Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 серпня 2024, питання №117366 750₴

Перевод до іншої військової частини

Питання: як можна гарантовано отримати перевод у іншу військову частину?
Суть питання: є рекомендаційний лист від військової частини, у яку я хочу перевестись, що вони готові мене взяти до себе.
Але є декілька проблем:
1) Це все на розсуд командування цієї військової частини у якій я зараз знаходжусь. І я так розумію, що аргумент, що мене беруть туди на посаду, яка спорідненна з моїми цивільною освітою і досвідом - це для них не аргумент. Хоча і та В/Ч бойова, а ця у якій знаходжусь - ні.
Питання: як можна на це вплинути?
2) Я взагалі не впевнений, що мій рапорт доїде до командування військової частини. Справа в тому, що держава зараз наділила своїх кадрових офіцюцерів необмеженими повноваження над мобілізованими. А відповідальності в них взагалі ні якої. Я веду до того, що умовний ротний, чи комбат просто викине мої рапорт та рекомендаційний лист. І скаже, що в очі їх не бачив або загубив. Прекрасно розуміючи, що їм за це ні чого не буде.
З цього друге питання: як подати ці документи, щоб вони хоча б до командування військової частини дійшли? Бажано, щоб в мене залишились докази, що командування їх отримало.
Заздалегідь дякую.

Відповіді юристів (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Для переведення до іншої військової частини повинно бути в відношення.

    Також повинна співпадати ваша шпк.

    У вас відношення є.

    Проте ваше переведення залежить виключно від вашого командира.

    Згідно законодавства ваш командир не зобов'язаний надавати дозвіл на ваше переміщення до іншої військової частини.

    Якщо ж ви все-таки хочете подати відповідний рапорт - у вас декілька варіантів.

    Подати офлайн, або направити через оперативне командування якщо ваш безпосередній командир в порядку підпорядкованості відмовиться його підписувати (клопотати перед вищим командуванням стосовно задоволення рапорту).

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    1) Це все на розсуд командування цієї військової частини у якій я зараз знаходжусь. І я так розумію, що аргумент, що мене беруть туди на посаду, яка спорідненна з моїми цивільною освітою і досвідом - це для них не аргумент. Хоча і та В/Ч бойова, а ця у якій знаходжусь - ні.Питання: як можна на це вплинути?

    Порядок переміщення військовослужбовців регулюється Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (далі – Положення).

    Згідно пункту 110 Положення переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    • між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;
    • між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України. У період дії - воєнного стану таке переміщення здійснюється наказом начальника Генерального штабу Збройних Сил України;
    • між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    Переміщення військовослужбовця відбувається на підставі письмового рапорту, поданого по команді безпосередньому командиру.

    Рапорт військовослужбовцем пишеться в довільній формі (наприклад: прошу Вашого клопотання перед вищестоячим командуванням, про переміщення мене для подальшого проходження військової служби до військової частини А000 у звʼязку з ….) та здається у відділення особового складу та стройової військової частини для реєстрації.

    До рапорту може бути долучене Відношення або інші документи, які надають право або обґрунтовують необхідність переміщення.

    Відношенням є письмовий документ, який видається командиром військового формування, до якого Ви маєте бажання бути переміщеним для подальшого проходження військової служби, в якому відповідний командир підтверджує наявність вакантної посади, що відповідає Вашій військово-обліковій спеціальності, та висловлює свою позицію, що він не заперечує, аби Ви були переміщений до ввіреної йому військової частини.

    Тобто Відношення не є обов’язковим до виконання документом, а носить інформативний характер. Виходячи з вказаного, отримання Відношення не зобовʼязує командування прийняти рішення про переміщення військовослужбовця, проте збільшує таку вірогідність.

    Рішення про переведення військовослужбовця приймається відповідним командиром. При цьому дозвіл на переміщення – це право, а не обов’язок командира.

    Необхідно враховувати, що в умовах воєнного часу, відповідно до підпункту 7 пункту 252 Положення, військовослужбовці, які переміщуються на інші посади за штатами воєнного часу, а також військовозобов’язані, приписані на посади до військових частин, та резервісти, призначені на посади до військових частин, після призову приступають до виконання обов’язків за цими посадами з моменту їх призначення наказами по стройовій частині відповідно до мобілізаційного призначення.

