Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 липня 2024, питання №115212 350₴

Чи потрібно реєструватися 18-річному сину в Резерв, якщо за кордоном вже 3 рік?

Мій син був під тимчасовим захистом з березня 2022 року в країні ЄС. На момент прибуття в Єс йому виповнилося 16.
В 2023 році він вступив в університет в ЄС, і отримав ВНЖ по навчанню.
В Україні він не ставав на облік, і не мав приписного.
Зараз вже 18 років.

Чи необхідно йому звертатися кудись, аби стати на облік? Чи необхідно реєструватися в Резерв?

Чи після закінчення військового стану він може стати на облік в тцк?
Дякую

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович
    13.4%

    Доброго дня!

    По віку Ваш син являється призовником і в 16 років повинен був стати на військовий облік призовників.

    Згідно статті 14 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    1. Взяття громадян України на військовий облік призовників проводиться з метою визначення наявних людських ресурсів, ступеня їх придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    2. Взяття громадян України на військовий облік призовників здійснюється у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    3. Щороку протягом січня - березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування за кордоном уточнити дані можна:

    • шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або
    • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    Отже, так як Ваш син не перебуває на військовому обліку він не зможе уточнити дані.

    А якщо він зареєструється в Реєстр+, то там буде вказано, що інформація потребує уточнення і необхідно особисто звернутись до ТЦК.

    Ваш син може стати на військовий облік лише при особистій явці до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    10%

    Вітаю!

    ВАША СИТУАЦІЯ НЕСТАНДАРТНА.

    НАПРАВТЕ ЛИСТ З ДАНИМИ ДО КОНСУЛЬСТВА УКРАЇНИ В КРАЇНІ ПЕРЕБУВАННЯ, ВИКЛАВШИ ВСЮ СИТУАЦІЮ ( ЩО НЕ СТАНОВИВСЯ НА ОБЛІК ПРИЗОВНИКІВ, ТОМУ ЩО НА МОМЕНТ ВИЇЗДА НЕ МАВ ВІДПОВІДНОГО ВІКУ).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас.

    Цікава ситуація, адже син по факту не став на військовий облік у 17-річному віці та не отримав приписне свідоцтво. Вимоги щодо уточнення даних стосуються лише щодо тих, хто на такому військовому обліку перебуває. Але він не перебуває на обліку у зв'язку з тим, що по факту порушив вимоги чинного законодавства, на ставши на облік у 17 років. Я схиляюся до того, що йому треба оновити совї облікові дані.

    Тим більше, що згідно із законодавством:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку , зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Чи треба це робити з точки зору доцільності - питання виключно суб'єктивне і не зовсім коректно його обговорювати у публічному просторі.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13.4%

    Доброго дня, Ольга!

    Чи необхідно йому звертатися кудись, аби стати на облік? Чи необхідно реєструватися в Резерв?

    На жаль, але стати на військовий облік Ваш син зможе лише на території України, звернувшись до ТЦК.

    Навіть за умови того, що він встановить Резерв+, жодних даних не підтягнеться, оскільки у 17 років він не став на облік в ТЦК.

    Стаття 14 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Взяття громадян України на військовий облік призовників

    1. Взяття громадян України на військовий облік призовників проводиться з метою визначення наявних людських ресурсів, ступеня їх придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    2. Взяття громадян України на військовий облік призовників здійснюється у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    3. Щороку протягом січня - березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років.

    Наразі постановка на облік в ТЦК, громадян, які знаходяться за кордоном передбачена лише для тих, хто знявся в обліку в ТЦК у зв'язку із виїздом на ПМП в іншу країну.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву з визначеними документами відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню або регіональному органу СБУ або відповідному підрозділу розвідувальних органів на їх адресу електронної пошти, яка розміщена на їх офіційному веб-сайті, у семиденний строк.

