Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 липня 2024, питання №116753 350₴

Списание с армии после удаления щитовидной железыдной железы

Потрапив в навчальну частину,через стан здоров'я потрапив до лікарні,спочатку по місцю знаходження частини,в лікарні провів 2 тижня, був виписаний з направленням на тіреедоктомію.Після цього своєю частиною був направлений в військовий госпіталь, військовий госпіталь направив в державну лікарню на видалення щитоподібної залози.
Які кроки і терміни ,та порядок дій після виписки з лікарні ,де видалили залозу курсанту,який майже весь час навчання провів в лікарні?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства (ст. 26 Закону про військову службу) звільнення з військової служби здійснюється:

    на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців.

    Як наслідок Вам необхідно звернутися з рапортом щодо направлення Вас на ВЛК.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, після виписки з лікарні, де було проведено тиреоектомію (видалення щитоподібної залози), курсантові потрібно буде виконати кілька кроків, щоб забезпечити належний догляд за здоров'ям та врегулювати свої навчальні та військові обов'язки. Ось основні кроки та порядок дій:

    Кроки після виписки з лікарні:
    1. Отримати медичну документацію:
      • Переконайтесь, що ви отримали виписку з лікарні, де були вказані всі проведені процедури, діагнози та рекомендації щодо подальшого лікування.
    2. Продовження лікування та реабілітація:
      • Дотримуйтесь рекомендацій лікарів щодо післяопераційного догляду, відновлення та прийому ліків.
      • Відвідуйте регулярні контрольні огляди у лікаря-ендокринолога чи хірурга, які проводили операцію.
    3. Сповіщення навчального закладу та військової частини:
      • Повідомте ваш навчальний заклад про ваше медичне становище та надайте копії медичної документації.
      • Зверніться до вашої військової частини або відповідного військового комісаріату, надайте медичну документацію та уточніть ваш подальший статус.
    4. Медична комісія:
      • Вас можуть направити на медичну комісію для оцінки вашої придатності до подальшої служби чи навчання. Це може включати огляд військовими лікарями та отримання висновку про придатність.
    5. Адміністративні питання:
      • Якщо буде прийнято рішення про необхідність продовження лікування або тимчасове звільнення від обов'язків, відповідні накази або розпорядження будуть видані вашою військовою частиною або навчальним закладом.
    Терміни:
    • Медична комісія: Термін проведення медичної комісії може варіюватися в залежності від організації, але зазвичай це займає від кількох днів до кількох тижнів після подання документів.
    • Продовження лікування та реабілітація: Це залежить від конкретного випадку і рекомендацій лікарів, але зазвичай процес реабілітації після тиреоектомії може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців.
    Порядок дій:
    1. Збір і подання всіх необхідних медичних документів.
    2. Звернення до військової частини та навчального закладу для сповіщення про стан здоров'я.
    3. Проходження медичної комісії.
    4. Виконання рекомендацій лікарів та подальше лікування.
    5. Отримання розпоряджень або наказів від військової частини чи навчального закладу щодо подальших дій.

    Якщо у вас виникнуть додаткові питання або ускладнення, важливо звернутися до медичних і адміністративних працівників вашої частини та навчального закладу для отримання детальних інструкцій та допомоги.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Потрапив в навчальну частину,через стан здоров'я потрапив до лікарні,спочатку по місцю знаходження частини,в лікарні провів 2 тижня, був виписаний з направленням на тіреедоктомію.Після цього своєю частиною був направлений в військовий госпіталь, військовий госпіталь направив в державну лікарню на видалення щитоподібної залози.Які кроки і терміни ,та порядок дій після виписки з лікарні ,де видалили залозу курсанту,який майже весь час навчання провів в лікарні?

    Загалом - теоретично Ви матимете право на звільнення, якщо Ви приймаєте замісну терапію тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше. Втім, спочатку можуть поставити і непридатний до військової служби з переоглядом.

    Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Стаття 13

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

    1) до пункту «а» належать:

    тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії

    У будь-якому випадку, Вам потрібно подавати рапорт про направлення на ВЛК. Зразок рапорту надсилаю.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Вам потрібно писати рапорт до командира на проходження ВЛК у зв'язку зі значними змінами у стані здоров'я. В рекомендаціях виписки не має запису "проходження ВЛК"? З якої причини Вам видалили щитоподібну залозу? Злоякісне або доброякісне новоутворення?

    Щодо Вашого виключення з обліку, то стаття 13 Розкладу хвороб Наказу МОУ включає усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90".

    Непридатність за вищезгаданною статтею можна отримати лише при значних порушеннях функцій організму, а отже потрібно мати інформацію щодо Вашого стану здоров'я після видалення залози:

    "До пункту «а» належать:

    "тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії".

    Отже, все залежатиме від обставин, які я зазначив вище - потрібно мати більше інформації. Якщо Вас навіть не виключать з обліку, то можливо нададуть тимчасову непридатність строком від 6 до 12 місяців, яка надасть Вам право на звільнення.

    Стаття 26 Закону України "Про ВО та ВС". Звільнення з військової служби

    "4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я:

    на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    1. ЛІКАРНЯ ПОВИННА ВАС ВИПИСАТИ ДО ШПИТАЛЮ, КОТРИЙ НАПРАВИВ ВАС ДО ЛІКАРНІ НА ОПЕРАЦІЮ.

    2. В ШПИТАЛІ ПОВИННІ ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО НАПРАВЛЕННЯ ВАС НА ВЛК (НАПРАВЛЕННЯ ПОВИНЕН НАДАТИ НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛЕННЯ ШПИТАЛЮ, ДЕ ВИ ЛІКУЄТЕСЯ).

    3. ШПИТАЛЬНА ВЛК ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ПРО ВАШУ ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    НАКАЗ МОУ 402:

    "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України"

    6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у закладі охорони здоров’я (установі) у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які зумовлюють непридатність до військової служби, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи) на підставі подання начальника (керівника) лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис у медичній карті стаціонарного (амбулаторного) хворого (медичній книжці), який завіряється підписом начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи).

    6.6. Військовослужбовці оглядаються ВЛК у закладах охорони здоров’я (установах) за територіальним принципом або за місцем лікування, навчання, перебування у відрядженні, за місцем проведення відпустки.

    6.19. У разі переведення військовослужбовців для продовження лікування з одного закладу охорони здоров’я (установи) до іншого, якщо це пов'язано з переїздом, ВЛК приймає відповідну постанову, яка оформлюється довідкою ВЛК та затвердженню штатною ВЛК не підлягає

    С ПРИВОДУ ВИДАЛЕННЯ ЗАЛОЗИ В НАКАЗІ 402 (ст.13 "г"):

    Стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів - Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків.

    Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Вам потрібно подати рапорт на ВЛК, адже у зв'язку з різким погіршенням стану здоров'я Ви не можете проходити військову службу.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Після проведення опереації по видаленню щитоподібної залози та курсу радіойодотерапії - Вас повинні визнати тимчасово непридатним за статтею 13 "г" Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1). Термін тимчасової непридатності залежить від Вашого стану здоров'я та необхідного часу для реабілітації. Як правило, він становить від 2х місяців і більше з можливим продовження тимчасової непридатності.

    Якщо після хірургічного видалення щитовидної залози у Вас виник гіпотериоз, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше - ВЛК повинна визнати Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку за статтею 13 "а" Розкладу хвороб.

    Якщо гіпотериоз середньої тяжкості - Ви будете оглядатись за статтею 13 "б" Розкладу хвороб, що передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Крім того, первинний (тотальна тиреоїдектомія) або вторинний (внаслідок патології гіпофізу) гіпотиреоз у тяжкій формі в стадії субкомпенсації або декомпенсації за неефективності адекватного лікування є підставою для встановлення ІІІ групи інвалідності довічно. ( постанова КМУ №10 від 21.01.2015 р.“Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду”)

    Інвалідність будь-якої групи дає право на звільнення з військової служби.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA