Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 липня 2024, питання №114925 650₴

Жінка фармацевт, оновлення даних в Резерв +

Я жінка фармацевт, мама 3-х дітей,приватний підприємець,на обліку не стояла.Сьогодні оновила дані в Резерв +, Все пройшло вдало,але висвічується що" інформація в реєстрі "оберіг" неповна,зверніться до ТЦК за місцем реєстрації."Будь ласка підскажіть,чи виконала я вимогу закону щодо оновлення даних до 16 липня ?І чи маю я йти в ТЦК?Дякую

Відповіді юристів (11)

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Згідно частини 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Згідно пункту 50 постанови КМУ № 1487

    Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок (додаток 14) до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

    Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень - 30 діб.

    Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного (із строком дії 30 діб), повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

    Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

    Згідно пункту 51 постанови КМУ № 1487

    Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням на загальних засадах, визначених цим Порядком.

    Отже, у Вас є обов'язок стати на військовий облік військовозобов'язаних.

    Обов'язок уточнити дані Ви виконали, але порушуєте правила військового обліку , адже не перебуваєте на військовому обліку. Стати на військовий облік можливо лише після особистої явки до ТЦК.

    Якщо Ви утримуєте трьох дітей до 18 років - то Ви маєте право на відстрочку і не підлягаєте мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    З юридичної точки зору Ви не виконали норму закону.

    Поясню чому - на військовий облік Ви можете стати шляхом звернення до ТЦКСП.

    Отже норму закону Ви не могли виконати оскільки не перебували на військовому обліку.

    Тому Вам необхідно звернутися до ТЦКСП.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ ВИКОНАЛИ ВИМОГУ ПРО ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ.

    ЧЕКАЙТЕ НА ПОВІСТКУ - НЕ РАДЖУ ЙТИ ДО ТЦКСП ІНІЦИАТИВНО.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Аліна!

    Ви виконали вимогу щодо оновлення даних. Проте, як жінка з медичною освітою повинні стати на облік в ТЦК за місцем реєстрації.

    Відповідно до частини 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    "11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням".

    Отже, наразі Ви повинні чекати на повістку від ТЦК, аби стати на військовий облік.

    Згідно Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;".

    Оскільки на Вашому утриманні знаходиться троє неповнолітніх дітей, то Ви маєте право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів:

    свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше) або рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю),

    або рішення органу опіки і піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним,

    або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні,

    або рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного відповідно до положень статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, а також договір про сплату аліментів на дитину.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Аліна Клієнт 2 місяці тому

      Дякую за відповідь.Отже ,я оновила дані ,і штраф за "неоновлення" даних ( 17-25 000 грн) мені не грозитть,правильно? Тепер треба очікувати рано чи пізно повістку від ТЦК ,якщо правильно розумію.Так як я виховую 3-х неповнолітніх дітей,мені теж буде відстрочка на 30 днів?Дякую

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, на жаль, Вам прийдеться стати на облік, тим паче, що Ви вже оновили дані.

        Відстрочка в Вас буде до того моменту, допоки одному з дітей не виповниться 18 років.

        Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

        У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    На мою точку зору, дані Ви уточнили, адже виконали вимогу чинного законодавства щодо оновлення інформації по ПІБ, місцю проживання, номеру телефону. Втім, я не дуже зрозумів, чи перебуваєте Ви на військовому обліку, чи мали взагалі військово-обліковий документ?

    Питання мобілізації жінок, на щастя, є добровільним, а тому подавати заяву про оформлення відстрочки Вам не потрібно. Але стати на облік - обов'язково, адже по суті Вам можуть відмовити навіть у працевлаштуванні без ВОД.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович
    10%

    Вітаю, ваша ситуація потребує детального розгляду, але я постараюся надати загальні рекомендації.

    1. Оновлення даних у системі Резерв+:
      • Якщо ви оновили свої дані у системі Резерв+ і система повідомила, що все пройшло вдало, це добре. Однак, повідомлення про неповну інформацію в реєстрі "Оберіг" вказує на необхідність подальших дій.
    2. Звернення до ТЦК:
      • Повідомлення про те, що інформація в реєстрі "Оберіг" неповна, вказує на те, що певні дані ще потрібно уточнити або додати. Для цього вам слід звернутися до Територіального Центру Комплектування та Соціальної Підтримки (ТЦК) за місцем вашої реєстрації.
    3. Виконання вимог закону:
      • Оскільки ви оновили свої дані до 16 липня, ви виконали вимогу закону щодо своєчасного оновлення інформації. Проте, для повного виконання вимог і щоб уникнути можливих проблем у майбутньому, вам все ж таки слід звернутися до ТЦК і уточнити всі необхідні деталі.
    4. Категорії, які підлягають мобілізації:
      • Жінки, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років, не підлягають мобілізації. Це важливо враховувати у вашій ситуації.
    Рекомендації
    • Зверніться до ТЦК: Візьміть з собою всі необхідні документи (паспорт, свідоцтва про народження дітей, документи про вашу діяльність як приватного підприємця та інше) і зверніться до ТЦК для уточнення інформації та внесення необхідних даних до реєстру "Оберіг".
    • Консультація з юристом: Якщо у вас є можливість, проконсультуйтеся з юристом, який спеціалізується на військовому праві, щоб бути впевненою у правильності всіх дій.

