Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 липня 2024, питання №114752 340₴

Чи можу я як військовослужбовець контрактної служби навчатись в інших ВНЗ окрім ВНЗ структурних

На даний час проходжу в/с за контрактом, в цьому році хотів подати документи на навчання в ВНЗ де мені сказали, що питань нема збирайте документи і подавайте, попросили документи про дозвіл керівництва що вони не проти щоб я навчався на заочній формі, на що керівництво мені не дало дозвіл спираючись на закон що я не маю право навчатися в інших ВНЗ окрім ВНЗ структури

Відповіді юристів (7)

    Турчин Ярослав
    14.4%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС!

    Заборон на навчання немає. Освітні права гарантовані Конституцією і не можуть бути відчужені... Проте, в умовах воєнного стану можливі певні обмеження, зокрема командування має право відмовляти Вам у відпустках, які передбачені Кодексом законів про працю України і законодавством про відпустки для осіб, що навчаються. Навіть за викликами на сесії.

    Крім того, формально ВНЗ не має права приймати осіб, які працюють на денну форму навчання. А нещодавно МОН України ще й ввів обмеження щодо можливості вступу осіб, які претендують на відстрочку від мобілізації, тож з цим можуть в цьому році бути непорозуміння у тлумаченні законодавства.

    Загалом же проблем бути не повинно... Єдине, що як навчатися, коли мають право не відпустити навіть на сесії та екзамени.

    Проте, по закону вступити можете. Мало того, служба в армії є підставою вступивши оформити академічну відпустку до завершення служби чи воєнного стану.

    Прохання надати згоду мабуть пов"язане саме з побоюванням ВНЗ, що Вам банально не дадуть навчатися, не відпускаючи на сесії. При цьому вища освіта у нас досі сидить в радянському совку... і зовсім не діджиталізована в плані навчання онлайн та таке інше. Прикриваються казочками, що це не ефективно. А я скажу так, якщо мозку немає, то прихід на пари не допоможе... а якщо в голові щось є, а головне є бажання навчатися, то форма навчання не має значення.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.4%

    Вітаю!

    МОЯ ВІДПОВІДЬ БУДЕ СТОСУВАТИСЯ НАВЧАННЯ В ЦИВІЛЬНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ.

    Пункти 172–173 Указу Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» визначають право військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на отримання вищої освіти. Правда, з умовою що не під час першого контракту: не раніше, доки завершиться перший термін контракту і буде продовжено ще на 5 років наступний контракт.

    Пункт 172 в редакції Указу Президента № 417/2015 від 14.07.2015. Особи рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, а у разі відсутності можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних закладах, – в інших вищих навчальних закладах з метою здобуття вищої освіти.

    Пункт 173. Військовослужбовці рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, та особи офіцерського складу (крім військовослужбовців військової служби за призовом осіб офіцерського складу), які здобули вищу освіту за державним замовленням та прослужили час, що дорівнює часу навчання для здобуття попередньої вищої освіти, для поглиблення професійних знань і здобуття вищої освіти можуть навчатися без відриву від військової служби у закладах вищої освіти з дозволу командира – від командира з'єднання і вище, який надається на підставі рапорту військовослужбовців та оголошується наказом командира (начальника) військової частини, в якій військовослужбовець проходить військову службу. Навчання не повинно перешкоджати виконанню військовослужбовцем службових обов'язків за займаною посадою.

    ЯК БАЧИМО, ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ МАЄ ПРАВО НАВЧАТИСЯ З ДОЗВОЛУ КОМАНДИРА.

    АЛЕ, ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ, НАДАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ВІДПУСТОК ДЛЯ НАВЧАННЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців, які проходять базову військову службу, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

    18. Під час дії воєнного стану військовослужбовцям, крім військовослужбовців, які проходять базову військову службу, надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток припиняється, крім відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв'язку з вагітністю та пологами; відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, - одному з них за їх рішенням); відпустки у зв'язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

    Дерій Владислав Олегович
    14.4%

    Доброго дня!

