Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 серпня 2024, питання №117466 340₴

Консульський облік і мобілізація

Доброго дня. Ситуація - стою на консульському обліку в Литві, хочу приїхати в Україну. Розумію, що мене за кордон не випустять. Але які переваги і мінуси будуть в тому, що я не знімусь з консульського обліку? Чи будуть мати право мене мобілізувати, якщо я знятий з військового і податкового обліку, ніде не приписаний?
І також цікаво чи зможу я знятись з постійного консульського обліку, якщо знаходжусь в Україні, тобто дистанційно

Відповіді юристів (6)

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович місяць тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Доброго дня!

    Ваша ситуація має кілька важливих аспектів, які варто розглянути:

    1. Консульський облік і можливість виїзду за кордон:
    • Консульський облік: Якщо ви перебуваєте на постійному консульському обліку, це підтверджує ваше постійне проживання за кордоном і звільняє від мобілізації на території України. Однак, якщо ви приїдете в Україну і перебуватимете тут більше 183 днів, вас можуть вважати таким, що повернувся на постійне проживання, і це може змінити ваш статус.
    • Виїзд за кордон: За умови, що ви залишаєтеся на консульському обліку, вам повинні дозволити виїзд за кордон після вашого візиту в Україну. Однак, з 2023 року уряд України посилив контроль на кордоні, і навіть особи на консульському обліку можуть зіштовхнутися з перевірками.
    2. Мобілізація:
    • Мобілізація: Якщо ви зняті з військового та податкового обліку в Україні і перебуваєте на консульському обліку, ви не підлягаєте мобілізації. Однак, якщо ви будете перебувати в Україні довгий час, ваш статус може змінитися, і тоді можливість мобілізації залежатиме від вашого конкретного статусу на момент перебування в Україні.
    • Якщо не зніматися з консульського обліку: Залишаючись на консульському обліку, ви можете уникнути мобілізації, але це потребує перебування за кордоном. Якщо ви тривалий час будете в Україні, це може вважатися поверненням на постійне проживання, і тоді ситуація може змінитися.
    3. Переваги та недоліки залишення на консульському обліку:
    • Переваги: Збереження статусу постійного резидента за кордоном, що дає право на безперешкодний виїзд за кордон, звільнення від мобілізації.
    • Недоліки: Якщо ви довго перебуватимете в Україні, можуть виникнути проблеми з підтвердженням статусу резидента іншої країни. Це може вплинути на вашу здатність користуватися певними правами, такими як виїзд за кордон.
    4. Зняття з консульського обліку дистанційно:
    • Зняття з обліку: Ви можете знятися з постійного консульського обліку дистанційно, звернувшись до консульства України в країні, де ви були зареєстровані. Це може бути зроблено через онлайн-сервіси або надіславши відповідну заяву поштою. Однак, краще проконсультуватися безпосередньо з консульством щодо необхідних процедур.
    Висновок:

    Якщо ви плануєте повернутися в Україну на короткий час, залишення на консульському обліку може бути вигідним. Однак, якщо ваше перебування в Україні затягнеться, ваш статус може змінитися, і це може вплинути на можливість виїзду за кордон або мобілізації. Усі ці питання варто обговорити з юристом або консульством перед поїздкою.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Якщо Ви повернетеся до України, факт перебування на консульському обліку ніяким чином не допоможе Вам уникнути мобілізації. Тільки підстава для відстрочки, що визначена статтею 23 Закону України "Про МПтМ". Тому відповідь на Ваше питання - так, Вас матимуть право мобілізувати.

    Політика влади в цьому питання однозначна. Звертаю увагу на постанову КМУ від 07.06.2024 № 675 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560". Вона передбачає, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    ОДНОЗНАЧНО НЕ РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПРИЇЗДИТИ ДО УКРАЇНИ.

    Знятися з консульського обліку, перебуваючи в Україні, також не вийде.

