Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 01 липня 2024, питання №113980 800₴

Яка відповідальність за 15-річну дитину?

Плануємо неформальну творчу (художню) поїздку в інше місто (прогулянки, малювання, екскурсії). З нами хоче поїхати дитина 15 років, її мама відпускає. Акцент на практику малювання, дитина вчиться у художній школі і тому зацікавлена. Зустрітися плануємо в іншому місті. Малювати, гуляти тощо. Звісно, майже весь час разом, але буде і окремий час.

Яку відповідальність ми несемо і чи несемо? Які деталі треба врахувати? Можливо, якось спростити тощо.

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Доброго дня!

    Ви не несете взагалі ніякої відповідальності за дитину, але на всяк випадок отримайте від матері заяву про те, що вона на свій власний розсуд вирішує надання дозволу дитині на подорож та не покладає на Вас ніяких обов'язків.

    Згідно статті 313 Цивільного кодексу України

    1. Фізична особа має право на свободу пересування.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.

    Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років, має право пересуватися по території України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЯКЩО ВИ СПІВРОБІТНИК НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДЕ ДЕ НАВЧАЄТЬСЯ ДІВЧИНА ТА ОРГАНІЗУЄТЕ ПОДОРОЖ, ТО ВИ НЕСЕТЕ ПОВНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ДИТИНУ.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерства освітиі науки України

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України27 жовтня 2014 р.за № 1341/26118

    ІНСТРУКЦІЯщодо організації та проведення екскурсій і подорожей з учнівською та студентською молоддю

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1341-14#Text

    2. Дія цієї Інструкції поширюється на навчальні заклади, що перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, та на органи управління освітою, що організовують та проводять екскурсії, подорожі з вихованцями, учнями, студентами (далі - учасники).

    ІV. Права та обов’язки керівника та заступника керівника групи, що проводять екскурсію, подорож

    1. Керівник групи та його заступник (заступники) під час проведення екскурсії, подорожі відповідають за життя та здоров’я її учасників згідно із законодавством України.

    Карпенко Андрій Володимирович

    До 14 років дитина може пересуватись країною лише з супроводжуючим, яким може бути викладач або тренер або інша доросла людина, яка відповідає за безпеку дитини. З 14-16 років може самостійно пересуватись але під відповідальність дорослих - начальника поїзда, водія або когось іншого (її повинні посадити у поїзд чи автобус та зустріти по прибутті батьки). А от з 16 років людина має право самостійно вирішувати, куди їхати та яким транспортом, має право купувати квитки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 29. Місце проживання фізичної особи

    1. Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

    {Частина перша статті 29 в редакції Закону № 1673-VII від 02.09.2014}

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    3. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом.

    4. Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.

    5. Місцем проживання недієздатної особи є місце проживання її опікуна або місцезнаходження відповідної організації, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    6. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

    ...

    По суті, дитина віком 15 років має право на вільне пересування територією України, але про всяк випадок, я б радив отримати від одного з батьків дитини відповідну довіреність. Зробити її нескладно, але це допоможе уникнути якихось навіть теоретичних проблем.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Оксана!

    Вам потрібно мати нотаріально завірену заяву від матері дитини про те, що вони дозволяють останній поїздку у Вашому супроводі та не матимуть до Вас жодних претензій. Тобто, заяву, яка не покладає на Вас обов'язків щодо відповідальності за неповнолітню дитину.

    Без відповідної заяви у разі виникнення якоїсь несподіванної ситуації, відповідальність може бути покладена саме на Вас.

    Я розумію, що мати дитини не проти вищезгаданної поїзди, проте, напевно, ця згода надана нею з урахуванням того, що її дитина повернеться додому саме у такому стані, як і поїде.

    Незважаючи на те, що дитині вже 15 років, все ж таки остання є неповнолітньою особою, яка має неповну цивільну дієздатність.

    Наприклад, всі заяви від батьків на екскурсії від закладів освіти завжди містить подібнний вислів "які відповідатимуть за збереження життя і здоров’я нашої дитини під час поїздки."

    То ж, на мою думку, Вам краще підстрахуватись.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, відповідальність за дитини несуть її батьки. Дитина в 14 років, вже самостійно має право пересуватись по території України. Тому ні яких проблем не повинно бути. Але якщо ви будете свідком, якихось не зрозумілих діянь дитини, ви повинні будете прийняти міри для збереження її дитя та здоров'я!.

    14 років права дитини значно розширюються. Цей вік окрім прав передбачає певні обов’язки. Малолітні діти не несуть відповідальності, за їх дії відповідають батьки, опікуни або усиновлювачі. Однак, в цьому віці діти самостійно відповідають за завдану шкоду та можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності за деякі злочини.

    Права, які набувають неповнолітні з 14 років:

    • право на отримання паспорта громадянина України;
    • самостійно звертатись до суду за захистом своїх прав;
    • вибирати собі місце проживання і реєстрації;
    • самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;
    • самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;
    • бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;
    • самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім’я (грошовими коштами на рахунку);
    • одержувати інформацію щодо свого усиновлення;
    • бути членом молодіжних громадських організацій;
    • керувати велосипедом при русі на дорозі;
    • навчатись водінню мотоцикла чи мопеда;
    • працювати у вільний від навчання час для виконання легкої роботи (за згодою одного з батьків);
    • брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA