Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 липня 2024, питання №114363 340₴

Получение военного билета, отсрочка

Добрый день!

Моему мужу 28 лет, военного билета у него нет, есть только приписное. В военкомате был очень давно, больше никаких документов не дали. Интересует алгоритм получения военного билета а так же получения отсрочки . (Я жена, у меня 2 группа инвалидности).

Так же мой муж несколько лет назад менял фамилию, соответственно приписное у него на старую фамилию , а все остальные документы на новую.


Прошу простыми словами объяснить какие наши действия:
1) какие документы нужно брать в военкомат , список
2) нужны ли нотариально заверенные копии всех документов ( о браке, об инвалидности ) ,список
3) очередность действий в военкомате: сначала оформляется военный билет , а потом отсрочка или наоборот?
4) знаю что нужно писать заявление на отсрочку , где взять образец этого заявления.
5) необходимо ли мое присутствие с мужем в военкомате?


Переживаю , потому что наслышана о ситуациях когда у человека отсрочка есть, а его отправляют на фронт.

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації, при чому - безумовне. Жодного висновку про потребу в догляді, жодного постійного догляду у даній ситуації оформлювати не потрібно.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі. Зокрема озвучена Вами підстава передбачатим подання такого пакету документів:

    свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка): довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Реєстрація місця проживання ("прописка"), потребу в постійному догляді - не має жодного значення. Наявність у Вашої дружини 2-ої групи інвалідності надає Вам право на відстрочку.

    Постанова № 560 від 16.05.2024 передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Наводжу Вам алгоритм дій, який буде найбільш безпечним для оформлення відстрочки:

    1.. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, документів про інвалідність дружини, свідоцтво про шлюб та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    4. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    5. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    6. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    З повагою!

    Згорнути

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1) какие документы нужно брать в военкомат , список

    Ваш чоловік має право на відстрочку, адже згідно пункту 11 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Згідно додатку 5 постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Один із документів, що підтверджує інвалідність дружини:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або
    • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або
    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності

    4. Військово-обліковий документ.

    Даний перелік документів є вичерпним, Вам не потрібно здійснювати догляд за дружиною, щоб оформити відстрочку. Наявність інших родичів не є підставою для відмови у оформленні відстрочки.

    З самого початку на адресу ТЦК де плануєтеоформляти відстрочку - відправте поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    З самого початку на адресу ТЦК до якого плануєте ставати на облік - відправте поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Також чоловіку потрібно буде подати заяву про видачу військово-облікового документа.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку чоловіка не повинні направляти на ВЛК, але так як у нього немає належного ВОД, то його можуть спочатку зобов'язати пройти ВЛК. В будь-якому випадку він не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - нехай вимагає Акт відмови, де вкаже, що має право на відстрочку, яким чоловіку не дали скористатися.

    2) нужны ли нотариально заверенные копии всех документов ( о браке, об инвалидности ) ,список

    Згідно постанови КМУ 560 лише для інтернів потрібні нотаріально засвідчені копії документів, що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури. В інших підставах для відстрочки вказується "засвідчені в установленому порядку".

    Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою.

    Наприклад, є ТЦК, де клієнти приносили оригінали та копії документів, для відстрочки і просто представник ТЦК ставив підпис, дату та запис "Згідно з оригіналом" або клієнт сам ставив даний запис та підпис і документи приймались. Проте, бували випадки коли вимагали нотаріальні копії.

    3) очередность действий в военкомате: сначала оформляется военный билет , а потом отсрочка или наоборот?

    Послідовність дій Вашого чоловіка виглядає наступним чином:

    1. Спочатку відправте рекомендованим листом з описом вкладеного заяву про відстрочку, копії документів , що підтверджують право на відстрочку (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали) на адресу ТЦК, де чоловік стоїть на військовому обліку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    2. При особистому візиті до ТЦК чоловік готує 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправив поштою. Якщо бажаєте – можете зробити нотаріальні копії.