    Сподіваюсь, ця інформація буде корисною для вас.

    Турчин Ярослав
    25.1%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ!

    В Резерв+ чітко написано, що Ви не перебуваєте на військовому обліку, що видно на Вашому скріншоті.

    Тож і натякають, що якщо Ви вважаєте себе військовозобов"язаною і дуже хочете служити - то йдіть в ТЦК, ставайте на військовий облік та будьте військовозобов"язаною на рівних засадах з іншими.

    Оскільки Ви не перебуваєте на обліку, то у Вас немає обов"язку оновлювати дані взагалі.

    Наразі вимагають оновити дані на підставі абзацу 4 пункту1 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення"Закону № 3633-IX (більш відомого як законопроект № 10449), який набув чинності з 18.05.2024 р.

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дан

    Вирішувати звісно Вам.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович
    11.8%

    Доброго дня,

    Я жінка фармацевт, мама 3-х дітей,приватний підприємець,на обліку не стояла.Сьогодні оновила дані в Резерв +, Все пройшло вдало,але висвічується що" інформація в реєстрі "оберіг" неповна,зверніться до ТЦК за місцем реєстрації."Будь ласка підскажіть,чи виконала я вимогу закону щодо оновлення даних до 16 липня ?І чи маю я йти в ТЦК?Дякую

    вам треба стати на облік особисто відвідавши ТЦК.

    З набранням чинності нового закону про мобілізацію 18 травня 2024 року жінки, які здобувають медичну освіту або працюють у медичній сфері, зобов’язані ставати на військовий облік. Ця вимога стосується всіх представниць медичних професій, незалежно від їхнього бажання.

    Взяття на облік жінок-медиків не означає їх автоматичної мобілізації. Метою цього заходу є формування резерву медичного персоналу для потреб Збройних Сил України та забезпечення готовності до можливого залучення у разі необхідності.

    Незважаючи на обов’язковий військовий облік, жінки-медики зберігають право на виїзд за кордон у 2024 році. Згідно з роз’ясненнями Державної прикордонної служби, заборона на перетин кордону стосується лише жінок-військовослужбовців та державних службовців.

    Представниці медичних професій, які перебувають на обліку в ТЦК, можуть вільно виїжджати за межі України за наявності необхідних документів. Їхнє пересування не обмежується через військовий облік.

    ПРИЗОВ ЖІНОК-МЕДИКІВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ

    Важливо зазначити, що попри те, що обов’язковий військовий облік, мобілізація жінок-медиків на строкову військову службу можлива лише за їхньою добровільною згодою. Закон забороняє примусовий призов представниць цієї категорії.

    Водночас у разі гострої потреби, жінки-медики можуть бути залучені до виконання службових обов’язків у цивільних закладах охорони здоров’я або у військових мобільних госпіталях за контрактом.

    Нові норми закону націлені на формування резерву медичного персоналу та забезпечення готовності системи охорони здоров’я до можливих викликів воєнного часу. Жінки-медики стають на облік, але їх участь у бойових діях залишається виключно добровільною

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    Будь ласка підскажіть,чи виконала я вимогу закону щодо оновлення даних до 16 липня ? - оскільки Ви не перебуваєте на військовому обліку військовозобов'язаних, то взагалі не повинні були оновлювати дані. Це чітко встановлено пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку".

    І чи маю я йти в ТЦК? - ні, обов'язкова явка до ТЦК тільки по повістці. Відповідно до частини дванадцятої статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Отже, мобілізація жінок, які перебувають на військовому обліку військовозобов'язаних, здійснюється лише за бажанням (тобто, за письмовою заявою-згодою). Тому відповідно жінці, на відміну від чоловіка, не потрібна підстава для відстрочки.

    Додатково зазначу, що всі обмеження на виїзд за кордон також стосуються лише чоловіків. Жінок на кордоні пропускають без будь-яких проблем, ніхто не запитує про перебування на військовому обліку військовозобов'язаних та оновлення даних, не просить показати військово-обліковий документ. Тому для виїзду достатньо мати лише закордонний паспорт.

    При цьому, про те, що Ви маєте освіту фармацевта та навіть оновлювли дані через Резерв+, краще не згадувати (самостійно прикордонники про це у Вас не запитуватимуть). У протилежному випадку дійсно можуть виникнути питання.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України