Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 липня 2024, питання №114880 2750₴

Чи є необхідною умовою оновлений ВОД зі штрих-кодом для вступу в аспірантуру у ВНЗ?

Мені 25 і у мене є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного 2021 року, не оновлений після 18 травня.

В умовах вступу до всіх ВНЗ зазначається наступне:
"- копія військово-облікового документа (для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, а для призовників - посвідчення про приписку до призовних дільниць)"

Окрім того, не помічав жодних наказів МОН чи змін до умов вступу до ВНЗ зі згадкою саме про оновлений ВОД.

Чи прийме приймальна комісія ВНЗ цей документ і я зможу оновити дані після зарахування чи все ж потрібно мати оновлений ВОД для вступу і зарахування до ВНЗ?

Якщо все ж потрібен, чи достатньо буде для подачі документів для вступу оновлений в ЦНАП/Резерв+ і роздрукований електронний ВОД (витяг з Оберегу), без наявного паперового ВОД з вклеєним штрих-кодом?

Відповіді юристів (15)

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане ВОЛОДИМИР!

    Питання досить неоднозначне.

    Як Ви слушно зазначили - у правилах прийому не вказано нічого про те, який ВОД. Так само заклад освіти не є уповноваженим на контроль за оновленням облікових даних до моменту прийняття осіб на навчання.

    Припускаю, що питання буде вирішуватися або за неофіційними вказівками МОН, чи кожним закладом на власний розсуд.

    Проте, якщо Ви вже точно знаєте. що зараховані - не бачу ніяких перешкод в тому, щоб Ви сгенерували ВОД в Резерв+

    В будь-якому разі без оновлення даних в ТЦК Вам відстрочку не оформлять. І доведеться вирішувати питання в судовому порядку.

    На сайті МОН є відповідна сторінка де розміщують усі листи і нормативку МОН щодо мобілізаційних питань у закладах освіти. Слідкуйте, може з"являться якісь нові листи, які вчергове спотворять законодавство.

    https://mon.gov.ua/ministerstvo-2/diyalnist/mobili...

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    • Volodymyr Клієнт 2 місяці тому

      Дякую!

      У випадку якщо ВНЗ вимагатиме ще перед іспитами і зарахуванням оновлений ВОД, мені краще через ЦНАП отримати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних або оформити е-ВОД зараз до 16 липня чи уже ближче до самого вступу в кінці серпня?

      • Турчин Ярослав
        33%
        Турчин Ярослав 2 місяці тому

        Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Перед іспитами вимагати не мають права. Уважно дивіться Правила прийому закладу, в який Ви плануєте вступати.

        Документи подаються у строк та порядку, які визначені МОН.

        XV. Вимоги до Правил прийому

        1. Правила прийому в 2024 році розробляються відповідно до законодавства України, затверджуються вченою (педагогічною) радою закладу вищої освіти, розміщуються на офіційному вебсайті закладу вищої освіти та вносяться до ЄДЕБО впродовж місяця після набрання чинності цим Порядком. Правила прийому діють до 31 грудня 2024 року.

        Правила прийому до аспірантури (ад’юнктури, творчої аспірантури, асистентури-стажування) на 2024 рік затверджують вчені ради закладів вищої освіти (наукових установ) як додаток до Правил прийому.

        2. Правила прийому мають містити:

        • порядок і строки подання вступниками, громадянами України, військово-облікового документа (для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, для призовників - посвідчення про приписку до призовних дільниць), відповідно до пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487;

        Якщо Ви не будете мати гарантії 100 %, що будете мати відстрочку - оновлення даних лише призведе до того, що Ви повідомите ТЦК про себе... і Вас намагатимуться мобілізувати.

        Не буде нічого страшного, якщо оновитесь пізніше.

        В будь-якому разі вирішувати Вам. І ризикувати Вам.

        Не певен, що якщо оновитесь до граничного терміну, то Вам не встигнуть прислати повістку на строк, який ще не дасть Вам змоги отримати право на відстрочку. Навчання здається з 1 вересня у закладах освіти розпочинається.

        Штрафів не бійтеся, штрафи за неоновлення даних неможливі. Розробники законопроектів з Міноборони припустились фатальної помилки у цьому питанні.

        Тож тепер будь-який штраф за неоновлення з легкістю оскаржується в суді (правова позиція щодо неможливості штрафів та інших санкцій - додаю до відповіді).

        • Volodymyr Клієнт 2 місяці тому

          Дякую дуже! Не бачу лише

          правова позиція щодо неможливості штрафів та інших санкцій - додаю до відповіді
          • Турчин Ярослав
            Турчин Ярослав 2 місяці тому

            Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Чомусь не додається. Напишіть мені натиснувши кнопку "Спілкуватись у чаті", я Вам вишлю файл особисто.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ВАШОГО ТИМЧАСОВОГОПОСВІДЧЕННЯ ДОСТАТНЬО ДЛЯ ВСТУПУ У ВНЗ.

    ВСТУП ТА ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ НІЯК НЕ ПОВ'ЯЗАНІ.

    2. А ОТ ОНОВИТИ ДАНІ ВАМ ПОТРІБНО, ЩОБ НЕ БУТИ ПРИТЯГНУТИМ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ .

    ТАКОЖ, НЕ ОНОВЛЕННЯ ДО 17.07 ДАНИХ 100% ПРИВЕДУТЬ ДО ШТРАФУ ТА ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ В РАЗІ ПЕРЕВІРКИ У ВАС ДОКУМЕНТІВ.