    Згідно частини 1 статті 13 ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"

    Військовослужбовці мають право на навчання (у тому числі на отримання післядипломної освіти) у військових навчальних закладах, відповідних підрозділах підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації військовослужбовців. Військовослужбовцям, які прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу після здобуття базової або повної вищої освіти за державним замовленням, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби після проходження ними строку служби, який дорівнює часу їхнього навчання для здобуття попередньої вищої освіти. Іншим категоріям військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Згідно пункту 173 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    Військовослужбовці рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, та особи офіцерського складу (крім військовослужбовців військової служби за призовом осіб офіцерського складу), які здобули вищу освіту за державним замовленням та прослужили час, що дорівнює часу навчання для здобуття попередньої вищої освіти, для поглиблення професійних знань і здобуття вищої освіти можуть навчатися без відриву від військової служби у закладах вищої освіти з дозволу командира - від командира з'єднання і вище, який надається на підставі рапорту військовослужбовців та оголошується наказом командира (начальника) військової частини, в якій військовослужбовець проходить військову службу. Навчання не повинно перешкоджати виконанню військовослужбовцем службових обов'язків за займаною посадою.

    Отже, Ви маєте право навчатися без відриву від військової служби у цивільних закладах вищої освіти, але лише з дозволу командира.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня, Ігоре!

    Згідно із Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей":

    Стаття 13. Право військовослужбовців та членів їх сімей на освіту.

    1. Військовослужбовці мають право на навчання (у тому числі на отримання післядипломної освіти) у військових навчальних закладах, відповідних підрозділах підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації військовослужбовців. Військовослужбовцям, які прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу після здобуття базової або повної вищої освіти за державним замовленням, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби після проходження ними строку служби, який дорівнює часу їхнього навчання для здобуття попередньої вищої освіти. Іншим категоріям військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Відповідно до положення "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України":

    172. Особи рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, а у разі відсутності можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних закладах, - в інших вищих навчальних закладах з метою здобуття вищої освіти.

    173. Військовослужбовці рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, та особи офіцерського складу (крім військовослужбовців військової служби за призовом осіб офіцерського складу), які здобули вищу освіту за державним замовленням та прослужили час, що дорівнює часу навчання для здобуття попередньої вищої освіти, для поглиблення професійних знань і здобуття вищої освіти можуть навчатися без відриву від військової служби у закладах вищої освіти з дозволу командира - від командира з'єднання і вище, який надається на підставі рапорту військовослужбовців та оголошується наказом командира (начальника) військової частини, в якій військовослужбовець проходить військову службу. Навчання не повинно перешкоджати виконанню військовослужбовцем службових обов'язків за займаною посадою.

    Отже, Ви маєте право навчатись у ВНЗ, проте потрібно врахувати наступні умови:

    1. Навчатись у ВНЗ можуть військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом.

    2. Навчання не повинно перешкоджати виконанню військовослужбовцем службових обов'язків за займаною посадою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    14.4%

    Доброго дня.

    Військовослужбовці мають право на навчання (у тому числі на отримання післядипломної освіти) у військових навчальних закладах, відповідних підрозділах підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації військовослужбовців.

    Військовослужбовцям, які прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу після здобуття базової або повної вищої освіти за державним замовленням, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби після проходження ними строку служби, який дорівнює часу їхнього навчання для здобуття попередньої вищої освіти.

    Іншим категоріям військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Середницький Євгеній Вікторович
    14.4%

    Доброго дня!

    Згідно з вашим питанням, ситуація виглядає наступним чином: ви проходите військову службу за контрактом і бажаєте навчатися в цивільному ВНЗ на заочній формі, але ваше керівництво не надало дозвіл на це, посилаючись на законодавство.

