    довідка від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми освітньої академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням підстави співробітництва, строку навчального семестру за кордоном, відсутності за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів та підтвердження рівня володіння здобувачем освіти мовою викладання в іноземному закладі освіти;

    копія договору академічної мобільності, засвідчена закладом освіти України в установленому порядку;

    е-квиток студента (учня), перевірений засобами Порталу Дія за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування або введення унікального електронного ідентифікатора;

    військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Здобувачі освіти закладу вищої освіти України державної або комунальної форми власності, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше строку навчального семестру.

    ...

    ВИСНОВОК: якщо Ви здобуваєте освіту бакалавра, Ви також можете виїхати як учасник програм освітньої академічної мобільності для практики за кордон. Якщо Ви вже магістр, виїхати можете лише якщо навчаєтеся на медичному, фармацевтичному або ветеринарному спрямуванні.

    З повагою!

    • Іван Клієнт 3 місяці тому

      Добре, а якщо я перестану бути у статусі студента, то мені також можуть відмовити у перетині кордону?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Звісно, без статусу студента шансів на виїзд взагалі немає. За таких умов Ви претендуєте на виїзд на загальних підставах (супровід члена сім'ї з інвалідністю, інвалідність самого тощо). Як студент Ви можете виїхати виключно як учасник програм освітньої академічної мобільності для практики за кордон.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    На жаль, Вам не дозволять перетинути кордон, оскільки на перод дії воєнного стану виїзд за межі України обмежено для громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

    Отже, для того аби виїхати Вам необхідно мати підставу, повний перелік яких визначений Постановою КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України ". https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Якщо розглядати Ваш виїзд за пунктом 2-6 правил, то, по-перше, Ви не зможете виїхати, оскільки студенти не мають такого права, а по-друге, для виїзду за цим пунктом необхідно мати оформлену відстрочку, що неможливо у Вашому випадку, оскільки Ви є призовником.

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Єдиний варіант для виїзду студентів наступний, проте останній стосується чоловіків у віці від 18 до 22 років (Вам вже є 22 роки) й при певних обставинах:

    2-19. У разі введення на території України воєнного стану пропуск через державний кордон громадян України чоловічої статі віком від 18 до 22 років, які за денною формою здобуття освіти здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності та які згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. № 579 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 66, ст. 2183; 2022 р., № 42, ст. 2290), є учасниками програм освітньої академічної мобільності і прямують на навчання в іноземні заклади освіти, здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за умови виконання правил перетинання державного кордону України, наявності підтвердних документів.

    Підтвердними документами для здобувачів освіти закладів вищої освіти України державної або комунальної форми власності, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, є:

    довідка від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми освітньої академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням підстави співробітництва, строку навчального семестру за кордоном, відсутності за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів та підтвердження рівня володіння здобувачем освіти мовою викладання в іноземному закладі освіти;

    копія договору академічної мобільності, засвідчена закладом освіти України в установленому порядку;

    е-квиток студента (учня), перевірений засобами Порталу Дія за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування або введення унікального електронного ідентифікатора;

    військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Здобувачі освіти закладу вищої освіти України державної або комунальної форми власності, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше строку навчального семестру".

    Всі інші підстави для виїзду пов'язані переважно із сімейними обставинами.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України