Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 19 липня 2024, питання №115989 350₴

ДТП: в мою припарковану машину в'їхав інший автомобіль

Добрий вечір! ДТП: в мою припарковану в дворі машину в'їхав інший автомобіль і поїхав. Але лишив записку з номером телефону. Сусіди сфоткали його авто і номера. Я йому не дзвонила ще, мені було ніколи з ним розбиратись. Тому викликала таксі і поїхала. Машину свою не чіпала, зробила фото і відео пошкоджень. В мене страховка звичайне ОСАГО.

Автосалон по фото назвав приблизну суму ремонту в 24000грн по фото і відео, точну суму скажуть тіки після огляду. Ніякого "свого СТО" в мене нема, бо не було потреб. Я б хотіла ремонт в СТО офіційного дилера.

Тож:
1) Якщо він хоче вирішити питання без поліціїї, які мої дії щоб він мене не надурив і покрив ремонт повністю. Які тут можуть бути нюанси, які розписки і тд.? Коли (після яких дій) я можу їздити на своїй машині?
2) Якщо викликати поліцію, як правильно все має бути оформлено, щоб він/ його страхова покрили мені ремонт машини? Щоб поліція не просто зафіксувала ДТП. Які мої дії і слова тут мають бути?
3) На Вашу думку чи варто погоджуватись на домовленість без поліції чи краще оформити все?
4) Мою страхову треба повідомити в будь якому випадку чи ні?

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ ВЖЕ ПОМИЛЯЄТЕСЬ В СВОЇХ ДІЯХ, ТОЧНІШЕ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ.

    СПОЧАТКУ СКОНТАКТУЙТЕ З ВИНУВАТЦЕМ, А ВЖЕ ПОТІМ МОЖНА ГОВОРИТИ ПРО ТЕ ЩО РОБИТИ ЗАВТРА.

    Після ДТП можливо укласти домовленість між сторонами без звернення до суду. Це може включати взаємне узгодження стосовно відшкодування завданих збитків, ремонту автомобілів та інших питань. Позасудове врегулювання дає можливість швидко вирішити конфлікт та уникнути витрат часу та ресурсів на судові процедури.

    ДОМОВЛЕНІСТЬ КРАЩЕ ЗАСВІДЧИТИ У НОТАРІУСА.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня!

    1) Якщо він хоче вирішити питання без поліціїї, які мої дії щоб він мене не надурив і покрив ремонт повністю. Які тут можуть бути нюанси, які розписки і тд.? Коли (після яких дій) я можу їздити на своїй машині?

    Для цього Вам слід знати точну суму ремонту авто. Проте, пам’ятайте, що в такому випадку Ви дієте на власний страх та ризик, адже якщо потрібен серйозний ремонт та заміна деталей, краще вирішувати справу через страхову.

    Крім того, у разі якщо постраждалих від ДТП немає, а пошкодження автомобіля незначні, можна скористатися європротоколом, але за певних умов:

    - в результаті аварії ніхто не постраждав;

    - автомобілі зазнали незначних пошкоджень (сума збитків для кожного авто не перевищує 80 тис. грн.);

    - водії мають при собі діючі страхові поліси;

    - обидва учасники ДТП згодні з обставинами аварії;

    - водії не перебувають в стані алкогольного чи наркотичного оп’яніння.

    Зазвичай бланк європротоколу видає страхова компанія при оформленні автоцивілки. Кожен з водіїв заповнює тільки одну половину протоколу (жовту або синю). Центральну частину бланка (білу) заповнюють обидва.

    Окрім цього, за допомогою смартфону чи планшету є можливість заповнити електронний європротокол (за наступним посиланням - https://dtp.mtsbu.ua/page1.html).

    Якщо Ви заповнювали паперовий бланк європротоколу його копію необхідно протягом 3 днів надати своєму страхувальнику.

    З електронною версією цього робити не доведеться: страхова компанія автоматично отримає повідомлення про ДТП. Вам залишиться лише дочекатися рішення про виплату страховки.

    Страхова компанія робить розрахунок страхової виплати в рамках Закону України про ОСЦПВ.

    За Законом, на сьогодні розрахунок відновлювального ремонту робиться за Методикою автотоварознавчої експертизи. За цією Методикою застосовується коефіцієнт зносу деталей які потребують заміни. А це означає, що чим старший автомобіль, тим більшим може бути коефіцієнт зносу. Тобто, якщо на момент ДТП автомобіль був старий, то і відшкодування буде як за старі деталі. Але на жаль дуже часто немає можливості купити на ринку України деталі б/у та необхідно купляти тільки нові. Тому це може стати однією з головних причин того, що страхового відшкодування не вистачило на ремонт.

    Також за Полісом ОСЦПВ/Автоцивілки у винуватця в ДТП може бути присутня франшиза.

