Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 серпня 2024, питання №117232 340₴

Виїзд за кордон тимчасово непридатного

Вітаю. Через тиждень маю проходити ВЛК. Коротко ситуація, вже описував тут. В червні забусений, ВЛК , 3 місяці дали на дообстеження, направлення на дообстеження в обласні. Висновки гіпертонія 2ст 2 типу (це Б), Тривожно фобічний психічний розлад помірний тривалий ( це 17б). Є виписки з лікування з стаціонарів і амбулаторно по психіатрії з 2019 року (виписки і тд). Минулого тижня пішов в ТЦК хотів проходити ВЛК, там мені відправили додому і сказали ЦИТУЮ : у тебе є ще 3 тижні до ВЛК , нас потрібна свіжа виписка по психіатрії , то газуй лягай в лікарню і приходь з свіжою випискою ну і старими своїми доками, прийдеш будемо рішати чи подавати на виключення чи давати непридатність з повторним ВЛК через якийсь час.
На сьогодні лежу в ПНД , поспілкувавшись з чоловіками з такими ж діагнозами , у кого була психіатрія до війни документальна (виписки , стаціонар і тд), то ТЦК нікого не рухало, комусь дають вже 3 раз непридатний на 6 місяців з повторним ВЛК , комусь дали 3 місяці, потім ще рік, кому зразу на 9 місяців дали з повторним ВЛК.
Питання в наступному, чи Тимчасово непридатні мають право на виїзд за кордон. Читав що мають , потрібно закордонний паспорт, військовий квиток з штрих-кодом і довідка витяг з ВЛК про непридатність , але не ясно в одних ресурсах пишуть шо до 6 місяці непридатні мають право на виїзд , в інших шо від 6 до 12 місяців мають право. Роз*ясніть будь-ласка, щоб знав на який строк давити на ВЛК. Надіюсь хоч і комісія влупила 17б бойову не отримаю )))

Відповіді юристів (8)

    Дерій Владислав Олегович
    23.5%

    Вітаю Вас, пане Василь!

    Право на перетин кордону мають військовозобов'язані, яких визнано тимчасово непридатними на термін 6-12 місяців.

    Згідно пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно пункту 2 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону Вам необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт

    2) військово-обліковий документ

    3) ДОВІДКА із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560

    4) висновок ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.5%

    Доброго дня, Василю!

    Тимчасово непридатні мають право на виїзд за кордон, якщо тимчасова непридатність встановлена строком від 6 до 12 місяців.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Згідно із статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Для перетину кордону Вам знадобитьс військово-обліковий документ та довідка ВЛК із зазначенням дати наступного строку переогляду.

    Також візьміть до уваги, що постанова ВЛК про тимчасову непридатність направляються спочатку з метою контролю до обласної ВЛК.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    "3.8. Постанови ВЛК ТЦК та СП щодо військовозобов’язаних приймаються згідно з главою 20 цього розділу.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Василь Клієнт місяць тому

      Дякую за відповідь! То виходить що рішення про Тимчасову непридатність також має ще погодити обласне ВЛК? Я гадав що тільки виключення погоджують((( тоді зле , бо як мені сказали з березня жодного погодження на виключення ще не прийшло з обл ВЛК. Просто немає рішень і людям просто дають такі повістки без дат , а пише з*явитися за вимогою і чекають коли прийде рішення((

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Василю!

        Так, тимчасову непридатність погоджує обласна ВЛК. Займає приблизно від 1 до 2 місяців.

        Щодо виключення, то така постанова проходить й обласну ВЛК, й регіональну. В даному випадку проблема полягає вже не в обласній ВЛК, а саме в регіональній, оскільки остання тягне час.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.7%

    Вітаю Вас.

    Загалом не буду однозначно стверджувати, адже за останні місяці успішної практики супроводу клієнтів з тимчасовою непридатністю не маю. Якщо орієнтуватися виключно на Закон, право виїзду мають ті, хто отримав непридатність строком 6-12 місяців.

    На мою точку зору, якщо Ви зможете отримати оригінал або засвідчену належним чином копію довідки ВЛК про непридатність на 2 місяці, спробувати виїхати однозначно варто. Не факт, що пропустять, але Ви нічим не ризикуватимете.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Аналіз ситуації та відповіді на ваші запитання

    Розумію вашу стурбованість щодо подальших дій та можливостей після проходження ВЛК. Давайте розберемося з вашими питаннями:

    1. Чи мають право на виїзд за кордон тимчасово непридатні?

    Так, зазвичай особи, які мають статус "тимчасово непридатний" до військової служби, мають право на виїзд за кордон. Це підтверджується низкою законодавчих актів та судовою практикою.

    Для перетину кордону вам знадобиться:

    • Закордонний паспорт.
    • Військовий квиток (або тимчасове посвідчення) з відміткою про стан здоров’я.
    • Довідка з ВЛК про тимчасову непридатність.