    Підставами для зняття з консульського обліку є:

    заява особи ( .pdf , 88.83 Кб ) про зняття з консульського обліку, подана нею особисто. У разі зняття з консульського обліку особи, яка не досягла 16-річного віку, особи, усиновленої іноземцями або громадянами України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, така заява подається одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників;

    закінчення строку перебування на консульському обліку;

    припинення особою, яка перебуває на консульському обліку, громадянства України;

    смерть особи, яка перебуває на консульському обліку;

    невиконання громадянином України, який перебуває на постійному консульському обліку, обов’язку щодо актуалізації даних про особу, що містяться в обліковій картці;

    повідомлення МЗС про повернення на постійне місце проживання в Україну усиновленої дитини;

    повідомлення територіального органу/територіального підрозділу ДМС разом із заявою про зняття з консульського обліку особи, яка досягла 14-річного віку, постійно проживала за кордоном, повернулася на постійне проживання в Україну та звернулася до територіального органу/ територіального підрозділу ДМС з питання щодо оформлення паспорта громадянина України або анулювання штампу в паспорті громадянина України для виїзду за кордон про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.

    Якщо громадянин України, який прибув з консульського округу іншої закордонної дипломатичної установи України, не знявся з консульського обліку в такій установі, до закордонної дипломатичної установи України, до консульського округу якої прибув громадянин, подається заява про зняття з консульського обліку за попереднім місцем проживання або перебування та заява про взяття на консульський облік в такій установі.

    Для зняття з консульського обліку подаються такі документи:

    - заява;

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    - попередньо сплачений конверт зі зворотною адресою.

    Строк розгляду заяви щодо зняття з консульського обліку становить не більше десяти робочих днів з дня отримання необхідних документів.

    За зняття з консульського обліку консульський збір не стягується.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Назаре!

    Чи будуть мати право мене мобілізувати, якщо я знятий з військового і податкового обліку, ніде не приписаний?

    Наразі це не є проблемою для ТЦК, Назаре. Крім того, Ви були зобов'язані стати на військовий облік в ТЦК.

    У випадку Вашого повернення в Україну Вас мобілізують, якщо Ви не матимете права на відстрочку. Отже, не раджу повертатись ні за яких обставин.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву з визначеними документами відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню або регіональному органу СБУ або відповідному підрозділу розвідувальних органів на їх адресу електронної пошти, яка розміщена на їх офіційному веб-сайті, у семиденний строк.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    І також цікаво чи зможу я знятись з постійного консульського обліку, якщо знаходжусь в Україні, тобто дистанційно

    Дистанційно знятись з консульського обліку буде неможливо.

    ЗНЯТТЯ З ПОСІЙНОГО КОНСУЛЬСЬКОГО ОБЛІКУ

    Громадяни України, які планують повернутись на постійне місце проживання в Україну, переїхати для подальшого проживання/працевлаштування до консульського округу іншої дипломатичної установи України за кордоном, зобов’язані знятися з постійного консульського обліку у Консульському відділі нашого Посольства у Литві.

    Для зняття з консульського обліку необхідно подати до Консульського відділу такі документи:

    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • заповнену власноруч заяву встановленої форми.

    Консульський збір за зняття з консульського обліку не стягується.

    https://lithuania.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/ko...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Який Ваш вік? Чи маєте Ви військово-обліковий документ? Чи маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”?

    Але які переваги і мінуси будуть в тому, що я не знімусь з консульського обліку?

    На жаль, в реаліях сьогодення важко знайти для Вас переваги в перебуванні на консульському обліку, адже Ви маєте обов'язок стати на військовий облік в ТЦК і не маєте права на перетин кордону.

    Чи будуть мати право мене мобілізувати, якщо я знятий з військового і податкового обліку, ніде не приписаний?

    Ризик мобілізації досить високий та крім того, Вам можуть ще й штраф виписати, за те що не стали на військовий облік в ТЦК до 15 червня.

    Згідно пункту 10-1 постанови КМУ 1487 Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    • прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Тому існує великий ризик, що прибувши до України та не маючи оформленої відстрочки - Вас відправлять до найближчого ТЦК, візьмуть на військовий облік, проведуть ВЛК та вручать повістку на відправку.

    І також цікаво чи зможу я знятись з постійного консульського обліку, якщо знаходжусь в Україні, тобто дистанційно

    Так, можете.

    Згідно пункту 19 Порядку ведення обліку громадян України, які проживають за межами України

    Підставами для зняття з консульського обліку є:

    1) заява особи про зняття з консульського обліку, подана нею особисто (додаток 8). У разі зняття з консульського обліку особи, яка не досягла 16-річного віку, особи, усиновленої іноземцями або громадянами України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, така заява подається одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників;

    2) закінчення строку перебування на консульському обліку;

    3) припинення особою, яка перебуває на консульському обліку, громадянства України;

    4) смерть особи, яка перебуває на консульському обліку;

    5) невиконання громадянином України, який перебуває на постійному консульському обліку, обов’язку щодо актуалізації даних, установленого абзацом другим пункту 16 цього Порядку;

    6) повідомлення МЗС про повернення на постійне місце проживання в Україну усиновленої дитини;

    7) повідомлення територіального органу/територіального підрозділу ДМС разом із заявою про зняття з консульського обліку особи, яка досягла 14-річного віку, постійно проживала за кордоном, повернулася на постійне проживання в Україну та звернулася до територіального органу/ територіального підрозділу ДМС з питання щодо оформлення паспорта громадянина України або анулювання штампу в паспорті громадянина України для виїзду за кордон про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.

    Тому Вам після прибуття до України потрібно звернутися до територіального органу/територіального підрозділу ДМС із заявою про анулювання штампу про оформлення виїзду за кордон на ПМП.

    Територіальний орган ДМС направить відповідне повідомлення та Вашу заяву про зняття з консульського обліку до закордонної дипломатичної установи.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    13.2%

    Доброго дня! Ваша ситуація має кілька важливих юридичних аспектів, пов'язаних з мобілізацією, консульським обліком і військовим обов'язком. Ось детальний аналіз переваг, мінусів та можливих ризиків.

    1. Консульський облік
    • Переваги:
      • Захист від мобілізації за кордоном: Під час перебування за кордоном на консульському обліку, ви вважаєтеся тимчасово проживаючим за кордоном, що може надавати певні гарантії захисту від мобілізації. Якщо ви не плануєте тривало повертатися в Україну, це дозволяє вам легально перебувати за кордоном без ризику виклику до військкомату.
      • Важливий документ для виїзду за кордон: Залишаючись на консульському обліку, ви маєте право легально повертатися до країни, де ви перебуваєте, якщо це є ваша основна країна проживання.
    • Мінуси:
      • Обмеження виїзду з України: Якщо ви приїдете в Україну, вас можуть не випустити назад за кордон, незважаючи на те, що ви стоїте на консульському обліку. Законодавство України вимагає, щоб громадяни, які підлягають мобілізації, перебуваючи в країні, проходили процедуру військового обліку.
      • Можливі проблеми з мобілізацією: Консульський облік сам по собі не захищає від мобілізації, якщо ви перебуваєте в Україні. При цьому, якщо ви не зніметеся з обліку в Україні, вас можуть викликати до військкомату під час перебування в країні.
    2. Мобілізація
    • Підстави для мобілізації:
      • Відсутність облікових документів: Якщо ви не маєте військово-облікових документів і не перебуваєте на обліку, це не означає, що ви повністю захищені від мобілізації. Відповідно до законодавства, навіть якщо ви зняті з військового обліку або не маєте прописки, вас можуть мобілізувати при фактичному знаходженні на території України, якщо ваш вік та інші параметри відповідають вимогам до призову.
    • Якщо не зніматися з консульського обліку:
      • Військовий облік: Якщо ви не знялися з військового обліку за кордоном, перебування на консульському обліку не захищає вас від призову в Україні. Консульський облік лише інформує Україну про ваше перебування за кордоном, але не є документом, що гарантує право на постійний виїзд або уникнення мобілізації.
      • Ризики при поверненні: При в'їзді в Україну вам можуть надіслати повістку для проходження медичної комісії або призову, навіть якщо ви не маєте прописки. Відсутність військово-облікових документів може створити додаткові складнощі.
    3. Зняття з військового і податкового обліку
    • Зняття з військового обліку: Якщо ви офіційно знялися з військового обліку, вас не повинні мобілізувати за стандартних обставин. Однак при поверненні до України ситуація може змінитися, оскільки під час мобілізації військові комісаріати можуть здійснювати перевірки осіб, які перебувають на території країни.
    • Податковий облік: Зняття з податкового обліку не впливає на мобілізацію, оскільки податкова не відповідає за військовий призов.
    4. Рекомендації
    • Приїзд до України: Якщо ви плануєте приїхати до України, будьте готові до можливого виклику до військкомату. Можливо, вам варто заздалегідь проконсультуватися з юристом щодо статусу вашого військового обліку.
    • Залишайтеся на консульському обліку: Це дозволить вам зберігати легальний статус за кордоном і, можливо, використати це як аргумент для повернення до Литви.
    • Звернення до військкомату: Якщо у вас є бажання уникнути непорозумінь, ви можете звернутися до консульства або військкомату за роз'ясненням щодо вашого статусу в Україні.
    Висновок

