Задайте питання юристу

854 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 25 липня 2024, питання №116383 650₴

Судимость по особо тяжким и новый закон

Добрый день! Интересует оценка юристов такой ситуации: гражданина, который в 2005 году был осужден по особо тяжким и отбывал наказание, остановили тцк и потребовали военно-учетный документ.
В этой ситуации есть ряд непонятных аспектов. В 2005 году дейстовал такой закон https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed20050405#Text
Редакція від 05.04.2005, підстава - 2490-IV

В нём сказано, что функции после осуждения по военному билету возложены на суды и военкоматы. То есть верно, что для удаления из воинского учета на тот момент участия гражданина не требовалось?

Если это верно, но никто не удалил либо не сохранил документы данного гражданина в то время, то можно ли теперь отказать ему в законном праве на удаление из воинского учёта?

Можно ли обратиться в Конституционный Суд на основе статьи 58ой?

Можно ли требовать у ТЦК выполнить норму 2005 года на основании статьи 58 Конституции Украины?

Відповіді юристів (11)

    Дерій Владислав Олегович
    15.4%

    Вітаю Вас!

    Чи має громадянин військово-обліковий документ та чи є в ньому відмітка про виключення з військового обліку? За якою статтею він був засуджений?

    Частина 4 статті 39 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає, що на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Згідно частина 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Отже, на даний час такої підстави для виключення як засудження за вчинення тяжкого злочину вже немає, тому якщо у громадянина немає відмітки про виключення з військового обліку - його можуть направити на ВЛК.

    Проте, не підлягають мобілізації засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Тобто, такі засуджені перебувають на військовому обліку, але не можуть бути мобілізовані.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Георгий Клієнт місяць тому

      Мой вопрос очень простой - обязано ли было государство исключить такого гражданина по факту вступления приговора в законную силу?

      • Дерій Владислав Олегович

        Військовий комісаріат повинен був виключити засудженого із військового обліку та видати йому вилучений військово-обліковий документ.

        Згідно Положення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/263/94/ed20050... В особи, взятої під варту або засудженої до позбавлення волі, військовий квиток вилучає орган дізнання, попереднього слідства чи суд. Після набрання вироком законної сили суд надсилає його до військового комісаріату за місцем обліку засудженого.

        Як правило виключення з військового обліку відбувалося за особистої присутності військовозобов'язаного, який мав прибути до ТЦК та отримати військовий квиток із відміткою про виключення.

        Якщо цього не було зроблено, то тоді в суді буде важко щось довести, адже за загальним правилом, звернутися до суду з адміністративним позовом можна протягом 6 місяців з дня, коли особа дізналася, або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.4%

    Вітаю Вас.

    Ситуація складна. Відверто кажучи, не думаю, що Вам вдасться комусь щось довести.

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає:

    "...4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин..."

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    ...

    4. На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

    З повагою!

    Георгий Клієнт місяць тому

    Мой вопрос очень простой - обязано ли было государство исключить такого гражданина по факту вступления приговора в законную силу?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      На сьогодні - навряд чи Вам вдасться щось комусь довести. На момент 2005 року Вас дійсно мали виключити з обліку, але зробити це зараз буде вкрай складно. На мою точку зору - НЕМОЖЛИВО!!!

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    ВИ ВСЕ ВІРНО ВКАЗАЛИ, ЩО В 2005 РОЦІ ОБОВ'ЯЗОК ПЕРЕДАТИ ВАШ ВОД ДО ВІЙСЬКОМАТУ ПОКЛАДАВСЯ НА СУД, А ВІЙСЬКОМАТ ПОВИНЕН БУВ ВАС ВИКЛЮЧИТИ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ВАМ НЕ ПОТРІБНО ЗВЕРТАТИСЬ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ - ДОСТАТНЬО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ЗАГАЛЬНОГО СУДУ ЗА ЗАХИСТОМ СВОЇХ ПРАВ.

    СТАТТЯ 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ:

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    • Георгий Клієнт місяць тому

      Спасибо за ответ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    ТАКОЖ ДОРЕЧНО ЗВЕРНУТИСЯ ІЗ СКАРГОЮ ДО УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ:

    https://ombudsman.gov.ua/

    Токмач Галина Миколаївна
    19.2%

    Добрий день!

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ті з вйськовозобовʼязаних, які скористались правом до 18 травня 2024 (дата набрання чинності законом №10449) року отримали статус невійськовозобовʼязаного та повторному взяттю на облік не підлягають. Проте після 18 травня 2024 року почне діяти нове законодавство, відповідно до якого засудження до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею вже не буде підставою для виключення з військового обліку.

    Фактично це означає, що тільки ті хто вже виключився з обліку, є невійськовозобовʼязаними.

    Ті хто не встиг реалізувати право на виключення з обліку до 18 травня 2024 року вже не можуть це зробити та будуть перебувати на військовому обліку. Тобто фактично їх можна буде призвати на військову службу по мобілізації.Після 18 травня 2024 року п.6 ст.37 Закону “Про військовий обовʼязок та військову службу” буде в наступній редакції:

    __2024-05-08__144149.png

    Ті, хто реалізував право на виключення з обліку за старим законодавством на підтвердження свого статусу повинні мати військово-обліковий документ з печаткою “виключений з військового обліку”. Також дані відомості повинні бути інтегровані в Єдиний реєстр військовозобовʼязаних, призовників та резервістів “Оберіг”. Повторно прийняти таких осіб на військовий облік військовозобовʼязаних підстав наразі немає.Ті, хто реалізувати своє право на виключення з обліку не встиг повинні виконувати військовий обовʼязок, правила військового обліку, оновлювати військово-облікові дані та можуть бути мобілізовані на військову службу.Крім того, 18 травня 2024 року було прийнято Постанову КМУ №560, відповідно до якої на військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    • особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;
    • засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.
    Георгий Клієнт місяць тому

    Спасибо за ответ, но позвольте уточню суть моего вопроса. В законе нигде не сказано что я должен был "воспользоваться правом". Там сказано "пiдлягають виключенню" и данная функция поручается суду и военкомату.Давайте остановимся на слове "пiдлягають" - оно означает что гражданин приобретает статус де-факто или де-юре? Если государство не выполнило "пiдлягають", означает ли это что неправ именно гражданин?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України