Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 29 липня 2024, питання №116640 350₴

Відмова у прийнятті документів на відстрочку у ТЦК

Працюю в школі вчителем за основним місцем роботи, більше ніж на повну ставку вже багато років. Виникло питання щодо подачі документів на відстрочку від мобілізації, звернувся до ТЦК, надав заяву (додаток №4) і довідку з місця роботи де вказано що я працюю вчителем за основним місцем роботи на повну ставку. Проте в ТЦК відмовились приймати документи, оскільки я стою на обліку в іншій області. Чи законно це і чи є шанси подати ці документи, якщо не тут то в іншому ТЦК, оскільки їхати за місцем обліку не маю змоги із досить поважних причин.

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.6%

    Доброго дня, Сергію!

    Так, ТЦК правий, Вам потрібно подавати заяву на відстрочку саме до того ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку.

    Отже, для початку Вам необхідно стати на облік в ТЦК за місцем Вашого проживання. Крім того, Ви повинні були це зробити ще упродовж 7 днів, як переїхали до іншого міста, при тому попередньо знявшись з обліку в ТЦК за місцем реєстрації.

    Ви стоїте на обліку ВПО?

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    "7) особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів)".

    Згідно із Постановою КМУ №560 порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.6%

    Вітаю Вас.

    Дійсно, Ви повинні звернутися до ТЦК та СП, де перебуваєте на військовому обліку. Тому відмова ТЦК за місцем працевлаштування виглядає цілком логічною. Оскільки Ви працюєте не за місцем реєстрації, виникають питання, на яких умовах Ви проживаєте там: ВПО, оренда без ВПО чи можливо інші обставини?

    • Сергій Клієнт місяць тому

      Я орендую житло, не ВПО, тому стати на облік за місцем проживання не є можливим, як пояснили в ТЦК

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, все вірно, на облік вони Вас скоріше за все не поставлять. За таких умови не раджу випереджати події. Якщо Вас ніхто не "чіпає", працюйте і далі. Раджу направити до ТЦК, де Ви перебуваєте на обліку, документи поштовим зв'язком та чекати відповіді. ТЦК за місцем Вашого фактичного проживання питань до Вас не має, як я розумію.

        З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    12.6%

    Вітаю Вас!

    Відстрочку Вам оформлять лише в тому ТЦК, де Ви стоїте на військовому обліку, адже згідно Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовозобов'язані повинні

    • перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки
    • особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Щоб стати на військовий облік за новим місцем проживання бажано зареєструвати місце проживання або мати ВПО.

    Проте, деякі ТЦК беруть на військовий облік без зайвих питань при наявності договору оренди або документа про право власності на житло. Якщо Вам відмовляють у взятті на військовий облік - тоді спробуйте оформити відстрочку в ТЦК, де стоїте на військовому обліку або носіть з собою заяву про відстрочку та довідку із місця роботи, щоб у разі вручення повістки - відразу подати документи про відстрочку.

    Незважаючи на те, що Ви не стоїте на віськовому обліку за місцем роботи - Вас можуть мобілізувати, адже згідно частини 1 статті 39 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації, незалежно від місця їх перебування на військовому обліку.

    Тобто, якщо Ви не оформили відстрочку - Вас можуть направити на ВЛК та призвати з будь-якого ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    12.6%

    Вітаю!

    ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ В ТОМУ ТЦКСП, ДЕ ВИ СТОЇТЕ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ.

    ВИ МАЄТЕ 100% ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    • Сергій Клієнт місяць тому

      Я це чудово розумію, але оформити відстрочку в ТЦК за місцем обліку практично не можливо через те що місцеві працівники ТЦК зазвичай таких як я мобілізують ще до моменту подачі документів. Були ситуації коли замість реєстрації заяви просто слідувало побиття і подальше оформлення. На жаль така правда життя((

      • Карпенко Андрій Володимирович

        РЕЄСТРАЦІЯ ЗАЯВИ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ , АВТОМАТИЧНО ЗАБЕЗПЕЧУЄ ВАС ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

      • Карпенко Андрій Володимирович

        Постанова КМУ 560:

        Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

        На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

        До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, згідно з чинним законодавством України, всі військовозобов'язані повинні стояти на обліку у військових комісаріатах (ТЦК) за місцем їх реєстрації або фактичного проживання. Якщо ви звернулися до ТЦК не за місцем вашого обліку, то відмова в прийнятті документів може бути обґрунтованою з точки зору внутрішніх правил і процедур ТЦК.