    Отже, для успішного переведення потрібно:

    1. Подати рапорт командиру частини про переведення

    2. Мати відношення від командира роти або іншої частини, щодо доцільності такого переведення та наявності посади для доукомлектування.

    3. Добра воля Вашого командира

    На жаль, в питаннях переміщення від Вас мало що залежить.

    2) Я взагалі не впевнений, що мій рапорт доїде до командування військової частини. Справа в тому, що держава зараз наділила своїх кадрових офіцюцерів необмеженими повноваження над мобілізованими. А відповідальності в них взагалі ні якої. Я веду до того, що умовний ротний, чи комбат просто викине мої рапорт та рекомендаційний лист. І скаже, що в очі їх не бачив або загубив. Прекрасно розуміючи, що їм за це ні чого не буде.З цього друге питання: як подати ці документи, щоб вони хоча б до командування військової частини дійшли? Бажано, щоб в мене залишились докази, що командування їх отримало.

    Згідно статті 14 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України. Із службових та особистих питань військовослужбовець повинен звертатися до свого безпосереднього начальника, а якщо він не може їх вирішити - до наступного прямого начальника.

    У Вас є декілька варіантів:

    1. Зареєструвати рапорт у відділенні особового складу військової частини або у безпосереднього командира (начальника). Для цього рапорт необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі відповідальна особа має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас рапорт: печатку/підпис, дату прийому, вхідний номер. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про переведення.

    2. Ви можете надіслати рапорт та підтверджуючі документи поштою рекомендованим листом.

    Є судове рішення, де військовослужбовець подав рапорт поштою (але в даному випадку йде мова про звільнення) і суд зобов'язав військову частину розглянути його.

    Згідно висновку суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/112875303 "...Під час особливого періоду воєнного стану, подання військовослужбовцем документів на звільнення разом з рапортом не безпосередньому начальнику, а направлення такої поштовим шляхом на адресу військової частини НОМЕР_1 , хоча і є недотриманням приписів статті 14 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, пункту 233 Положення № 1153/2008, однак не може бути підставою для не розгляду в розумний строк рапорту військовослужбовця про звільнення з військової служби..."

    Рапорт повинні розглянути протягом 30-45 днів. Про результати Вам повинні повідомити. Якщо затягують з рішенням - потрібно звертатись до адвоката та подавати адвокатський запит або оскаржувати бездіяльність військової частини у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24.9%

    Доброго дня, Павло!

    Для правильного та скорішого переміщення Вам треба виконати три обов’язкових умови:

    1. Мати відношення від тої частини, куди хочете перевестися.

    2. Мати підстави для переміщення.

    3. Довести необхідність переміщення командиру своєї частини.

    Переміщення військовослужбовців відбувається на підставі статті 110 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

    між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;

    між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    Відповідно до пункту 112 Положення Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

    А от у пункті 82 Положення, що регулює призначення військовослужбовців на посади та має пряме відношення до попереднього пункту йдеться про наступне:

    1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

    2) на рівнозначні посади:

    • у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
    • у разі проведення заміни у місцевостях з особливими природними, географічними, геологічними, кліматичними, екологічними умовами (далі - місцевості з установленим строком військової служби);
    • для набуття практичного досвіду управлінської діяльності в органах військового управління різного рівня або для більш доцільного використання за фахом чи досвідом роботи - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України, зокрема на особисте прохання військовослужбовця;
    • за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
    • за сімейними обставинами - на особисте прохання;
    • з меншим обсягом роботи з урахуванням професійних, ділових і моральних якостей - на підставі висновку атестування;
    • у зв'язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності;
    • у разі скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці - на посаду, що не передбачає такого допуску, - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України;
    • вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням відповідно до медичного висновку - на посади з меншим обсягом роботи, а також військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до трьох років, за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов'язків на займаних посадах;
    • у разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в районах проведення антитерористичних операцій;
    • у разі відсутності можливості поновлення на попередній посаді у зв'язку з незаконним звільненням або переміщенням по службі - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України;

    113. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

    Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

    • дружини (чоловіка);
    • його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;
    • непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);
    • братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

    1) Це все на розсуд командування цієї військової частини у якій я зараз знаходжусь. І я так розумію, що аргумент, що мене беруть туди на посаду, яка спорідненна з моїми цивільною освітою і досвідом - це для них не аргумент. Хоча і та В/Ч бойова, а ця у якій знаходжусь - ні.

    Так, Ви вірно розумієте. Ваше переміщення залежить від Вашого командира та згоди на те останнього.

    З цього друге питання: як подати ці документи, щоб вони хоча б до командування військової частини дійшли? Бажано, щоб в мене залишились докази, що командування їх отримало.Заздалегідь дякую.

    Якщо Ви бажаєте, аби у Вас залишились докази, то варіанти є два:

    1. Ви подаєте рапорт командиру у двох примірниках на одному з котрих останній проставляє дату, ПІБ та підпис.

    2. Направляєте пакет документів Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. У такому випадку в Вас на руках залишається квитанція про відправку та опис вкладення.

    Розглядати Ваш рапорт командир має право упродовж 30-45 днів. Відповідь на останній Вам зобов'язані надати у письмовій формі. Якщо рапорт буде проігноравний, тоді прийдеться рухатись далі з приводу оскарження бездіяльності військової частини, подання скарг до МОУ, Генштабу, ОК тощо.

    Вибачте за питання, але на скільки Ви важливі на своїй посаді у військовій частині? Хочу зрозуміти чи зможе командир частини Вас з легкістю замінити та відпустити до іншої частини?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Павло Клієнт місяць тому

      Таких як я цілий батальйон тобто саперів. А перевестись хочу, бо у тій військовій частині є посада яка ближча до моїх цивільних освіти і досвіду роботи.

    • Павло Клієнт місяць тому

      Таких як я цілий батальйон тобто саперів. А перевестись хочу, бо у тій військовій частині є посада яка ближча до моїх цивільних освіти і досвіду роботи.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане ПАВЛО! Для переведення треба підстави. Зокрема, сімейні чи інші (визначені пунктом 82 Указу Президента).

    Наприклад - для більш доцільного використання за фахом чи досвідом роботи - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України, зокрема на особисте прохання військовослужбовця.

    На жаль Ви праві. Зараз повна безвідповідальність і абсолютно ніяких санкцій за втрату документів.

    В крайньому випадку - можете попросити рідних сходити до нотаріуса і зробити копію листа, якщо він посвідчений печаткою.

    Примірний зразок рапорта додаю до відповіді.

    Чи надають Вам право на відпустки?

    Якщо так, то Ви в принципі під час відпустки можете направити Рапорт поштою. Та й взагалі направлення рапорта поштою не заборонено.

    Оригінал листа не обов"язково додавати до рапорта. Тримайте в себе або родичів - до розгляду цього питання.

    Згідно з Інструкцією з діловодства у Збройних Силах України від 31.01.2024 р. № 40, затверджену наказом Головнокомандувача ЗСУ від 31.01.2024 р. № 40, Рапорт (заява) – письмове звернення військовослужбовця (працівника) до вищої посадової особи з проханням (надання відпустки, матеріальної допомоги, поліпшення житлових умов, переведення, звільнення тощо) чи пояснення особистого характеру.

    Рапорт можливо подавати наступними способами:

    • по команді - подача рапорту за місцем проходження служби до канцелярії, безпосереднього начальника або діловода військової частини;
    • поштовим зв'язком (Укрпошта або кур'єрська доставка).

    Завжди при подачі рапорту бажано отримати підтвердження його подачі. Якщо рапорт подається по команді, то потрібно робити два комплекти, перший подається, а на другому проставляється відмітка про отримання (штамп або печатка, або підпис відповідальної особи). Що стосується поштового зв'язку, то найкращим способом є направлення Укрпоштою цінного листа з описом вкладення де вказується назва та дата рапорту, перелік додатків. Все це необхідно для того, щоб як мінімум не втратити час, адже зазвичай рапортів подається дуже багато і непоодинокі випадки коли вони банально губляться, тому військовослужбовець вимушений подавати рапорт повторно та очікувати на його вирішення. До того ж буває коли недобросовісні командири навмисно "не дають хід рапорту" з різних причин і через відсутність підтвердження подачі рапорту оминають відповідальність.

    Що стосується додатків до рапорту, то при подачі зазвичай достатньо звичайних копій (військового квитка, медичних довідок, листів), вже при розгляді рапорту командир може попросити надати оригінали для перевірки справжності документа).

