Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 22 липня 2024, питання №116120 650₴

Не співпадають дані в ВОД та резерв+

Доброго дня, отримав на руки оновлений ВОД в якому ВОС 900025-А. В резерв+ маю іншу ВОС - 957032. Також актуальна дата влк в резерв+ не підтягнулась, а світиться попередня. Планую подаватись на бронювання від підприємтсва після закінчення терміну відстрочки. Чи не стане розбіжність в даних проблемою? Маю відстрочку до 12 серпня, яка підтягнулась в резерві, хоча була вже видана під новий ВОД.

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович
    33.1%

    Доброго дня.

    Це буде проблемою при бронюванні.

    Дані в ВОД, Резерв + та Реєстрі військовозобов'язаних повинні співпадати.

    Оскільки Ви маєте відстрочку Вам варто відвідати ТЦКСП та врегулювати це питання.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Андрію!

    Хоча для бронювання підприємство повинно надати у списках дані з Вашого ВОД (звання, ВОС та ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку), з якими у Вас все в порядку, проте, на мою думку, Вам краще звернутись до ТЦК щодо виправлення даних у реєстрі. Наразі Ви нічим не ризикуєте, оскільки маєте відстрочку до 12 серпня та нещодавно пройдену ВЛК. Таким чином Ви убезпечити себе заздалегідь від теоретично можливих ускладнень з приводу формлення бронювання у майбутньому.

    Згідно Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви".

    Відповідно до Постанови КМУ №76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час":

    "3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку.

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович
    33.8%

    ВІТАЮ ВАС, АНДРІЙ!

    Ви стали свідком результатів створення навантаження на ТЦК, яке вони не можуть витримати. При необхідості введення даних десятків тисяч громадян - виникають помилки.

    Чи дадуть усунути це дистанційно? - Не переконаний.

    Незважаючи на те, що це технічна помилка з боку ТЦК, але пріоритет має саме інформація в Реєстрі військовозобов"язаних.

    Тому треба виправляти її. Рекомендую написати листа до ТЦК щодо необхідності виправлення помилок та неточностей в Реєстрі та прикласти копію військово-облікового документу.

    У листі слід послатися на пункт 2 частини першої статті 9 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Лист бажано слати з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

    У разі направлення на електронну пошту ТЦК, можуть проігнорувати і не відповісти.

    Без цього дійсно Вас не забронюють. Можливо такі помилки допускаються ТЦК умисно, щоб перешкоджати людям бути не мобілізованими.

    Чи усунуть неточності теж гарантувати не можна. Бо ж у законі йде посилання про порядок, встановлений адміністратором Реєстру. Адміністратором є Генеральний штаб ЗСУ. У публічному просторі відсутній такий порядок.

    Тому може існувати варіант в якому без звернення до суду внести зміни не вдасться.

    Хоча у більшості випадків клієнтів - вони зверталися із листами до ТЦК і протягом місяця дані виправляли.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Богданов Микита
    Богданов Микита 2 місяці тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Зараз є можливість забронюватись через Дію. Там треба лише ПІБ, дата народження та РНОКПП. Якщо в Реєстрі Оберіг є вся інформація, то за годину можна отримати бронювання, яке саме оновиться в Резерв + без візиту в ТЦК. Спробуйте

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня!

    Зрозуміло Вашу ситуацію.

    Розбіжність в даних ВОС та даті ВЛК дійсно може стати проблемою при поданні на бронювання від підприємства.

    Рекомендації:

    1. Зверніться до військового комісаріату за місцем реєстрації.

    • Поясніть їм ситуацію.
    • Запросіть їх виправити помилку в оновленому ВОД.
    • Вони повинні видати Вам новий ВОД з правильною інформацією.

    2. Зберіть всі документи, які підтверджують Вашу ситуацію.

    • Це може включати:
      • Старий ВОД.
      • Оновлений ВОД з помилкою.
      • Документи, які підтверджують дату ВЛК.
      • Інші документи, які можуть бути relevant.

    3. Будьте готові до того, що Вам можуть знадобитися додаткові пояснення.

    • Військовий комісаріат може захотіти дізнатися більше про причину розбіжності в даних.
    • Будьте готові надати їм всю необхідну інформацію.

    4. Якщо Вам відмовлять у виправленні помилки, Ви можете оскаржити їх рішення.

    • Ви можете звернутися до вищестоящого військового комісаріату або до суду.

    Важливо зазначити, що:

    • Інформація, надана мною, носить загальний характер і не може бути використана як юридична консультація.
    • Для отримання кваліфікованої юридичної допомоги рекомендується звернутися до юриста, який спеціалізується на військово-правових питаннях.

    Бажаю вам успіхів!

    Ось кілька корисних ресурсів:

    Турчин Ярослав Олександрович

    Відповідно до пунктів 4, 5 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559,

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    Але тут мова йде саме про те, що якщо неправильні відомості у Вашому ВОДі, а не працівник ТЦК ввів помилкові дані в Реєстр.

    Зараз це майже на кожному кроці. Неправильні підстави для відстрочок вносять, неправильні дати народження, інші відомості.

    Єдина можливість - внесення змін до Реєстру. Але якщо немає підстави для відстрочки, то бажано фізично до ТЦК не приходити, бо можуть мобілізувати заодно.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України