    Консульський облік не гарантує звільнення від мобілізації під час перебування в Україні. Якщо ви плануєте приїхати до України, важливо заздалегідь підготуватися до того, що вам можуть вручити повістку для проходження медкомісії або мобілізації, навіть якщо ви зняті з військового обліку і податкових реєстрів.

    Богун Сергій Павлович
    11.8%

    Доброго дня.

    Ви повинні виходити з норм Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Мобілізації підлягають військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі. До призову підпадають військовозобов'язані та резервісти українці – громадяни України, придатні до військової служби або перебувають в запасі (резервісти).

    Згідно статті 22 Закону:

    1. Громадяни зобов’язані:

    з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк та місце, зазначені в повістці (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти розвідувальних органів України - за викликом відповідного підрозділу розвідувальних органів України), для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду;

    надавати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою їх вартості в порядку, встановленому законом;

    проходити медичний огляд для визначення придатності до військової служби згідно з рішенням військово-лікарської комісії чи відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я Служби безпеки України, а у розвідувальних органах України - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії Служби зовнішньої розвідки України, розвідувального органу Міністерства оборони України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

    Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.

    2. Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.

    Громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність, виконують мобілізаційні завдання (замовлення) згідно з укладеними договорами (контрактами).

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

    військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, - на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях;

    резервісти, які проходять службу у військовому резерві, - до військових частин у строки, визначені командирами військових частин;

    військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку;

    військовозобов’язані, резервісти розвідувальних органів України - за викликом керівників відповідних підрозділів;

    особи, які уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

    Інші військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

    У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

    У повістці про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки зазначаються:

    1) прізвище, ім’я та по батькові і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    2) найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що видав повістку;

    3) мета виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    4) місце, день і час явки за викликом;

    5) підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;

    6) реєстраційний номер повістки;

    7) роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    Для громадян, які самостійно прибули до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підлягають направленню на навчання (підготовку) у зв’язку з призовом на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, час явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки встановлюється протягом двох місяців з дня проходження військово-лікарської комісії.

    Під час вручення повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посади, а також пред’явити службові посвідчення.

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    4. Громадяни, які перебувають у запасі, завчасно приписуються до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу.

    5. Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, забезпечують місцеві органи виконавчої влади та здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки або командири військових частин (військовозобов’язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов’язаних, резервістів розвідувальних органів України - відповідний підрозділ розвідувальних органів України, осіб, які уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту)."

    Ця норма стосується всіх громадян України незалежно від їх перебування в Україні чи за її межами".

    Більш того, на сьогодні призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон, не знімаються (не виключаються) з військового обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    Отже, повертаючись в Україну ризикуєте бути мобілізованим.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024