Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 06 липня 2024, питання №114459 350₴

Вручення повістки для проходження ВЛК у день приходу в ТЦК для оновлення даних

Вітаю!)
Пішов оновити дані в ТЦК з приписним свідоцтвом для вступу на навчання. Зразу вручили повістку на ВЛК і дали список документів для оновлення даних. ВЛК маю вже починати проходити з понеділка 8.07.2024 без оновлення даних, як таких. Право на відстрочку від мобілізації буду мати після зарахування на навчання у кінці серпня. У який строк мені проходити ВЛК, і як то все розтягти у часі, щоб настала можливість скористатися відстрочкою по навчанні? Дякую

Відповіді юристів (10)

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2.8.6. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

    Якщо в направленні на ВЛК вказано, що ВЛК Вам потрібно пройти з 08.07.2024 , то до першого лікаря Ви повинні прибути саме в цю дату.

    Якщо після закінчення ВЛК Ви ще не мати мете права на відстрочку, то цілком ймовірно, що Вам вручать мобілізаційне розпорядження.

    Скільки Вам років та який Ви маєте військово-обліковий документ?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!
    • Світлана Клієнт 2 місяці тому

      26 років на даний момент, маю тільки приписне

      • Дерій Владислав Олегович
        10%

        В такому випадку Ви являєтесь військовозобов'язаним і зобов'язані пройти ВЛК, щоб Вам видали належний військово-обліковий документ взамін приписного.

        Для отримання відстрочки по навчанню Вам необхідно мати довідку з ЄДБО, де вказується що Ви є здобувачем освіти та не порушуєте послідовність здобуття освіти.

        Ви в серпні лише плануєте вступати? Вас зарахують на базі приписного?

        • Світлана Клієнт 2 місяці тому

          в серпні зарахування

          про довідку знаю, в ЄДБО по мені дані відсутні

      • Дерій Владислав Олегович
        10%

        Справа в тому, що без належного військово-облікового документа Вас можуть не зарахувати на навчання, а в ТЦК ВОД, як правило, видають після проходження ВЛК разом з повісткою на відправку.

        • Світлана Клієнт 2 місяці тому

          тоді, захворіти в стаціонарі, як варіант?)

          • Дерій Владислав Олегович
            10%

            Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

            • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
            • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

            У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

            Тому, якщо Ви відкриєте лікарняний на 1 місяць, то обов'язок явитись до ТЦК буде після закінчення лікарняного. Проте, протягом трьох днів після відкриття лікарняного Вам потрібно повідомити про це ТЦК.

    Карпенко Андрій Володимирович
    10%

    Вітаю!

    СТРОК ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ 14 ДНІВ. ДАТА ПОЧАТКУ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК ВКАЗАНА В ПОВІСТЦІ (Наказ МОУ 402).

    ЄДИНИЙ ВАРІАНТ ПОТЯГНУТИ ЧАС - ЗАХВОРІТИ (СТАЦІОНАР).

    ДО МОМЕНТУ ЗАРАХУВАННЯ ВАС ДО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ, ВИ МОЖЕТЕ БУТИ МОБІЛІЗОВАНІ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%

    Доброго дня!

    На проходження ВЛК Ви маєте максимум 14 днів.

    Відповідно до пункту 2.8 глави 2 розділу I Наказу МОУ №402:

    "2.8.6. Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів".

    Єдине, як Ви можете розтягти це у часі - мати поважну причину щодо непроходження ВЛК, аби уникнути штрафу у подальшому. Тобто, Вам потрібен лікарняний, скажемо так, майже на півтора місяці. Отже більш реальним у цьому випадку буде лікування на стаціонарі.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Вас прийняли на навчання до ВНЗ та погодились зарахувати з приписним свідоцтвом та подальшим пред'явленням чинного ВОД? Якщо так, то яка кінцева дата подання ВОД до ВНЗ?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    Пішов оновити дані в ТЦК з приписним свідоцтвом для вступу на навчання. Зразу вручили повістку на ВЛК і дали список документів для оновлення даних. ВЛК маю вже починати проходити з понеділка 8.07.2024 без оновлення даних, як таких. Право на відстрочку від мобілізації буду мати після зарахування на навчання у кінці серпня. У який строк мені проходити ВЛК, і як то все розтягти у часі, щоб настала можливість скористатися відстрочкою по навчанні? Дякую

    Виникає логічне питання, а навіщо Ви пішли уточнити дані до ТЦК та СП до моменту Вашого зарахування. По факту, станом на зараз Ви не маєте права на відстрочку та можете бути мобілізовані. Ваш вступ не залежить від уточнення даних? Якщо ні - треба тягти час до зарахування та початку навчання.

    По чинному законодавству, строк для проходження ВЛК складає не більше 14 календарних днів. Тому справи доволі кепські. Поясність детальніше ситуацію з Вашим зарахуванням? Воно не залежить від уточнення даних та отримання належного ВОД?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України