Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 липня 2024, питання №115917 350₴

Як дізнатись чи був я знятий з військового обліку.

Мені зараз 57 років. До 2014 року був прописаний в м. Нова Каховка.
Після початку бойових дій прописав в м. Ужгород.
Як дізнатись чи був я знятий з військового обліку.
Званя сержант.

Відповіді юристів (10)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Є ДВА ШЛЯХИ:

    1. Особисто звернутись до ТЦКСП.

    2. Через додаток РЕЗЕРВ +.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валентине!

    На жаль, недостатньо інформації для відповіді на Ваше питання.

    На якій саме підставі Вас повинні були зняти з обліку? Зміна місця проживання, стан здоров'я, гранічний вік? Про який ТЦК йде мова? Ви ставали на облік в ТЦК у місті Ужгород, коли переїхали? Ми говоримо про зняття або ж про виключення з обліку?

    Відповідно до статті 37 Закону України. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього:

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    які зараховані до військового оперативного резерву;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    3) з військового обліку резервістів:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;

    які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Валентин Клієнт 2 місяці тому

      На стан 2014р. мені виповнилось 47 років, а по старому законодавству в 40 років знімали сержантів з обліку, чи я помиляюсь?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ви забуваєте, що наразі Україна перебуває в періоді воєнного стану, а знімали Вас з обліку у мирний час. Воєнний стан передбачає можливість мобілізації осіб чоловічої статі у віці від 18 до 60 рокув.

        На жаль, також для Вас застосувати статтю 58 КУ про незворотність дії закону у часі, на яку всі в таких випадках посилаються, - не можливо

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Дізнатись про те, чи перебуваєте Ви на військовому обліку можна:

    1. Особисто звернувшись до ТЦК

    2. Звернувшись в ЦНАП та отримавши Витяг з реєстру військовозобов'язаних

    3. Зареєструвавший у застосунку Реєстр+

    Згідно Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістіввійськовозобов'язані повинні особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    Отже, прибувавши на нове місце проживання у Вас був обов'язок стати на військовий облік. В такому випадку Вас могли зняти з військового обліку за попереднім місцем проживання без Вашої присутностості.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Валентин Клієнт 2 місяці тому

      На стан 2014р. мені виповнилось 47 років, а по старому законодавству в 40 років знімали сержантів з обліку, чи я помиляюсь?

      В ЦНАП написано тільки що не заброньовано та що немає права на відстрочку.

      Реєстр+ пише зверніться до ТЦК уточніть дані.

      • Дерій Владислав Олегович
        50%

        Скоріш за все Ви перебуваєте на військовому обліку, в 2014 році військомат міг виключити військовозобов'язаного лише за особистої присутності. В такому випадку ставився штамп та вносився відповідний запис у військово-обліковий документ.

        В умовах же воєнного стану, якщо у Вашому ВОД немає відмітки про виключення з військового обліку, то Вам буде складно щось довести представникам ТЦК. Навіть, суд може стати не на Вашу сторону.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, Щоб дізнатися, чи були ви зняті з військового обліку, вам необхідно звернутися до ТЦК за місцем вашої нової реєстрації. Ось кілька кроків, які вам варто виконати:

    1. Зверніться до ТЦК в м. Ужгород:
      • ВідвідайтеТЦК за місцем вашого теперішнього проживання.
      • Візьміть з собою документи, що підтверджують вашу особу (паспорт), військовий квиток та документи про зміну прописки.
    2. Напишіть заяву:
      • Вам можуть запропонувати написати заяву про перевірку вашого військового обліку та зняття з обліку за старою адресою.
      • Заява може включати запит про підтвердження вашого поточного статусу в системі військового обліку.
    3. Перевірка статусу:
      • ТЦК проведе перевірку вашого військового обліку, щоб визначити, чи були ви зняті з обліку за старим місцем прописки і поставлені на облік за новою адресою.
      • Якщо виникнуть питання чи необхідність надання додаткових документів, вам про це повідомлять.
    4. Отримайте підтвердження:
      • Після перевірки ви отримаєте офіційне підтвердження про ваш статус на військовому обліку
    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    ВІТАЮ!

    Є В ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ ПОЗНАЧКА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А Є ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

    «Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

    «Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

    ВСІ ХТО БУВ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТАКИМ ЧИНОМ ЯК ВИ ( СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ПО НАКАЗУ МОУ 342), ПОВИННІ БУЛИ БУТИ ПОНОВЛЕНІ НА ОБЛІКУ.

    Додаток №2

    до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення».

    Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку:

    на підставі отриманої інформації про місце реєстрації (перебування) громадянина на території яку обслуговує Р(М)ВК і який повинен за віком перебувати на військовому обліку, військовий комісар Р(М)ВК здійснює його виклик за допомогою повідомлення до Р(М)ВК;

    перевіряє наявність військово-облікових документів, вилучає з архіву особову справу та обліково-послужну картку офіцера запасу (облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу) та уточнює підстави виключення з військового обліку (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється) і робить запис у військово-облікових документах про постановку громадянина на військовий облік військовозобов`язаних;

    направляє громадянина для проходження військово-лікарської комісії для встановлення його придатності до військової служби за станом здоров`я;

    за умови встановлення придатності громадянина за станом здоров`я до військової служби здійснюється оформлення військового квитка та облікових документів. Після оформлення військово-облікових документів військовий квиток повертається його власникові, а особову справу офіцера запасу та обліково-послужну картку або облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу долучається до відповідних діючих картотек Р(М)ВК;

    якщо за результатами військово-лікарської комісії було встановлено, що громадянин визнаний непридатним для проходження військової служби зі зняттям з військового облік, у військово-облікових документах робляться відповідні записи стосовно виключення даного громадянина з військового обліку за станом здоров`я.

    НАКАЗ МОУ 342 ВІДМІНЕНИЙ.

    ОСЬ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ З ЦЬОГО ПРИВОДУ:

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87...

    ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ви маєте військово-обліковий документ? Чому Ви гадаєте, що повинні бути зняті/виключені з військового обліку?

    Чи уточнювали Ви свої облікові дані?

    Короткий ланцюжок можливий дій уповноважених органів у випадку неоновлення даних виглядає +- наступним чином:

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору. Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    У Вашому питанні потрібно розбиратися, аналізувати ВОД, військово-обліковий статус.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України