    Законодавча база

    Відповідно до законодавства України, військовослужбовці мають певні обмеження та права щодо навчання під час проходження служби. Ось кілька ключових моментів, які можуть бути корисними:

    1. Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу":
      • Цей закон регулює умови проходження військової служби, включаючи питання навчання військовослужбовців.
    2. Права військовослужбовців на освіту:
      • Згідно з чинним законодавством, військовослужбовці мають право на здобуття освіти. Однак, це право може бути обмежене певними умовами служби.
    3. Відпустки для навчання:
      • Військовослужбовці мають право на додаткові відпустки для здобуття освіти, але для цього потрібен дозвіл керівництва військової частини.
    Можливі дії

    Ось кілька кроків, які ви можете зробити для вирішення цієї ситуації:

    1. Вивчення законодавства:
      • Перевірте відповідні статті закону, на які посилається ваше керівництво, щоб зрозуміти їхню позицію. Це може бути Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" або інші нормативні акти, що регулюють службу за контрактом.
    2. Звернення до керівництва з обґрунтованою заявою:
      • Напишіть заяву до вашого безпосереднього командира або начальника з проханням переглянути ваше питання та надати дозвіл на навчання. В заяві вкажіть, що ви бажаєте здобувати освіту на заочній формі, що не заважатиме виконанню ваших службових обов'язків.Консультація з юристом:
    • Якщо ваше керівництво не задовольнить ваше прохання, варто звернутися до військового юриста або адвоката для консультації та можливого оскарження рішення керівництва.
    Звернення до вищих інстанцій:
    • Ви можете звернутися до вищих військових інстанцій або до омбудсмена з прав військовослужбовців для розгляду вашого питання.
    Корнійчук Євген Іванович
    13.5%

    Доброго дня, Під час військового стану ви не маєте право на відпустку у зв'язку з навчанням, тому ви можете навчатися, лиуше у військовому вузі, як підвищення кваліфікації.

    На підставі Закону України від 01.12.2022 № 2822-IX відбулось внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

    В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію, а також під час дії воєнного стану надання припиняється

    Стаття 13. Право військовослужбовців та членів їх сімей на освіту.

    1. Військовослужбовці мають право на навчання (у тому числі на отримання післядипломної освіти) у військових навчальних закладах, відповідних підрозділах підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації військовослужбовців. Військовослужбовцям, які прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу після здобуття базової або повної вищої освіти за державним замовленням, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби після проходження ними строку служби, який дорівнює часу їхнього навчання для здобуття попередньої вищої освіти. Іншим категоріям військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    {Пункт 1 статті 13 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1014-V від 11.05.2007 , № 683-VIII від 15.09.2015 }

    2. Особи, які були призвані на строкову військову службу та військову службу за призовом осіб офіцерського складу в період навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації, при звільненні з військової служби зараховуються для продовження навчання до того навчального закладу, де вони навчалися до призову на військову службу, незалежно від форми навчання.

    {Пункт 2 статті 13 із змінами, внесеними згідно із Законом № 683-VIII від 15.09.2015 }

    3. При зміні військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом, або тими, хто перебуває на кадровій військовій службі, місця проходження військової служби, а також при звільненні з військової служби за віком, станом здоров'я чи у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів члени їх сімей, які навчаються (виховуються) у державних навчальних закладах, мають право переводитися до державних навчальних закладів, найближчих до нового місця проходження військової служби або місця проживання.

    4. Дітям військовослужбовців за місцем проживання їх сімей у першочерговому порядку надаються місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

    5. Особа, у якої один з батьків є військовослужбовцем, який має вислугу в календарному обчисленні 20 років і більше, особа, у якої один з батьків є громадянином, звільненим з військової служби за віком, за станом здоров’я чи у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, вислуга років у календарному обчисленні якого становить 20 років і більше, особа, у якої один з батьків є військовослужбовцем, який став особою з інвалідністю внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби, користується переважним правом зарахування до військових ліцеїв, ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою, до вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки, закладів фахової передвищої військової освіти, за умов успішного складання іспитів та відповідності іншим вимогам і правилам прийому до цих навчальних закладів, протягом трьох років після здобуття необхідного для вступу рівня загальної середньої освіти.

    Особа, у якої один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою при виконанні ним обов’язків військової служби, протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти зараховується поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів.

    {Пункт 5 статті 13 в редакції Закону № 1543-VII від 20.06.2014 }

    {Стаття 13 в редакції Закону № 328-V від 03.11.2006 }


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України