    Однак, у вас є кілька варіантів вирішення цієї ситуації:

    1. Звернення до ТЦК за місцем обліку

    Якщо це можливо, спробуйте зв'язатися з ТЦК за місцем вашого обліку. У багатьох випадках військові комісаріати можуть піти назустріч у разі поважних причин (наприклад, через зайнятість на роботі). Ви можете спробувати:

    • Зателефонувати або надіслати електронний лист до ТЦК за місцем вашого обліку з детальним поясненням ситуації і проханням про дистанційне подання документів або розгляд питання іншим способом.
    • Отримати підтримку від керівництва школи: попросіть директора школи підготувати офіційний лист до ТЦК з проханням розглянути ваше питання дистанційно через важливість вашої роботи і неможливість виїзду.
    2. Переоблік у місцевому ТЦК

    Інший варіант – звернутися до місцевого ТЦК за місцем вашого фактичного проживання або роботи з проханням про переведення вас на облік до їхньої установи. Для цього потрібно:

    • Підготувати заяву на переведення на облік у ТЦК за місцем фактичного проживання або роботи.
    • Додати підтверджуючі документи: довідку з місця роботи, довідку про фактичне проживання (якщо є), інші документи, що можуть підтвердити необхідність такого переведення.
    3. Юридична консультація

    У разі, якщо попередні кроки не дадуть результату, варто звернутися до юриста, який спеціалізується на військовому праві. Він може допомогти підготувати необхідні документи і, в разі потреби, представити ваші інтереси в ТЦК або суді.

    Важливі моменти:
    • Законодавство: Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", відстрочка від мобілізації надається вчителям, які працюють у закладах освіти на повну ставку. Тому ваші права на відстрочку є обґрунтованими.
    • Документи: Ваша заява (додаток №4) і довідка з місця роботи повинні бути оформлені відповідно до вимог. Переконайтеся, що всі дані вказані правильно і документи містять необхідні підписи та печатки.
    Рекомендації:
    1. Спробуйте зв'язатися з ТЦК за місцем вашого обліку та пояснити ситуацію.
    2. Розгляньте можливість переобліку в місцевому ТЦК.
    3. Консультуйтеся з юристом для отримання професійної допомоги.
    Богун Сергій Павлович
    12.6%

    Доброго дня.

    Відповідь на Ваше питання врегульовано п.п. 8 п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток № 2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 р. № 1487) згідно якого:

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Тобто Вам необхідно подати заяву за місцем Вашого військового обліку.

    Токмач Галина Миколаївна
    12.6%

    Добрий день!

    1) Чи законно це і чи є шанси подати ці документи, якщо не тут то в іншому ТЦК, оскільки їхати за місцем обліку не маю змоги із досить поважних причин. - згідно Порядка від 16 травня 2024 р. № 560 Ви можете направити документи на відстрочку поштою (рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення). Це також буде вважатися особистою подачею, наприклад судові рішення https://reyestr.court.gov.ua/Review/120029904#, https://reyestr.court.gov.ua/Review/120212626. Направляється заява за формою, визначеною у додатку 4, + довідка закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці. При цьому, раджу заяву на відстрочку раджу викласти на нотаріальному бланку з засвідченням справжності вашого підпису (довідку закладу освіти - непотрібно).

    Успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович
    24.6%

    Доброго дня, НАДАЮ ВІДПОВІДЬ НА ВАШЕ ЗАПИТАННЯ:

    Працюю в школі вчителем за основним місцем роботи, більше ніж на повну ставку вже багато років. Виникло питання щодо подачі документів на відстрочку від мобілізації, звернувся до ТЦК, надав заяву (додаток №4) і довідку з місця роботи де вказано що я працюю вчителем за основним місцем роботи на повну ставку. Проте в ТЦК відмовились приймати документи, оскільки я стою на обліку в іншій області. Чи законно це і чи є шанси подати ці документи, якщо не тут то в іншому ТЦК, оскільки їхати за місцем обліку не маю змоги із досить поважних причин.

    В умовах воєнного стану в Україні мобілізація є важливим механізмом забезпечення обороноздатності держави. Однак, певні категорії громадян можуть отримати відстрочку від мобілізації з різних причин, таких як стан здоров'я, сімейні обставини або бронювання. Процедура отримання відстрочки може бути складною, особливо якщо у вас немає можливості або у вас немає бажання особисто відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). розглянемо, як подати документи на відстрочку через пошту, а також які проблеми можуть виникнути під час цього процесу.

    Крок 1: Збір необхідних документів

    Першим кроком є збір усіх необхідних документів, які підтверджують ваше право на відстрочку. Залежно від причини відстрочки, вам можуть знадобитися медичні довідки, що підтверджують ваш стан здоров'я, документи, що підтверджують ваш сімейний статус, або документи, що підтверджують вашу роботу в критично важливій для держави сфері та ваше бронювання. Важливо забезпечити, щоб всі документи були належним чином завірені та відповідали встановленим вимогам. Перелік документів, які підтверджують право на отримання відстрочки визначені Постановою Кабінету Міністрів України №560.

    Крок 2: Підготовка заяви

    Наступним кроком є написання заяви до ТЦК та СП. Форма заяви затверджена постановою Кабінету Міністрів України №560, додаток 4. У заяві необхідно вказати всі підстави, за якими ви претендуєте на відстрочку, а також перелічити додані документи. Дуже важливо підготувати заяву саме тієї форми, яка зазначена в Постанові, для того щоб уникнути можливих проблем з відповіддю від ТЦК та СП.

    Крок 3: Надсилання документів поштою

    Після підготовки всіх необхідних документів та заяви, їх можна надіслати поштою на адресу відповідного ТЦК та СП. Рекомендується використовувати рекомендоване відправлення з повідомленням про вручення, щоб мати підтвердження отримання документів. Важливо зберегти квитанцію про відправлення та повідомлення про вручення, які можуть знадобитися у разі виникнення спірних ситуацій.

    Відповідно до пунктів 58 та 60 Порядку №560, військовозобов'язані (крім заброньованих), які мають підстави для отримання відстрочки повинні особисто подати заяву на ім'я голови комісії ТЦК та СП. Заява підлягає обов'язковій реєстрації. Термін «особисто подати» не свідчить про те, що військовозобов’язаний змушений особисто прибути в ТЦК для подачі заяви. Це означає, що заява має бути подана і підписана саме військовозобов’язаним, а не адвокатом, по довіреності, представником тощо.

    Після цього комісія вивчає подану заяву та документи, оцінює підстави для надання відстрочки та зобов'язана розглянути заяву та документи протягом семи днів з дати їх надходження, але не пізніше ніж наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади і після цього надає погодження або відмову у видачі відстрочки.

    Часто ТЦК та СП не бажають приймати такі заяви, надіслані поштою, і наполягають на особистому відвідуванні. Однак, судова практика підтверджує, що це не є обов'язковим. Згідно з рішенням П’ятого апеляційного адміністративного суду, для подання заяви про відстрочку не передбачено обов'язкового особистого відвідування ТЦК та СП. Схожий висновок зробив Черкаський Окружний Адміністративний суду від 07 червня 2024 року, який зазначив, що отримавши заяву військовозобов'язаного з доданими документами, ТЦК та СП мав обов`язок направити її до місцевого органу виконавчої влади із приєднаними документами для прийняття відповідного рішення.

    Таким чином, подача заяви поштою є цілком легітимним способом.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024