    Загальний термін відповіді на рапорт 15 днів, який може бути продовжений до 30 днів. В рапорті можливо зазначити, яким способом бажаєте отримати відповідь (телефон, електрона пошта, письмово), в будь-якому випадку ви маєте право на отримання письмової відповіді, у разі непогодження з нею оскаржити її через вищестоячі інстанції або суд.

    Згідно Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10.12.2008 № 1153/2008

    82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

    1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

    2) на рівнозначні посади:

    • у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
    • у разі проведення заміни у місцевостях з особливими природними, географічними, геологічними, кліматичними, екологічними умовами (далі - місцевості з установленим строком військової служби);
    • для набуття практичного досвіду управлінської діяльності в органах військового управління різного рівня або для більш доцільного використання за фахом чи досвідом роботи - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України, зокрема на особисте прохання військовослужбовця;
    • за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
    • за сімейними обставинами - на особисте прохання;
    • з меншим обсягом роботи з урахуванням професійних, ділових і моральних якостей - на підставі висновку атестування;

    {Абзац сьомий підпункту 2 пункту 82 із змінами, внесеними згідно з Указами Президента № 417/2015 від 14.07.2015, № 503/2016 від 14.11.2016}

    • у зв'язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності;

    {Підпункт 2 пункту 82 доповнено абзацом згідно з Указом Президента № 613/2012 від 26.10.2012}

    • у разі скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці - на посаду, що не передбачає такого допуску, - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України;

    {Підпункт 2 пункту 82 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    • вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням відповідно до медичного висновку - на посади з меншим обсягом роботи, а також військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до трьох років, за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов’язків на займаних посадах;

    {Підпункт 2 пункту 82 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    • у разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в районах проведення антитерористичних операцій;

    {Підпункт 2 пункту 82 доповнено абзацом згідно з Указом Президента № 277/2018 від 12.09.2018}

    • у разі відсутності можливості поновлення на попередній посаді у зв’язку з незаконним звільненням або переміщенням по службі - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України;

    {Підпункт 2 пункту 82 доповнено абзацом згідно з Указом Президента № 277/2018 від 12.09.2018}

    3) на нижчі посади:

    • у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів у разі неможливості призначення на рівнозначну посаду;
    • за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
    • з урахуванням професійних, ділових і моральних якостей - на підставі висновку атестування;

    {Абзац четвертий підпункту 3 пункту 82 із змінами, внесеними згідно з Указами Президента № 417/2015 від 14.07.2015, № 503/2016 від 14.11.2016}

    • за віком або сімейними обставинами - на особисте прохання;
    • у зв'язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності - у разі неможливості призначення на рівнозначну посаду;

    {Підпункт 3 пункту 82 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 613/2012 від 26.10.2012}

    {Абзац сьомий підпункту 3 пункту 82 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    • у разі скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці - на посаду, що не передбачає такого допуску, - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України, у разі неможливості призначення на рівнозначну посаду;

    {Підпункт 3 пункту 82 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    • вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням відповідно до медичного висновку - на посади з меншим обсягом роботи, а також військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до трьох років, за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов’язків на займаних посадах та за відсутності рівнозначних посад;

    {Підпункт 3 пункту 82 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    • за ініціативою військовослужбовця (крім військовослужбовців, які займають посади, за якими передбачені первинні військові звання офіцерського, сержантського і старшинського складу) на нижчу на один ступінь посаду – на підставі рішення посадової особи відповідно до номенклатури посад;

    {Підпункт 3 пункту 82 доповнено абзацом згідно з Указом Президента № 503/2016 від 14.11.2016}

    На жаль, дане питання хоч і визначене п.82 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ «на особисте прохання військовослужбовця», детально воно неврегульовано. Тобто, потрібно переконати командування в крайній необхідності такого переведення.

    ТОБТО, теоретично це можливо.

    Якщо слати рапорт поштою - треба звертатися на ім"я командира. Якщо по команді - то ім"я безпосереднього командира Вашого підрозділу - ротний та ін.

    До рапорту не обов"язково прикладати оригінал листа.