    Розмір Франшизи за Законом може бути до 2% від страхової суми по Полісу. А максимальна страхова сума по майну в ОСЦПВ - 160 000 грн. Тобто на сьогодні максимальна франшиза може бути 3200 грн.

    Вартість відновлювального ремонту може бути просто вище ніж загальна Страхова сума(160 000 грн.) за Полісом Автоцивілки.

    Поліс ОСЦПВ у винуватця в ДТП не знімає з нього відповідальність, а лише допомагає як фінансовий інструмент відшкодувати збитки потерпілому.

    Якщо вартість відновлювального ремонту постраждалого автомобіля була вище ніж отримане страхове відшкодування від Страхової компанії, то різницю повинен буде сплатити винуватець в ДТП.

    В такому разі, наприклад, постраждалий може зробити незалежну автотоварознавчу експертизу де буде нарахована повна вартість відновлювального ремонту та подати позов до суду на винуватця про стягнення з останнього коштів (різниці) на ремонт пошкодженого автомобіля.

    2) Якщо викликати поліцію, як правильно все має бути оформлено, щоб він/ його страхова покрили мені ремонт машини? Щоб поліція не просто зафіксувала ДТП. Які мої дії і слова тут мають бути?

    Зі своєї сторони ви маєте прослідкувати, щоб поліцейські задокументували всі подробиці аварії та звернули увагу всі пошкодження, які були отримані автомобілем під час ДТП. На основі цієї інформації буде вирішуватись, яку суму страхових виплат Ви отримаєте.

    3) На Вашу думку чи варто погоджуватись на домовленість без поліції чи краще оформити все?

    Вже відповів Вам вище на це питання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    1) Якщо він хоче вирішити питання без поліціїї, які мої дії щоб він мене не надурив і покрив ремонт повністю. Які тут можуть бути нюанси, які розписки і тд.? Коли (після яких дій) я можу їздити на своїй машині?

    Вам на даний час потрібно викликати водія авто та скласти з ним Європротокол (https://mtsbu.ua/storage/app/uploads/public/658/af...) або Електронний Європротокол (https://dtp.mtsbu.ua/index.html) або викликати поліцію.

    Заповнення повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (Європротоколу) без виклику поліції, допускається тільки в разі, якщо всі автомобілі учасників події застраховані по ОСЦПВ, при цьому немає постраждалих осіб або тих, які перебувають у стані сп'яніння, обидва учасника згодні з обставинами ДТП. Закінчивши заповнення повідомлення, учасники можуть покинути місце ДТП, без повідомлення співробітників поліції.

    Будь-які помітки, виправлення в європротоколі - категорично заборонені. Якщо при заповненні була допущена опечатка або помилка, то для складання нового повідомлення використовується новий комплект документів.Розділ протоколу на 2 частини (оригінал і копію) для кожного учасника, виконується тільки після його заповнення кожним з учасників ДТП. Надалі вносити будь-які зміни в документ забороняється.Якщо всі пункти дотримані, вимоги інструкції виконані, то в більшості випадків, додаткова експертиза встановлення всіх фактів події не вимагається, а виплати за завдані збитки надаються в максимально стислі терміни. Однак Страхова компанія в них може відмовити, якщо протокол буде заповнений не належним чином.

    Якщо один з учасників ДТП відмовляється від заповнення європротоколу, то фіксувати подію може тільки представник поліції. До закінчення фіксації залишати місце події категорично заборонено (якщо немає необхідності в отримання невідкладної допомоги).

    Найбільше уваги приділіть саме складанню умовної схеми дорожнього події – вона є основним фактором для аналізу і оцінки події події. Чим точніше і більше інформації буде надано учасниками – тим швидше буде вирішена ситуація.

    Якщо Вам складно оформити Європротокол - тоді краще викликайте поліцію - вони складуть протокол про адміністративне правопорушення, де буде вказана вся необхідна інформація.

    Їздити на авто можете після оформлення документів.

    Якщо водій ігнорує Ваші прохання під'їхати попередьте його, що відразу звернетесь до поліції.

    Згідно статті 122-4 КУпАП за залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні - тягне за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

    2) Якщо викликати поліцію, як правильно все має бути оформлено, щоб він/ його страхова покрили мені ремонт машини? Щоб поліція не просто зафіксувала ДТП. Які мої дії і слова тут мають бути?

    Основним документом, який складають поліцейські на місці ДТП, є протокол про адміністративне правопорушення щодо осіб (особи), яка на думку поліцейського є винуватцем події.

    • Протокол підписує особа, яка його склала і особа, яку притягають до адміністративної відповідальності, а також за наявності свідків і потерпілих, протокол про адміністративне правопорушення підписують ці особи.
    • Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати свої пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, а також викласти мотиви своєї (у разі наявності) відмови від його підписання, які долучаються до протоколу.
    • Під час складання протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права й обов'язки, передбачені ст. 268 КУпАП, про що робиться відмітка у протоколі.

