Задайте питання юристу

854 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 25 липня 2024, питання №116387 350₴

Видача Довідки ЄДЕБО заблокована міністерством освіти

Навчаюсь в аспірантурі, попередній рівень - спеціаліст, послідовність навчання відповідає вимогам для відстрочки. В базі ЄДЕБО все коректно відображено - є запис про моє поточне навчання і попереднє також. Данні оновив в травні, відстрочку оформив тоді ж.Відстрочка закінчується 11.08.24
ВНЗ видав довідку з печаткою/підписом ректора, про те, що «ВНЗ не може сформувати довідку ЄДЕБО «з технічних причин роботи бази ЄДЕБО» + видали стандартну довідку з підтвердженням про навчання.

Сам більш детальніше вивчив проблему - виявляється є кілька публічних запитів до МОН стосовно цієї ситуації. Міністр освіти 3.06.24 видав лист, яким призупинив можливість формування довідки деяким категоріям аспірантів, а саме тим, кого внесли в базу ЄДЕБО пізніше, ніж того потребує внутрішня інструкція ВНЗ (впродовж 5 днів з моменту вступу). Тексту цього листа немає в мережі, і у своїх відповідях на запити публічної інформації МОН посилається на те, що це службова інформація.
З підтверджуючих документів в мене контракт з ВНЗ, витяг з наказу про зарахування і чек про оплату навчання з датою оплати в перші дні початку навчання (жовтень 2023). В ЄДЕБО світиться інфо, що мене туди внесено в січні 2024 року.
Ось посилання на відповіді МОН;
1) https://dostup.org.ua/request/zapit_shchodo_npa_ta_inshikh_vid#incoming-411286
2) https://dostup.org.ua/request/nadati_kopiyi_dvokh_dokumientiv
3) https://dostup.org.ua/request/130283/response/410068/attach/3/2.pdf?cookie_passthrough=1

Як порекомендуєте діяти в цій ситуації?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    З одного боку не Ваша провина в тому, що ВНЗ не може сформувати довідку з ЄДЕБО, як також Ви маєте всі підтверджувальні документи з цього приводу. Проте, з іншого боку, Ви в обов'язковому порядку повинні представити до ТЦК довідку з ЄДЕБО.

    Отже, якщо Ви не подасте разом із заявою документ, який зазначений у Додатку 5 до Постанови КМУ №560, то цілком імовірно, що ТЦК відмовить Вам у наданні відстрочки. Наразі складається практика "відмов", якщо не подані всі належні документи до заяви.

    Відмову ж ТЦК Ви зможете оскаржити лише у судовому порядку. При тому Вам також прийдеться подати заяву на забезпечення позову на час розгляду справи, оскільки в іншому випадку Вас зможуть мобілізувати.

    На мою думку, краще дочекатись моменту, коли ВНЗ все ж таки зможе сформувати довідку з ЄДЕБО та не ризикувати.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    "довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна".

    Згідно вищезгаданої Постанови:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно пункту 60 постанови КМУ 560 Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Отже, для продовження строку дії відстрочки Вам потрібно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Якщо ВНЗ поки що немає можливості сформувати довідку, то самостійно звертатись до ТЦК не потрібно. Чекайте поки ТЦК повідомлять Вас про необхідність підтвердити відстрочку.

    Майте при собі заяву про відстрочку, довідку з ВНЗ про технічний збій і довідку з ВНЗ про навчання та при необхідності надайте їх ТЦК. Якщо ТЦК відмовить у відстрочці, то Ви можете оскаржити дану відмову у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    В УСІХ ВІДПОВІДЯХ, ЯКІ ВИ НАВЕЛИ, ЙДЕ ПОСИЛАННЯ НА ВИРІШЕННЯ ПРАВОМІРНОСТІ ЗАРАХУВАННЯ ДО АСПІРАНТУРИ.

    ПОСТАВЬТЕ НАСТУПНІ ПИТАННЯ МОН:

    1. НА ПІДСТАВІ ЯКИХ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПЕРЕВІРКА ТА ЯКИЙ ЇЇ ПОРЯДОК.

    ЛИСТИ МІНІСТРА НЕ Є НОРМАТИВНИМИ ДОКУМЕНТАМИ.

    2. НА ПРОТЯЗІ ЯКОГО ЧАСУ БУДЕ ПРОВОДИТИСЯ ПЕРЕВІРКА.

    СТАТТЯ 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ:

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас.

    А в чому тоді проблема? Якщо Ви маєте "на руках" лист закладу освіти з обгрунтованим поясненням неможливості формування довідки ЄДБЕО (технічні проблеми бази ЄДЕБО), тоді подавайте на відстрочку ті документи, які Вам видали + додавайте даний лист.

    Хоч щоб не робив би там Лісовий, який, як і МОН, продовжує "пробивати дно", Ви маєте право на відстрочку, адже чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    Те, що постанова КМУ № 560 вимагає подачу саме довідки ЄДЕБО - проблема, але вона не критична. Як особа, яка не підлягає мобілізації, Ви не повинні бути заручником технічних систем, таких як ЄДЕБО.

    Моє бачення Ваших дій:

    - збирати всі документи "по старинке"

    1. Заява про оформлення відстрочки від мобілізації.

    2. Довідка із закладу освіти про факт здобуття освіти.

    3. Витяг з наказу про зарахування до закладу освіти.

    4. Договір (контракт) про здобуття освіти.

    5. Посвідчення аспіранта (за наявності).

    6. Квитанції про оплату навчання.

    7. Диплом про вищу освіту.

    - отримати від закладу освіти листа (довідку) про те, що заклад технічно не може згенерувати Вам довідку форми 9.

    - подавати документи на відстрочку до ТЦК.

    - у випадку відмови - оскажувати до суду, посилаючись на норми Закону України "Про МПтаМ", які є нормами вищої юридичної сили. Іншого варіанту тут не вбачаю.

    Навіть відмовивши Вам, не думаю, що ТЦК буде спрямований Вас мобілізувати. Там працюють не дурні і розуміють всю ситуацію.

    З повагою!

    • Bogdan Клієнт місяць тому

      Дякую! Доречні поради. Як поставити Вам 100% і 5 зірочок не розібрався. Дійсно, вони ж розуміють, що це буде суд і паперова тяганина, а підстави 100% за мінусом довідки ЄДЕБО. Але ситуація зайвий раз показує, що тиск на всіх неймовірний.

      У Вас на практиці вже є ті хто продовжили відстрочку? Бо мені сьогодні рекомендували взагалі одну тільки заяву подати на продовження відстрочки, бо це не надання, а саме продовження, наче в ТЦК є доступ до бази ЄДЕБО, де всі данні, які подавав раніше, актуальні

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        50%

        Щодо продовження, то постанова № 560 передбачає наступне:

        Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

        По суті, перевірка підстави має здійснюватися через Оберіг, а от для продовження все одно треба буде подавати заяву. На практиці це з клієнтами ще не проходили, але припускаю, все буде так само, як і при першій подачі. Порада подавати одну лише довідку - все не згодний, адже це не довідка ЄДЕБО. Тоді краще подати документи "по старинке".

        З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України