Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 липня 2024, питання №116063 350₴

Підлягає повторному медичному пересвідченню

Доброго вечора,хотів дізнатись як будуть відбуватись події після того як пройду "підлягає повторному медичному пересвідченню 19.12.22"? 18.11.22 написали "визнаний тимчасово непридатним до військової служби". По перше: чи правда я міг виїхати за кордон до 19.12.22? Написали через астму яку я підсверждував 2місяці до 18.11. більше у ртцк не з'являвся, але оновив вчасно данні через резерв +.
Буду вдячний за відповідь

Відповіді юристів (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    як будуть відбуватись події після того як пройду "підлягає повторному медичному пересвідченню 19.12.22.

    ВЛК встановить сутпінь Вашої придатності до проходження військової служби.

    чи правда я міг виїхати за кордон до 19.12.22?

    Могли.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Іван Клієнт 2 місяці тому

      А зараз вони мені не випишуть штраф? І скількі разів мене можуть ьак віжправляьи? Дякую.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25.1%
        А зараз вони мені не випишуть штраф?

        Так, теоретично можуть виписати штраф, оскільки Ви не з'явились на повторний переогляд. Проте, навіть, якщо так станеться, Ви зможете оскаржити постанову ТЦК у суді, так як вже минув строк притягнення Вас до адмінистративної відповідальності.

        Стаття 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення.

        Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

        Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

        Крім того, відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

        ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

        2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

        Тобто, Ви мали з'явитись до ТЦК у разі отримання повістки.

        І скількі разів мене можуть ьак віжправляьи?

        На жаль, не зовсі зрозумів останнє слово. Ви маєте на увазі на який термін Вам може бути надана ще тимчасова непридатність?

        • Іван Клієнт 2 місяці тому

          Чи можуть вони мене так повторно відправити на лікування без вказаного кінцевого терміну лікування ще раз? Та скільки раз? Та чи маю я право виїжджати за кордон в в такому випадку але на данниий час? Чи треба звільнення від служби на срок від 6 місяців??

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Наразі Ви зможете виїхати за кордон лише у разі встановлення Вам тимчасової непридатності строком від 6 до 12 місяців.

            Щодо надання Вам тимчасової непридатності, то все залежить від стану Вашого здоров'я. Якщо Ви знову потребуєте лікування, то можуть і надати, наприклад, тимчасову непридатність на два місці, потім ще на два місяці...

            Якщо ж ні, то тоді просто втсановлять ступінь Вашої придатності до служби. Ви маєте підставу для відстрочки?

            • Іван Клієнт 2 місяці тому

              Тільки погане здоровья. Просто моя астма з дитинства, мені 26вже. І вона вважаається не виліковною

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Якщо Ваша хвороба відповідає наступному перебігу, то Вас взагалі можуть виключити з обліку:

            1) до пункту «а» належить персистуюча бронхіальна астма контроль над якою неможливо досягти на 4-5 кроці терапії (високі дози ІГКС в комбінації з бета-агоністами тривалої дії, холінолітиками тривалої дії).

            Обов’язковим інструментальним підтвердженням відсутності контролю є збереження низьких показників ОФВ1 60 % та збереження гіперреактивності бронхів (приріст ОФВ1 12 % або 200 мл) при спірометрії.

            Необхідно диференційовано підходити до хворих, які, крім БА, мають інші захворювання, що супроводжуються зниженням показника ОФВ1 (ХОЗЛ, ХСН, синдром альвеолярної гіповентиляції легень тощо).

            Важливо проводити диференційну діагностику БА та ХОЗЛ, спираючись на наявну клінічну картину (вік, фактори ризику, сімейний анамнез, супутні захворювання) та показники спірометрії. Можлива наявність у хворого одночасно БА та ХОЗЛ. Достовірним критерієм наявності БА у хворого на ХОЗЛ є високі показники зворотності та варіабельності бронхіальної обструкції (приріст ОФВ1 400 мл) при постбронходилятаційному співвідношенні ОФВ1/ФЖЄЛ < 0,7.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Доброго вечора,хотів дізнатись як будуть відбуватись події після того як пройду "підлягає повторному медичному пересвідченню 19.12.22"?

    Вас направлять на ВЛК. Якщо Вас визнають придатним до військової служби, але у Вас не буде підстав для відстрочки, які визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - Вам можуть вручити мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку.

    Штраф Вам виписати не повинні, адже:

    1. З'явитися на ВЛК Ви повинні були за повісткою, а направити на ВЛК Вас може лише керівник ТЦК. Тому, якщо повісток Ви не отримували та Вас не направляли на ВЛК то обов'язку явитися до ТЦК не було, отже правил військового обліку Ви не порушували.

    Згідно правил військового обліку військовозобов'язані повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    4) проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів;

    Згідно пунткту 3.1. глави 3 розділу II наказу МОУ 402 Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    2. Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Так як Ви переогляд повинен бути більше року назад - строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив, тому Вам не повинні виписати штраф.

    18.11.22 написали "визнаний тимчасово непридатним до військової служби". По перше: чи правда я міг виїхати за кордон до 19.12.22? Написали через астму яку я підсверждував 2місяці до 18.11. більше у ртцк не з'являвся, але оновив вчасно данні через резерв +.

    Так, як тимчасово непридатний Ви мали право на перетин кордону. Для цього потрібно було надати довідку ВЛК про тимчасову непридатність.

    На сьогоднішній день тимчасово непридатні також мають право на виїзд з України, але за умови, що їх визнали тимчасово непридатними на термін від 6 до 12 місяців.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Так, при наявності довідки ВЛК Ви мали право виїхати за кордон. Що стосується ситуації зараз, то Вас направлять на ВЛК та теоретично можуть спробувати притягти до відповідальності. Втім, процесуальні строки вже вийшли.

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Це буде відбуватися таким чином:

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Турчин Ярослав Олександрович
    24.6%

    ВІТАЮ ВАС, ІВАНЕ!

    Перш за все маю зазначити, що переогляду до лютого 2025 року підлягають не тимчасово непридатні, а НЕПРИДАТНІ У МИРНИЙ, ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНІ у воєнний час. Так звані "білобілетники". Це не їх обов"язок, а ТЦК, саме тому майже усім з таким статусом не внесли дані в Реєстр, щоб вони прибігли самі в ТЦК, а не треба було їх шукати.

    Тимчасова непридатність встановлювалася для лікування і повторного огляду. Терміном 6 - 12 місяців раніше.

    На нову ВЛК мали б одразу видати повістку з датою.

    Без видачі повістки - Ви не несете відповідальність за неявку. Проте, можуть під час перевірки документів встановити, що Ви недопроходили ВЛК.

    У Резерв+ що пишуть з приводу ВЛК?

    Бронхіальна астма - тяжке захворювання, яке явно недооцінене Головним медичним управлінням Міноборони, адже вони свавільно майже усіх астматиків зробили цілком придатними. Про те, що у астматиків можуть бути приступи та втрата свідомості і це не є фактором системним, а може бути спровоковане як психо-емоційним навантаженням, панічними атаками, так і факторами як то - медикаменти, їжа, повітря з домішками якихось подразнюючих провокуючих речовин.

    Раніше з астмою давали пожиттєво ІІ - ІІІ групу інвалідності.

    Читаємо Статтю 47 Розкладу хвороб наказу Міноборони № 402 - Всі придатні, окрім взагалі напівсмертельних випадків. Це якась повна ганьба. При цьому, таке важливе питання регулюється навіть не Постановою Кабінету Міністрів України, а свавільним наказом Міністерства оборони, яке навіть не обтяжилось погодити медичні питання з Міністерством охорони здоров"я України, при цьому нахабно залучаючи лікарів до ВЛК. Ну щоправда за гроші.

    Тепер по суті.

    Оновлення даних на активність ТЦК відносно Вас - жодним чином не впливає.

    Вже є кейси присланих повісток і тим, хто оновив дані, і тим - хто ні.

    Оскільки не оновило дані більше 6 мільйонів громадян, то ТЦК не зможе одразу оштрафувати усіх, навіть при усьому своєму бажанні.

    При цьому за оприлюдненою в публічному просторі статистикою - більше 80 % штрафів оскаржуються в суді ефективно, тобто на користь громадян.

    І це не тому, що суди воюють з ТЦК, а тому що там сидять "професіонали" і складають документи з порушеннями, які дають підстави судам скасовувати штрафи. Власне як і патрульна поліція цим грішила і грішить.

    Якщо будете платити штрафи, то так - можуть зрозуміти, що Ви платоспроможний і малювати 10-20-100 повісток.

    Хоча законодавством не передбачено ПОВТОРНЕ направлення повістки. Фактично - вона має бути 1 і штраф за неї має бути один.

    Повістка не є процесуальним документом з обліку, а лише нагадує про обов"язок людини виконати закон.

    Повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок відповідно до закону (с) ВЕРХОВНИЙ СУД (Постанова Верховного Суду від 8 вересня 2022 року у справі № 300/1263/22 (провадження № К/990/15867/22) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/106141195/

    Обов"язок ОДИН, а не 10 чи 100. Тому, на моє глибоке переконання, штраф також має бути лише ОДИН і кількість повісток про необхідність виконання ОДНІЄЇ ДІЇ - значення не мають в цьому плані.

    "Non bis in idem" (лат.) - принцип юридичної відповідальності, який полягає в тому, що особа не може бути притягнута до юридичної відповідальності двічі за одне й те саме правопорушення. Те, що ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення, гарантується ст. 61 Конституції України; цю ж засаду закріплює ст. 4 Протоколу №7 до Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, ч. 3 ст. 2 КК України та ст. 19 КПК України.

    Цією конституційною нормою встановлено заборону саме «подвійного», а не «повторного» притягнення до відповідальності. Застосування зазначеного конституційного положення не залежить від того, за яким рішенням особу було притягнуто до відповідальності раніше.

    Звісно ТЦК може на це не зважити. Але вже є підстава оскаржити такі речі до судів як в Україні, так і в Європейському суді з прав людини.

    В будь-якому разі - ТЦК приймає постанови зі значними процесуальними порушеннями, які дозволяють їх скасовувати в судовому порядку.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України