    Бажаю вдалого переведення до бажаної військової частини!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Суть питання: є рекомендаційний лист від військової частини, у яку я хочу перевестись, що вони готові мене взяти до себе.Але є декілька проблем:1) Це все на розсуд командування цієї військової частини у якій я зараз знаходжусь. І я так розумію, що аргумент, що мене беруть туди на посаду, яка спорідненна з моїми цивільною освітою і досвідом - це для них не аргумент. Хоча і та В/Ч бойова, а ця у якій знаходжусь - ні.Питання: як можна на це вплинути?

    На жаль, але ніяк не вплинути зі сторони, тут військова частини або погоджується Вас відпустити, або ні. Так склалося, що питання переміщення військовослужбовців - виключна прерогатива командування. За 2,5 роки я знаю стільки випадків, коли переміщення військовослужбовця принесло б йому додаткової мотивації, але військові частини просто тупо відмовляли.

    Для початку, окрім самого відношення, Ви повинні мати вмотивовану підставу для переміщення. Тому відношення може бути просто недостатньо.

    Дуже складне питання в нинішніх реаліях, загалом.

    Можна спробувати перевестися за станом здоров'я. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

    Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

    дружини (чоловіка); його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи; непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка); братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

    ЩОДО ПЕРЕВЕДЕННЯ:

    Питання переміщення військовослужбовців регулюється ПОЛОЖЕННЯМ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

    Переміщення військовослужбовців

    110. Переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

    між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;

    між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    Форма та порядок надання клопотання визначаються Міністерством оборони України.

    Переміщення осіб офіцерського складу між видами Збройних Сил України, з'єднаннями, військовими частинами та оперативними командуваннями, здійснюється наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні види Збройних Сил України, з'єднання, військові частини та оперативні командування, крім посад, що належать до повноважень вищої посадової особи.

    Призначення на посади, що належать до номенклатури посад нижчої посадової особи, здійснюється наказами тих командирів (начальників), до номенклатури призначення яких належать посади, з яких переміщуються військовослужбовці.

    ...

    112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

    Зазначене переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

    неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    неможливість проживання членів сім'ї військовослужбовця за станом здоров'я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;

    потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

    Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

    113. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

    Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

    дружини (чоловіка);

    його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;

    непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);

    братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

    Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, здійснюється командирами з'єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді (допомозі, нагляді) за ними.

    ...

    82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

    1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

    2) на рівнозначні посади:

    у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;

    у разі проведення заміни у місцевостях з особливими природними, географічними, геологічними, кліматичними, екологічними умовами (далі - місцевості з установленим строком військової служби);

    для набуття практичного досвіду управлінської діяльності в органах військового управління різного рівня або для більш доцільного використання за фахом чи досвідом роботи - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України, зокрема на особисте прохання військовослужбовця;

    за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    за сімейними обставинами - на особисте прохання;

    з меншим обсягом роботи з урахуванням професійних, ділових і моральних якостей - на підставі висновку атестування;

    у зв'язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності;

    у разі скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці - на посаду, що не передбачає такого допуску, - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України;

    вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням відповідно до медичного висновку - на посади з меншим обсягом роботи, а також військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до трьох років, за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов’язків на займаних посадах;

    у разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в районах проведення антитерористичних операцій;

    у разі відсутності можливості поновлення на попередній посаді у зв’язку з незаконним звільненням або переміщенням по службі - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України;

    2) Я взагалі не впевнений, що мій рапорт доїде до командування військової частини. Справа в тому, що держава зараз наділила своїх кадрових офіцюцерів необмеженими повноваження над мобілізованими. А відповідальності в них взагалі ні якої. Я веду до того, що умовний ротний, чи комбат просто викине мої рапорт та рекомендаційний лист. І скаже, що в очі їх не бачив або загубив. Прекрасно розуміючи, що їм за це ні чого не буде.З цього друге питання: як подати ці документи, щоб вони хоча б до командування військової частини дійшли? Бажано, щоб в мене залишились докази, що командування їх отримало.

    Загалом за всіма правилами, з будь-якими питаннями Ви звертаєтеся до безпосереднього командира. Він - на свого безпосереднього і так - до вищестоящого командира військової частини.

    Але я б тут спробував таку стратегію:

    1) подати рапорт безпосередньому командиру, як того вимагає чинне законодавство.

