Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 липня 2024, питання №114893 350₴

якщо прийде повістка на проходження ВЛК чи можна її пройти за фактичною адресою проживання 9а не адресою де значиться на обліку) та стати на облік вже в ТЦК за місцем проживання?

Доброго дня.
Чоловік оновив дані в Резерв+, де вказав фактичну адресу проживання, а адреса прописки відмінна, проте за нею він стоїть на обліку в ТЦК
Питання: якщо прийде повістка на проходження ВЛК на адресу факт.проживання, чи може чоловік прийти у ТЦК за фактичною адресою проживання та стати тут на облік і вже тут тоді проходити ВЛК?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ганна!

    Питання: якщо прийде повістка на проходження ВЛК на адресу факт.проживання, чи може чоловік прийти у ТЦК за фактичною адресою проживання та стати тут на облік і вже тут тоді проходити ВЛК?

    На жаль, ні. Чоловік повинен буде з'явитись саме до того ТЦК, у якому перебуває на обліку та який надіслав йому повістку на проходження ВЛК.

    Крім того, Ваш чоловік у разі зміни місця проживання повинен був знятись у ТЦК за місцем реєстрації та стати на облік у ТЦК за місцем проживання.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    7) особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів);".

    Відповідно до пункту 81 тієї ж Постанови:

    "81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, повістка вважається врученою поштовим зв'язком, якщо ви підпишете , документ про отримання листа. У такому разі ви повинні з'явитись за адресою вказаною у повісці. Якщо ви вказали , свою електронну пошту, то на мою думку вам відправлять повістку у сам додаток або на електронну пошту, як це буде працювати ще не відомо, поки тільки оновлюємо дані

    Повістка видається по суті тільки тим тцк де вже перебуваєте на обліку за вашим місцем реєстрації Але на практиці, їх видають хто хоче і де хоче. Якщо бажаєте нести службу, ви можете звернутися до будь якого тцк де вас успішно мобілізують.

    Для уникнення мобілізації треба мати підстави для відстрочки від мобілізації передбачені ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Пройти ВЛК чоловіку потрібно в тому ТЦК, який належним чином вручив повістку.

    При необхідності чоловік може стати на віськовий облік за місцем проживання.

    Щоб чоловіка не мобілізували він повинен мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але тут вибір невеликий. Чоловік повинен буде прийти до ТЦК, від якого отримує повістку про явку. І це незалежно від місця перебування на військовому обліку. Навіть мобілізувати особу може ТЦК, до якого військовозобов'язаний не має жодного відношення. Саме такими є наші реалії.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС!

    Майже 100 % впевнений, що ніхто ніякі повістки слати не буде взагалі. Спрочатку спробують як слідчі - попрацювати по телефонному праву. Тобто будуть дзвонити і казати, щоб прийшли на ВЛК. А якщо вже не з"явитесь чи відмовитесь - тоді вже будуть окремим кадрам слати повістки.

    При цьому піти в інший ТЦК не можна на жаль.

    Звісно можна спробувати встати на облік в іншому. Але одразу кажу - кожен ТЦК не хоче мати собі баласт на обліку серед тих, хто не хоче служити... Тому, зрозумівши, що Ви плануєте оформлювати відстрочку і зміна місця обліку - лише щоб це було ближче робити, Вас майже 100 % відправлять до ТЦК за місцем обліку.

    Якщо Ваш чоловік збирається мобілізовуватись, то жодних проблем з прийняттям його на облік в ТЦК за новим місцем не буде. Зроблять все під ключ.

    ВІдповідно до пунктів 30, 34 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560,

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...

    Повістка формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або бланк повістки заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис або особисто підписує повістку та скріплює гербовою печаткою.

    У разі формування повістки за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис у день її формування.

    Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, після накладення керівником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу кваліфікованого електронного підпису можуть:

    • централізовано друкуватися разом з описом вкладення і надсилатися військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
    • вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення.

    Для оповіщення військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України чи СБУ бланк повістки оформляється зазначеними органами. Порядок оформлення повісток, їх підпис та реєстрація визначаються розвідувальними органами України, СБУ.

    {Пункт 30 в редакції Постанови КМ № 807 від 09.07.2024}

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    {Абзац перший пункту 34 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 747 від 25.06.2024}

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату протягом 48 годин після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    {Абзац третій пункту 34 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 747 від 25.06.2024, № 807 від 09.07.2024}

    Централізований друк повісток, які сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та направлення їх військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку здійснюються Міноборони або державними підприємствами, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави (в поліграфічній галузі), на підставі відповідних договорів, укладених між Міноборони, призначеним оператором поштового зв’язку та/або державними підприємствами, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави (в поліграфічній галузі).

    {Пункт 34 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 807 від 09.07.2024}

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовозобов’язаних (додаток №2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 р. № 1487) військовозобов’язаних зобов’язано:

    - прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів.

    Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    Як наслідок чоловік має з'явитися за повісткою до ТЦКСП, який його викликає і там же пройти ВЛК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України