    3. Прибувши до ТЦК чоловік повинен спочатку зареєструвати заяву про відстрочку. Для цього він повинен вимагати, щоб на його екземплярі ТЦК проставив відмітку про те, що вони отримали від нього заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    4. Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже чоловік має доказ подачі документів про відстрочку поштою. Чоловік може подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

    5. В будь-якому випадку він не підлягаєте мобілізації, якщо після ВЛК йому вручатимуть мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку - нехай вимагає Акт відмови, де вкаже, що він має право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    6. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    4) знаю что нужно писать заявление на отсрочку , где взять образец этого заявления.

    Заява про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    5) необходимо ли мое присутствие с мужем в военкомате?

    У Вашій присутності немає необхідності

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Юля Клієнт 3 дні тому

      Спасибо за развернутый ответ.

      Одно уточнение по поводу військово облікового документу.

      У мужа ТОЛЬКО приписное на СТАРУЮ фамилию, соответственное по почте нужно отправлять копии приписного ?

      Нужно ли так же дополнительно класть копии сведетельства о смене фамилии??

      • Дерій Владислав Олегович
        50%

        Так, краще додати документи про зміну прізвища. проте органи ДРАЦС повинні були повідомити ТЦК про зміну персональних даних чоловіка.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    У ВАС 100% ПІДСТАВА ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ - У ВАС ДРУЖИНА ІНВАЛІД ІІ ГРУПИ.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ :

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення

    56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ПУНКТОМ п.11 ст.23):

    свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка): довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ ДО ТЦКСП ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ОСОБИСТО.

    НА ВЛК ВАС НЕ НАПРАВЛЯЮТЬ ДО ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПО ВАШІЙ ЗАЯВІ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    АЛЕ, Є ВИНЯТОК - ЯКЩО ВИ НЕ МАЄТЕ ДІЮЧЕГО ВОД (ВЧАСНО НЕ ВСТАЛИ НА ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ ТА НЕ ОФОРМИЛИ ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО) ВАС В ОБОВ'ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ НАПРАВЛЯТЬ НА ВЛК. АЛЕ ЦЕ ПАРАЛЕЛЬНИЙ ПРОЦЕС І ВІН НІЯКОГО ВІДНОШЕННЯ ДО ВЛК ПО ВІДСТРОЧКІ НЕ МАЄ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юлія!

    1) какие документы нужно брать в военкомат , список

    1. паспорт чоловіка та РНОКПП

    2. свідоцтво про шлюб,

    3. документ, що підтверджує Вашу інвалідність із переліку наведеному нижче:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    4. Заява про надання відстрочки у відповідності із Додатком 4 до Постанови №560 (прикладаю до питання).

    2) нужны ли нотариально заверенные копии всех документов ( о браке, об инвалидности ) ,список

    Всі документи повинні бути завірені нотаріально, окрім заяви на відстрочку.

    3) очередность действий в военкомате: сначала оформляется военный билет, а потом отсрочка или наоборот?

    Ваш чоловік повинен подати одразу дві заяви: на видачу військово-облікового документу та на оформлення відстрочки.

    Станом на сьогодня ТЦК у більшості своїй не реєструють заяву на відстрочку, допоки чоловік не отримує ВОД, а перед цим, звичайно, не пройде ВЛК.

    Отже, якщо станеться саме так, чоловіку прийдеться пройти ВЛК, отримати чинний ВОД та після цього подати заяву на відстрочку.

    4) знаю что нужно писать заявление на отсрочку , где взять образец этого заявления.

    Прикладу до питання.

    5) необходимо ли мое присутствие с мужем в военкомате?

    Ні, Ваша присутність з чоловіком у ТЦК не потрібна.

    Переживаю , потому что наслышана о ситуациях когда у человека отсрочка есть, а его отправляют на фронт.

    Не хвилюйтесь. Ваш чоловік має законне право на відстрочку. У разі непровомірних дій з боку ТЦК з приводу видачі мобілізаційного розпорядження після проходження ВЛК, чоловіку потрібно відмовитись від останнього і зазначити у акті відмови, що він має право на відстрочку, а ТЦК відмовило йому у реєстрації заяви.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA