Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 липня 2024, питання №114868 350₴

Інформація в реєстрі "оберіг" неповна

Мені 22 роки, в 2021 був признаний "обмежено придатним. Оновив свої дані через Резерв+, але в додатку написано, що інформація в реєстрі "оберіг" неповна. Якщо прийду до ТЦК, чи можуть направити на ВЛК та потім мобілізувати?

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович
    57.1%

    Вітаю Вас!

    Який у Вас військово-обліковий документ - посвідчення про приписку до призовної дільниці чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного?

    Якщо у Вас не буде підстави для відстрочки, то при зверненні до ТЦК у Вас досить високий ризик бути мобілізованим до 25 років. У Вашому випадку вік немає значення, адже Ви стали військовозобов'язаним ще в 2021 році, коли Вас зарахували в запас.

    Вам повинні були видати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування на території України уточнити дані можливо:

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Тому, якщо Ви зареєструвались в Резерв+, то свій обов'язок по оновленню даних виконали.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Іван Клієнт 2 місяці тому

      Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного

      • Дерій Владислав Олегович

        На жаль, Ви є військовозобов'язаним.

        Якщо у Вас не буде підстави для відстрочки, то при зверненні до ТЦК у Вас досить високий ризик бути мобілізованим до 25 років. У Вашому випадку вік немає значення, адже Ви стали військовозобов'язаним ще в 2021 році, коли Вас зарахували в запас.

        У Верховній Раді України пропонують розширити коло військовозобов’язаних до 25-річного віку для надання відстрочки від призову на військову служби під час мобілізації.

        Йдеться про зареєстрований в парламенті законопроект про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (№11379).

        У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що відповідно до нині чинної редакції Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку не підлягають військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу.

        Однак, що робити із тими, хто цю підготовку чи службу не проходив, - не визначено. Зокрема, на практиці, при оновленні даних у ТЦК деяких студентів, які закінчують бакалаврат і зареєстровані на іспити у магістратуру, маючи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, видане як обмежено придатному, направляють на ВЛК.

        Так, законопроектом пропонується встановити, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які були визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" № 3633-IX від 11.04.2024 року, в разі визнання їх придатними до військової служби.

        Проте, коли та чи взагалі даний законопроект приймуть невідомо.

        На даний час, якщо Ви ніде не навчаєтесь та не маєте інших підстав для відстрочки - при зверненні до ТЦК Вас направлять на ВЛК, а потім можуть видади повістку на відправку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Якщо прийду до ТЦК, чи можуть направити на ВЛК та потім мобілізувати?

    Так, направити на ВЛК можуть, оскільки Ви, як обмежено придатний підлягаєте переогляду до лютого 2025 року. Проте, Ви не повинні з'являтись до ТЦК для того самостійно, тільки при отриманні повістки.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Щодо мобілізації, то оскільки Ви військовозобов'язаний, це також можливо, якщо в Вас немає підстави для відстрочки. Ви навчаєтесь?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви маєте статус військовозобов'язаного.

    Спочатку Вас направлять на ВЛК.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    У разі визнання придатним - Вас можуть мобілізувати.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, Вас направлять на ВЛК та можуть мобілізувати. Аби не бути мобілізованим, Ви повинні мати підставу:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    42.9%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, ІВАН!

    Не тільки можуть, а й обов"язково зроблять так.

    Усі обмежено придатні стояли раніше на спеціальному обліку... Їх дані в Реєстр ніхто не вносить. Навпаки. Чекають явку в ТЦК, щоб відправити на перекомісію, яку ТЦК згідно з законодавством прийнятим в квітні 2024 року, має провести до лютого 2025 року.

    От щоб не виловлювати по одному, вони дані в Реєстр не ввнесли і чекають поки Вас пригонять або обставини життєві і неможливість оновити дані, або група оповіщення, яка відловить на вулиці.

    Майже 100 % гарантія, що Ви будете визнані цілком придатним, бо новий Розклад хвороб сформований таким чином, що непридатним може бути визнана людина, яка не може ходити, бачити, чути, здійснювати маніпуляції верхніми кінцівками або усвідомлювати реальність.

    Оскільки у обмежено придатних немає обов"язку проходити перекомісію, то фактично Ви нічого не порушуєте, не з"являючись до ТЦК. Хай шлють повістки.

    Чи ігнорувати їх чи виконувати - вирішувати Вам в залежності від ситуації.

    На облік призовників Вас всеодно наразі не повернуть. Вже були відповідні дискусії. Усі обмежено придатні опинились заручниками обставин... коли придатні однолітки до 25 років не можуть бути призвані за мобілізацією, а не зовсім здорові обмежено придатні - бачте не можуть бути повернені на облік призовників і таких людей мобілізувати можна виявляється. Це вражаючий цинізм та несправедливість, але на це ТЦК начхати. У них план. Їм всеодно кого здати у військові частини.

    Залишається лише чекати чим це завершиться і молитися, щоб війна завершилась в найближчі пів року.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України