    Можливо, сину потрібно звернутись до консульства України в країні перебування та викласти ситуацію, яка сталася. Він не винен в тому, що на момент настання 17 років перебував за кордоном. Їхати ж зараз в Україну, аби стати на облік та отримати приписне також нереально. Іншого виходу я не бачу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    15.4%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС!

    Ні не потрібно. Ваш син не перебуває на військовому обліку. А тому не має обов"язку уточнювати данні, яких немає. Жодної інформації про Вашого сина в ТЦК немає і не буде.

    Перебування за кордоном - є поважною і суттєвою причиною неможливості бути в воюючій країні та не стати на військовий облік у встановлений законом строк (на майбутнє).

    Консульства військовий облік не здійснюють, про що вже просто кричать на офіційних своїх сайтах.

    Тому у Вашого сина не було і немає можливості стати на вйськовий облік без повернення в Україну.

    При цьому, я не зустрічав жодного закону України, в якому б вказувалосяь, що в умовах воєнного стану УСІ ГРОМАДЯНИ зобов"язані повернутись в Україну. А якщо такого немає, то вибачте діють норми Конституції України щодо свободи пересування та вільного вибору місця проживання.

    Порушення конституційного права з підстав наявності конституційного обов"язку - це нонсенс.

    Тож живіть спокійно!

    Потім повернетесь в Україну, станете в 7-дений термін на військовий облік, якщо до того часу буде таке поняття як облік.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    13.4%

    Доброго дня.

    Оскільки ваш син громадянин України він зобов'язаний стояти на військовому обліку призовників.

    В Вашому випадку можна спробувати застосувати аналогію закону.

    Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву з визначеними документами відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню або регіональному органу СБУ або відповідному підрозділу розвідувальних органів на їх адресу електронної пошти, яка розміщена на їх офіційному веб-сайті, у семиденний строк.

    Спробуйте цей варіант.

    Адміністративне стягнення за статтею 210 КУпАП (порушення правил військового обліку) може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так вам треба оновити свої дані.

    У випадку перебування за кордоном, повідомлення про зміну даних також можлива шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності), пояснила Кісь.

    "Актуалізація місця проживання для таких військовозобов'язаних більш ніж нагальна через необхідність контролю адреси реєстрації, на яку може бути надіслана повістка від ТЦК, ігнорування якої призведе до адміністративної відповідальності, обмеження прав керування транспортним засобом та інші негативні наслідки у вигляді накопичення штрафів, арешти майна, а також до кримінальної відповідальності", - попередила адвокат.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 - 25 500 грн) за ст. 210 КУпАП.

    Вона уточнила, що притягнення до відповідальності не застосовується у разі можливості отримання персональних даних шляхом взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами даних, адміністраторами яких є державні органи.

    "Будь яке притягнення до відповідальності може бути оскаржене, але підлягає негайному виконанню. Діятиме воно до моменту виконання людиною вимог ТЦК, сплати штрафу або до закінчення особливого періоду, тобто воєнного стану", - деталізувала Кісь.

    Вона додала, що судова практика з цього питання ще не сформована, застосовується ст. 210 КУпАП в цій редакції тільки з 17 липня. "Тому говорити про безпідставність штрафів ТЦК за неоновлення (уточнення) даних та їх "легке" скасування судом передчасно. Наразі за неоновлення персональних даних є тільки адміністративна відповідальність", - зауважує вона.

    Кісь підкреслила, що у нарахуванні штрафів межі немає, тобто за кожен раз, коли будуть виявляти порушення, штраф буде нараховуватися та додаватися до неоплаченого.

    Оновлення даних

    Згідно з новим законом про мобілізацію, до 16 липня всі військовозобов'язані особи віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити свої військово-облікові дані. Це зроблено для того, щоб влада розуміла, який мобілізаційний резерв є у країни. Крім того, після оновлення даних військовозобов'язані повинні будуть проходити ВЛК, де визначать ступінь їхньої придатності до служби.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024