    В Україні з 18 травня 2024 року діють нові правила мобілізації, затверджені змінами до законів Про мобілізаціну підготовку й мобілізацію, Про військовий обов’язок та військову службу, про військовий стан, та деякими змінами до КУпАП. З січня 2024 року вступили в дію зміни в закон, який регулює діяльність Єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних Оберіг, який передбачає формування військово-облікових документів на базі Оберіга й функціонування електронного кабінета військовозобов'язаного.

    Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов'язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

    Серед військово-облікових документів, передбачених законодавством є такі:

    • приписне свідоцтво для призовників, які стали на військовий облік та не є військовозобов'язаними;
    • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного кількох зразків до 2017 року;
    • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного нового зразка з 2017 року;
    • військовий квиток чи посвідчення офіцера;
    • військово-обліковий документ, сформований онлайн на базі даних Оберіг ― зараз через застосунок Резерв+ для призовників, військовозобов'язаних і резервістів.

    У липні деяких військовозобов'язаних оштрафують і це стосується тих, які проігнорували правила і не пішли оновлювати свої облікові дані в ТЦК. Штраф почнуть виписувати після 17-го числа.

    Штраф за неявку в ТЦК та інші порушення можуть бути виписані на підставі двох статей: 210 - "За порушення правил військового обліку" та 210-1 - "За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    "II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);".

    ххх

    ВИ МОЖЕТЕ САМІ ЗГЕНЕРУВАТИ ДІЮЧИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК.

    ЙОГО ДОСТАТНЬО ДЛЯ ВСТУПУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 18 червня 2024 р. № 721

    Київ

    Про внесення змін до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів


    Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Внести до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2978), зміни, що додаються.

    2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 18 червня 2024 року.

    https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-...

    У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (далі — QR-код військово-облікового документа).Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування та не може перевищувати строк дії відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів.У разі коли відомості, зазначені у підпунктах 1—5, 8, 11—13 пункту 8 цього Порядку, на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    8. Військово-обліковий документ в електронній формі містить такі відомості з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (за наявності):1) прізвище;2) власне ім’я (усі власні імена);3) по батькові (за наявності);4) дата народження;5) реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);6) окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;9) військове звання (для військовозобов’язаних та резервістів);10) військово-облікова спеціальність;11) відомості про виконання військового обов’язку (категорія обліку);12) відомості про військовий облік (вид обліку та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому перебуває на обліку);13) відомості щодо звернення або надсилання до Національної поліції повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення;14) адреса місця проживання;15) номери засобів зв’язку;16) адреси електронної пошти (за наявності);

    16) адреси електронної пошти (за наявності);17) дата і час оновлення облікових даних призовником, військовозобов’язаним та резервістом;18) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.”.Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    • Volodymyr Клієнт 2 місяці тому

      Дякую дуже!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%

    Доброго дня, Володимире!

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;".

    Ваше тимчасове посвідчення є належним документом для вступу до ВНЗ.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    При тому вимога щодо наявності штри-коду у Вашому ТП законодавством не передбачена.

    Якщо говорити про е-ВОД, то цей документ має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД. В останньому як раз і буде зазначений той самий штрих-код тільки у двомірному вигляді. То ж, на мою думку, е-ВОД з усіма необхідними даними повинно бути достатньо для подання документів та зарахування до ВНЗ.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Volodymyr Клієнт 2 місяці тому

      У випадку якщо ВНЗ вимагатиме ще перед іспитами і зарахуванням оновлений ВОД, мені краще через ЦНАП отримати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних або оформити е-ВОД зараз до 16 липня чи уже ближче до самого вступу в кінці серпня?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Думаю, що Вам краще оформити все ж таки е-ВОД, аби мати можливість надати останній замість ТП з відсутнім штрих-кодом. Зробить це до 16 липня. Бо стном на зараз деякі ЦНАПИ вже не приймають.

    Корнійчук Євген Іванович
    33%

    Доброго дня ваш вод є чинним і не потребує заміни. Відповідно до

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Також з досвіду є, скажу, шо ВНЗ бувають приймають взагалі без військового документа під розписку, що він буде виготовлений найближчим часом або вас буде відраховано.

    У вашому випадку, можно скористатись додатком резерв+ або ЦНАп та зробити самостійно кюар код підтягнувши його через додаток або вам можуть його сформувати у ЦНАП.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

    1) прізвище;

    2) власне ім’я (усі власні імена);

    3) по батькові;

    4) дата народження;

    5) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;

    8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;

    9) військове звання;

    10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової та оперативно-службової діяльності);

    11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    12) відомості про виконання військового обов’язку;

    13) відомості про військовий облік;

    14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції;

    15) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.

    Після зарахування до навчального закладу, ви маєте право на отримання відстрочки від мобілізації

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);

    перший (бакалаврський) – бакалавр;

    другий (магістерський) – магістр;

    третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;

    науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Зразок заяви додаю

    • Volodymyr Клієнт 2 місяці тому

      Дякую дуже!

      У випадку якщо ВНЗ вимагатиме ще перед іспитами і зарахуванням оновлений ВОД, мені краще через ЦНАП отримати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних або оформити е-ВОД зараз до 16 липня чи уже ближче до самого вступу в кінці серпня?

      • Корнійчук Євген Іванович
        0.9%

        Краще це зробити до 16 липня щоб уникнути штрафу, зробіть це в останній момент через додаток Резерв+ , через ЦНАП вже можете не встигнути бо там черги.. а також можливо строк буде продовжено.

    Volodymyr Клієнт 2 місяці тому

    Дякую дуже!

    • Корнійчук Євген Іванович

      Завжди радий допомогти!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України