    До протоколу про адміністративне правопорушення долучають:

    • схему місця ДТП (додаток 8), яку підписують учасники ДТП та поліцейський;
    • письмові пояснення учасників пригоди та свідків (у разі їх наявності);
    • показання технічних приладів (у разі їх наявності);
    • показання засобів фото- та/або відеоспостереження (у разі їх наявності);
    • акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу в разі здійснення його затримання;
    • акт огляду на стан сп'яніння в разі проведення огляду на стан сп'яніння;
    • інші документи та матеріали, які містять інформацію про правопорушення та необхідні для прийняття рішення у справі.

    Оскільки переважну більшість справ про ДТП розглядають у судовому порядку, виконання наведених вище дій має важливе значення для прийняття справедливого судового рішення, притягнення винуватого до відповідальності та відшкодування завданих збитків.

    3) На Вашу думку чи варто погоджуватись на домовленість без поліції чи краще оформити все?

    Якщо Ви впевнені в тому, що зможете належним чином оформити Європротокол, тоді викликати представників Національної поліції не потрібно. В умовах воєнного стану це полегшує фіксацію ДТП. Також важливо для вас, що таке страхове врегулювання не вимагатиме рішення суду. Знаючи обстановку в Україні, суди можуть затягувати судові суперечки та досить надовго. А Європротокол суттєво полегшить процес покриття ваших збитків, при потраплянні у ДТП. Зазвичай на це йде до двох тижнів.

    Скористатися Європротоколом можливо тільки коли:

    • у страховій події брало участь не більше 2-х авто або транспортних засобів;

    • немає травмованих чи загиблих у ДТП громадян;

    • обидва водії-учасники ДТП мають дійсні поліси автоцивілки;

    • водії транспортних засобів-учасників погодилися та домовилися за основними обставинами і в тому числі щодо винної та постраждалої сторони;

    • водії визнали відсутність один у одного алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. Також можливий стан, викликаний забороненими лікарськими препаратами.

    Пам'ятайте, що, якщо хоч одну з цих умов не буде виконано, вам доведеться обов'язково викликати співробітників Національної поліції для оформлення ДТП. Крім того, при виконанні умов оформлення Європротоколу, а також якщо ви разом із постраждалим учасником зможете безпечно пересуватися на своїх авто, ви повинні уточнити, чи зможе під'їхати Нацполіція. У разі неможливості виїзду представників Національної поліції на місце ДТП, ви також маєте досягти домовленості в оцінці обставин скоєного ДТП згідно з п. 2.11. Правил дорожнього руху ви обидва можете прибути до найближчого посту або органу Національної поліції для оформлення всіх необхідних матеріалів. Але ви при цьому спочатку маєте скласти схему події та поставити свої підписи під нею.

    Крім того, Національний банк України своєю постановою від 1 червня 2022 року збільшив з 50 тис. грн. до 80 тис. грн. розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення Європротоколу.

    4) Мою страхову треба повідомити в будь якому випадку чи ні?

    Краще повідомити, адже це повинно бути передбачено у Вашому договорі про страхування. Крім того, вони Вам можуть допомогти скласти Європротокол.

    У разі настання ДТП, яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати), водій транспортного засобу, причетний до такої пригоди, зобов’язаний не пізніше 3-х робочих днів з дня настання ДТП, письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про ДТП встановленого зразка, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу (пп. 4 ч. 1 ст. 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Тут два варіанти: або викликати поліцію для документування даної події, або домовлятися із винуватцем ДТП щодо складення європротоколу.

    Перш за все, після ДТП без постраждалих, необхідно перевірити можливість складання «європртоколу» - спільного повідомлення учасників ДТП до страхової компанії. Складання європротоколу можливе, коли водії згодні із обставинами ДТП, один із водіїв визнає свою вину у ДТП, обидва водії тверезі та мають діючі страхові поліси, а також заподіяний збиток до 80 000 грн.

    Важливо, що у випадку складення водіями «європротоколу», то вони можуть не викликати поліцейських на місце ДТП, а самостійно скласти повідомлення та подати документи до страхової компанії винної особи та отримати страхову виплату без суду.

    У випадку, якщо умов для «європротоколу» немає, чи водії мають різні думки із приводу винного у ДТП, то виклик поліції є обов’язковим (у випадку залишення місця ДТП передбачена відповідальність за ст. 122-4 КУпАП, де також передбачено адміністративний арешт). Після приїзду поліції на місце події – поліцейські складають схему місця ДТП, відбирають пояснення у учасників події (водіїв, свідків, пішоходів), а також можуть скласти на одного із водіїв протокол про адмін. правопорушення. Потім матеріал направляється до суду для розгляду по суті.

    https://auto-advokat.in.ua/koli-mozhna-ne-viklikat...

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України