    2) направити рапорт на ППД на ім'я командира військової частини, аби стройова та безпосередньо командира був в курсі такої ініціативи.

    3) також би говорив з командирами щодо переміщення, постійно нагадуючи про себе. Так, це просто рекомендація, але вона інколи буває важлива.

    Успіхів Вам. Нехай все вийде!

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Указ

    Президента України

    Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n369

    82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

    2) на рівнозначні посади:

    за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    3) на нижчі посади:

    за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    Переміщення військовослужбовців

    110. Переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обгрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

    (абзац третій пункту 110 із змінами, внесеними згідно зУказами Президента України від 12.06.2009 р. N 430/2009, від 14.07.2015 р. N 417/2015,від 27.09.2021 р. N 483/2021)

    між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;

    (абзац четвертий пункту 110 із змінами, внесеними згідно з Указами Президента України від 26.10.2012 р. N 613/2012,від 27.09.2021 р. N 483/2021)

    між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    Форма та порядок надання клопотання визначаються Міністерством оборони України.

    Переміщення осіб офіцерського складу між видами Збройних Сил України, з'єднаннями, військовими частинами та оперативними командуваннями, здійснюється наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні види Збройних Сил України, з'єднання, військові частини та оперативні командування, крім посад, що належать до повноважень вищої посадової особи.

    (абзац сьомий пункту 110 із змінами, внесеними згідно зУказами Президента України від 12.06.2009 р. N 430/2009, від 14.07.2015 р. N 417/2015)

    Призначення на посади, що належать до номенклатури посад нижчої посадової особи, здійснюється наказами тих командирів (начальників), до номенклатури призначення яких належать посади, з яких переміщуються військовослужбовці.

    112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

    Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

    113. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

    ДЛЯ ПЕРЕВЕДЕНЯ НЕОБХІДНО:

    1. ВІДНОШЕННЯ ВІД ТОЇ ЧАСТИНИ, КУДИ ВИ ЗБИРАЄТЕСЯ ПЕРЕВЕСТИСЯ.

    2. НАЯВНІСТЬ ПІДСТАВ ( ЗДОРОВ'Я; СІМЕЙНІ ОБСТАВИНИ).

    3. ДОБРА ВОЛЯ КОМАНДИРА ВАШОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ.

    ххх

    ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СВОГО ПИТАННЯ ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЬ ДО ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ ВСУ.

    Пріоритетними є частини, які згідно із рішенням Головнокомандувача ЗСУ потребують комплектування першочергово.

    Якщо військова частина входить до такого переліку, то залучення до неї відбувається безперешкодно.

    До пріоритетних військових частин, наприклад, належать всі бригади Десантно-штурмових військ, всі бригади Морської піхоти, всі механізовані бригади Сухопутних військ, всі гірсько-штурмові бригади Сухопутних військ. Всі бригади спеціального призначення, розвідувальні батальйони. Тобто, якщо прочитати назву бригади і вона видається бойовою, то на 95% ця бригада буде пріоритетного комплектування.

    ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ГШ, ВАМ НАДАЄ МОЖЛИВІСТЬ РОЗДІЛ V ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТ ЗСУ, ЯКЩО НЕ РЕАГУЮТЬ НА ВАШІ РАПОРТИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

    РОЗДІЛ V.

    110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

    незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

    111. Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.

    ххх

    ЗАГАЛЬНЕ ПРАВИЛО СТРОКУ ВІДПОВІДІ ПОСАДОВИХ ОСІБ НА ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН - 30 ДІБ.

    Згідно з частиною першою статті 15 Закону

    "Про звернення громадян"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...

    органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобов'язані об'єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань).

    Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов'язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов'язки.

    Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови, а також із роз'ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович місяць тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю

    Переведення до іншої військової частини в умовах воєнного часу може бути складним процесом, і він значною мірою залежить від рішення вашого поточного командування. Але є кілька кроків, які ви можете зробити, щоб підвищити свої шанси:

    1. Офіційне оформлення рапорту та рекомендаційного листа
    • Рапорт: Обов'язково складіть рапорт у письмовій формі, де чітко викладіть прохання про переведення, з зазначенням причини, що вас бере на службу інша частина на конкретну посаду. Додайте інформацію про відповідність цієї посади вашій освіті та досвіду.
    • Рекомендаційний лист: Додайте до рапорту рекомендаційний лист від командування частини, куди ви плануєте перевестись. Цей документ має велику вагу, оскільки показує, що ваша присутність у новій частині буде корисною.
    2. Забезпечення доставки рапорту та доказів
    • Реєстрація документів: Подавайте рапорт та рекомендаційний лист через канцелярію вашої військової частини. Обов’язково вимагайте реєстраційний номер для вашого рапорту. Це дає гарантію, що ваш рапорт офіційно прийнято до розгляду.
    • Дублювання на вищі інстанції: Ви можете направити копії рапорту та листа на вищі командні інстанції (наприклад, до командування бригади або навіть вищих штабів), з проханням забезпечити розгляд вашого рапорту. Це допоможе підвищити рівень контролю над ситуацією.
    • Електронні засоби зв'язку: У разі можливості, використовуйте офіційні електронні засоби зв'язку для надсилання документів (наприклад, військову електронну пошту). Збережіть копії всіх надісланих повідомлень і документів. Це створить цифровий слід і підтвердження факту відправки.
    3. Альтернативні дії
    • Звернення до омбудсмена: Якщо ви вважаєте, що ваші права порушуються, або ваш рапорт навмисно ігнорується, ви можете звернутись до омбудсмена з прав людини, який має повноваження розглянути ваш випадок і, у разі порушень, допомогти у їхньому вирішенні.
    • Консультація з юристом: Рекомендується отримати юридичну консультацію, щоб зрозуміти всі ваші можливості та захистити свої права. Військовий юрист може підказати, як краще діяти у вашій ситуації.
    4. Аргументація переведення

    Підготуйте чітку та детальну аргументацію, чому ваше переведення до іншої частини є доцільним. Підкресліть, що ви будете більш ефективні на новій посаді завдяки вашій освіті та досвіду, а також те, що нова частина має бойовий статус, що відповідає вашим бажанням та готовності служити на передовій.

    Ці кроки допоможуть вам забезпечити, що ваш рапорт буде розглянутий належним чином, і підвищать шанси на успішне переведення.

    Турчин Ярослав
    25.1%
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Ще раз вітаю Вас, пане Павло!

    У зв"язку з новими обставинами, маю уточнити свою відповідь.

    ДОДАТКОВО ДО МОЄЇ ВІДПОВІДІ. Це може Вам допомогти вирішити Ваше питання.

    У зв"язку з систематичним порушенням права військовослужбовців на рапорт та його належний розгляд - в Україні запустили мобільний застосунок «Армія+», для військовослужбовців. Поясню, які функції він вже має і як його встановити на смартфон.

    Презентація застосунку «Армія+» відбулася у Києві 8 серпня, повідомили на офіційному сайті Міністерства оборони. З 09.08.2024 р. він почав працювати.

    За допомогою цього застосунку планують скоротити обсяг паперової роботи в українській армії і перевести її більшу частину в онлайн.

    Наразі у застосунку вже доступні 11 видів рапортів у чотирьох групах:

    • «На відпустку»,
    • «На допомогу»,
    • «Направлення»,
    • «Видача направлення».

    Рапорти надсилаються онлайн на підпис за допомогою унікального номера військовослужбовця чи військовослужбовиці – Армія ID.

    Надалі у застосунку будуть додаватися нові функції. Також у застосунку проходитимуть опитування, через які самі військовослужбовці зможуть впливати на реальні зміни у Силах оборони України.

    «Люди, які ризикують життям за нашу із вами свободу, не мають заповнювати папери від руки під лінійку, стояти у чергах чи їхати у довгі подорожі за підписом на рапорті. Далі будемо впроваджувати ще більше сервісів для комфорту наших військових», — зазначила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

    Сам застосунок розробили військовослужбовці одного з підрозділів ЗСУ, а саме Центру масштабування технологічних рішень.

    Завантажити застосунок для військовослужбовців «Армія+» можна за посиланнями:

    Права та обов’язки посадових осіб, єдині вимоги до форми електронних рапортів, а також засади їх опрацювання унормовані в Порядку організації роботи з рапортами військовослужбовців в системі Міноборони, який затверджений Наказом міністра оборони України.

    https://aplus.mod.gov.ua/

    Хай щастить у позитивному вирішенні Вашого питання!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024