    Строк тимчасової непридатності:

    • Від 6 до 12 місяців: Найчастіше зустрічається саме цей строк. Протягом цього періоду ви маєте право на виїзд за кордон.
    • Інші строки: Можливі й інші строки, які встановлюються індивідуально для кожного випадку залежно від діагнозу та рекомендацій лікарів.

    Важливо: Інформація щодо можливості виїзду за кордон може змінюватися в залежності від законодавчих змін та конкретної ситуації. Тому перед поїздкою рекомендується додатково уточнювати цю інформацію у прикордонній службі або у вашому ТЦК та СП.

    2. Який строк непридатності краще домагатися?

    З огляду на вашу ситуацію, важливо домагатися такого строку непридатності, який дозволить вам вирішити всі необхідні питання, включаючи лікування та інші особисті справи.

    • Якщо ви плануєте виїзд за кордон на тривалий термін, то варто прагнути до максимального строку тимчасової непридатності (наприклад, 12 місяців).
    • Якщо ви плануєте повернутися в Україну найближчим часом, то достатньо буде і коротшого строку.

    Зверніть увагу: Вибір строку непридатності – це індивідуальне рішення, яке слід приймати разом з вашим лікарем та юристом.

    3. Як діяти далі?
    • Збережіть усі медичні документи: Виписки зі стаціонарів, амбулаторні картки, результати обстежень – все це буде доказом ваших проблем зі здоров’ям.
    • Проконсультуйтеся з юристом: Юрист допоможе вам підготуватися до ВЛК, скласти необхідні заяви та оскаржити рішення, якщо вони будуть вас не влаштовувати.
    • Будьте наполегливими: Не соромтеся відстоювати свої права. Якщо ви вважаєте, що рішення ВЛК є несправедливим, звертайтеся до вищих інстанцій.

    Щодо вашої ситуації з психічним розладом: Наявність документально підтверджених діагнозів значно збільшує ваші шанси на отримання статусу "тимчасово непридатний". Однак, остаточне рішення прийматиме ВЛК на підставі комплексного обстеження.

    Корнійчук Євген Іванович
    17.6%

    Доброго дня, надаю відповіь на ваше запитання:

    Вітаю. Через тиждень маю проходити ВЛК. Коротко ситуація, вже описував тут. В червні забусений, ВЛК , 3 місяці дали на дообстеження, направлення на дообстеження в обласні. Висновки гіпертонія 2ст 2 типу (це Б), Тривожно фобічний психічний розлад помірний тривалий ( це 17б). Є виписки з лікування з стаціонарів і амбулаторно по психіатрії з 2019 року (виписки і тд). Минулого тижня пішов в ТЦК хотів проходити ВЛК, там мені відправили додому і сказали ЦИТУЮ : у тебе є ще 3 тижні до ВЛК , нас потрібна свіжа виписка по психіатрії , то газуй лягай в лікарню і приходь з свіжою випискою ну і старими своїми доками, прийдеш будемо рішати чи подавати на виключення чи давати непридатність з повторним ВЛК через якийсь час.На сьогодні лежу в ПНД , поспілкувавшись з чоловіками з такими ж діагнозами , у кого була психіатрія до війни документальна (виписки , стаціонар і тд), то ТЦК нікого не рухало, комусь дають вже 3 раз непридатний на 6 місяців з повторним ВЛК , комусь дали 3 місяці, потім ще рік, кому зразу на 9 місяців дали з повторним ВЛК.Питання в наступному, чи Тимчасово непридатні мають право на виїзд за кордон. Читав що мають , потрібно закордонний паспорт, військовий квиток з штрих-кодом і довідка витяг з ВЛК про непридатність , але не ясно в одних ресурсах пишуть шо до 6 місяці непридатні мають право на виїзд , в інших шо від 6 до 12 місяців мають право. Роз*ясніть будь-ласка, щоб знав на який строк давити на ВЛК. Надіюсь хоч і комісія влупила 17б бойову не отримаю

    Для перетину кордону вам треба мати рішення ВЛК про вашу тимчасову не придатність, та повістку випиману на дату закінчення тимчасової не придатності. Закордонний паспорт.

    Згідно пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно пункту 2 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Токмач Галина Миколаївна
    17.6%

    Добрий день!

    1) Виїзд за кордон тимчасово непридатного - виїзд можливий лише для тих військовозобов'язаних, які мають відстрочку від мобілізації (пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України). При цьому, згідно п.2 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    "2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    На пункті пропуску потрібно надати:

    1. ВОД зі штрихкодом та відміткою про відстрочку (або довідку про відстрочку на бланку ТЦК).

    2. Довідку ВЛК про тимчасову непридатність не менше ніж на 6 місяців, яка затверджена обласною ВЛК.

    Рекомендую звернутися із запитом до ДПСУ щодо роз'яснення перетину кордону тимчасово непридатними. https://dpsu.gov.ua/ua/info/. Відповідь Вам повинні надати протягом 5 днів.

    Також можте зателефонувати у службу "Довіра" - 1598 (для мобільних телефонів)

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA